torstai 19. helmikuuta 2015

Jupiter

Jupiter loistaa hienosti kirkkaina iltoina itäisellä taivaalla. vastakkaisella puolella eli läntisellä taivaalla loistaa lähes yhtä kirkkaana Venus ja sen vieressä himmeänä Mars. Kiikarilla näkee jo hienosti jupiterin neljä kuuta. Alla jupiterin kuista kolme näkyy jupiterin läheisyydellä.
Jupiter ja sitä kiertäviä kuita

keskiviikko 11. helmikuuta 2015

lauantai 7. helmikuuta 2015

Muutama lähiretkikohde

Tänään aamulla yritin etsiskellä Keravan ja Tuusulan rajalla olevaa Pyörökallion talviruokintapaikkaa siinä kuitenkaan onnistumatta. Alueella oli mukavaa sekametsää ja siellä on liikuskellut harmaapäätikkoja. Noin kuuden kilometrin patikoinnista huolimatta ruokintapaikkaa ei löytynyt ja parhaaksi lajiksi jäi puukiipijä. Metsäkauriin jälkiä oli alueella melko runsaasti.

Iltapäivällä kävin kiertämässä Järvenpään Lemmenlaakso luonnonsuojelualueen luontopolun. Siellä Keravanjoki kulkee syvällä korkeiden hiekkatörmien muodostamassa laaksossa ja puusto on melko vanhaa ja monipuolista. Joki oli paikoin sula ja ainakin ketun jäljet risteilivät hangella. Tuuli alkoi yltyä ja puista tippui runsaasti lunta ryminällä. Aivan kauimmasta reunasta erotin kuitenkin hentoa naputusta ja löysin pohjantikkakoiraan. Pohjantikkoja ei ole Sipoonkorvesta löytynyt millään sopivasta biotoopista huolimatta mutta nyt onneksi tärppäsi.
Pohjantikka
Kaiken kaikkiaan Lemmenlaakso oli todella mukavaa retkeilymaastoa, jossa kylttien mukaan asustaa niin liito-oravia kuin saukkojakin. Onpa paikalla pesinyt kuningaskalastajakin 2009. Keväällä rantalehto lienee täynnä laululintuja. Lahden moottoritien humina tosin hieman häiritsi.

sunnuntai 1. helmikuuta 2015

Vesipäästäinen

Tässä kokeiluksi video vesipäästäisestä Viikistä tammikuulta:

Pari pöllöä

Viime viikonloppuna lauantaina menin aamupäivällä pitkästä aikaa Elfvikin tienoille aamukävelylle. Hyvin hiljaista oli aluksi, mutta aikani rantapolkuja kuljettuani löysin puunlatvasta suuren viherpeippo & punatulkku porukan. Vähän tarkemmin katsottuna niiden alapuolelta löytyi varpuspöllö. Varpuspöllö oli siis edelleen paikalla, vaikka havaintoja siitä ei ollut ilmoitettu. Kuvailin ja odottelin pöllön liikkumista tunnin verran, mutta se pysyi tiukasti tähystyspaikaltaan.
Varpuspöllö

Varpuspöllö
Jatkoin pitkoksia Otaniemen suuntaan. Kosteikot olivat yhä pääasiassa auki ja hämmästys oli melkoinen kun erään pitkoksen liepeiltä veteen sukelsi pieni tumma pallo. Hetken odottelua ja pian varmistui, että olin löytänyt tälle vuodelle jo toisen vesipäästäisen. Tämä tosin liikkui plajon ojan reunan jääkannen alla ja vilahteli risukossa vain hetkittäin. Kuvauksesta ei tullut mitään, mutta kuvakulmia hakiessa jossakin takaa kuului tuttua rätinää. Taas samalla paikalla oli talvehtimassa peukaloinen.
Palailin Elfvikin suuntaan ja pöllö oli edelleen paikallaan. Takametsästä löysin neljän metsäkauriin porukan ja runsaasti ketun jälkiä. Yritin vielä etsiskellä pikkutikkaa uudelta ruokinnalta siinä onnsitumatta.
Sunnuntaina kiersin koko Sipoonkorven Sundsbyn metsän. Hiirenjälkiä näkyi nyt aiempaa enemmän ja lumikkokin oli loikkinut. Käpytikkoja löytyi kymmenkunta, mutta muut tikat olivat piilossa. Pikkukäpylintuparvien välissä lennelleet taviokuurnat piristivät päivää ja pieni teeriparvi pöllähti lentoon eräästä kalliomänniköstä.

Tänä viikonloppuna lauantaina käytiin uudelleen Sipoonkorvessa, mutta kovassa tuulessa havainnot jäivät vähiin. teeri paikalla oli runsaasti teerien jälkiä lumella ja puukiipijä näyttäytyi. Myös jokin tikka päästi hitaan pärräytyssarjan, mutta se jäi määrittämättä.
Tänään vietettiin kulttuuripäivää Helsingissä mm. Emptying the skies lintujen salametsästyksestä kertovan dokumenttielokuvan ja valokuvataiteen museon merkeissä. Valokuvataiteen museon liepeillä oli koko talven oleillut hiiripöllö, jota käytiin matkanvarrella bongaamassa kovassa lumipyryssä.
Hiiripöllö pyöritti tarkkaavaisesti päätään, mutta vaikutti vähän räntäsateen kastelemalta.

Hiiripöllö
Alla vielä kokeeksi video Viikin vesipäästäisestä.