tiistai 26. toukokuuta 2015

Riistakameran satoa

Riistakamera oli nyt vanhassa paikassa 11.5-25.5. Hain sen eilen pois kun paristot olivat loppuneet. Metsä oli muuttunut paljon rehevämmäksi sitten viime käynnin ja pari kulorastasta pyöri lähistöllä. Alla kameran saldoa. Mitään ruokintaahan paikalla ei ole. Ainoastaan jätin kourallisen maapähkinöitä kameran edustalle. Mäyrä näyti heti ilmestyneen niitä kaivelemaan.
Tässä lienee metsäjänis vaikka sen erottaminen rusakosta on välillä vähän hankalaa.
Metsäjänis
Metsäkaurispukki
Mäyrä
Mäyrä
Mäyrä. Tämä mäyrä näyttää kuvissa paljon pienemmältä kuin edellinen eli lienee eri yksilö
Supikoirakin tuli odotetusti vierailulle
Supikoira
Supikoiran ohikävelyistä ei tarttunut oikein terävää kuvaa
Mäyrät vierailivat selvästi enemmän jakson alkupuolella ja supokoira loppupuolella. Eläimiä tarttui kuviin noin joka toinen päivä/yö. Toukokuun alkupuolen kettua ei nyt näkynyt. Näiden lisäksi kuvista erottui nopealla selauksella myös peippo ja punarinta. Kameran säätöjen kanssa on vielä vähän hakemista, mutta ensi viikonloppuna olisi tarkoitus viedä kamera uudemman kerran johonkin.

sunnuntai 24. toukokuuta 2015

Ulko-Tammio

Totesin, että flunssa oli helpottanut sen verran, että lähdettiin lauantaina 05:00 Kylyn retkelle Ulko-Tammioon. Tuuli oli kohtalaista ja todettiin jo alku matkalla, että muutto on vähäistä. Vain muutamia valkkariparvia näkyi. Siirryin sisätiloihin staijaamaan loppumatkaksi ja parhaita havaintoja olivat mm. vaalea merikihu, kaksi nuolihaukkaa jahtaamassa västäräkkiä aavan meren yllä ja pienet mustalintu/alliparvet.

Perillä aloitettiin rauhallisesti eväillä ja siirryttiin heti saarikierrokseen.
Haarapääsky pesi jälleen nuotiokatoksessa
Vuodariksi tuli lehtokerttu ja kultarinta. Muita saaren pikkulintuja olivat kirjosieppo, tiltaltti, sirittäjä, pensaskerttu, hernekerttu, peukaloinen (3), puukiipijä, peippo, laulurastas, mustarastas, sinitiainen ja pikkusieppo. Idänuunilintuja ei vielä ollut. Löytämäni pikkusieppo koiras taisi olla saaren "bongatuin" lintu.
Pikkusieppo
Pensaskerttu

Kultarinta
Etsiskeltiin rantakäärmeitä ja yksi erittäin kaunis yksilö löytyi tutusta paikasta rantakivikosta.
Rantakäärme
Rantakäärme
Sisälahdessa mustakurkku-uikut rakensivat pesää sukeltamalla vesikasveja ja kasaamalla niitä pesäkummuksi.
Vesikasvien sukeltelua

Kantavuuden testausta

Rentukat kukkivat komeasti rannoilla
Idästä lähestyi pikkuhiljaa saderintama ja päätin, että kun idänuunilintua ei löydy niin jotain mereltä pitäisi löytyä. Staijausrintama oli karsuitunut yhteen mieheen ja vähän aikaa merta haravoituani löysin etelään suuntaavia kuikkia ja kaakkurin. Myös pilkkasiipi kiersi paikan editse.
Pilkkasiipi
Löysin kaukaa mereltä aaltojen pinnassa lähestyvän parven ja lopulta se tuli melko lähelle saarta ja vuodari napsahti sepelhanhesta. Sepelhanhien muuttokausi on melko lyhyt, joten niiden näkeminen ei ole itsestään selvyys.

Paluumatkalla sade oli painanut lintuja mereen ja veneen edestä nousi komeita pikkuparvia lentoon tammion selällä. Pääasiassa linnut olivat mustalintuja ja alleja, mutta myös jonkin verran pilkkasiipiä. Hyviä haviksia olivat myös yhteensä 4 merikihua ja 5 ruokkia. Myös kuikkia ja kaakkureita lensi pikkuparvissa. Iltaretki ei tuottanut kehrääjää, rääkkää tai sirkkalintuja joten niitä ei ilmeisesti ole vielä kovinkaan paljon tullut. Pihassa ruokintapaikan alla oli hääräsi metsämyyrä.
metsämyyrä

metsämyyrä


tiistai 19. toukokuuta 2015

Utö päivä 4. ja paluu

Sunnuntaina aamu oli melko tyyni mutta lännessä näkyi sadepilviä.
Pensaskerttu pyöri aamulla pihapensaassa

Käytiin aamupalalla ja lampsittiin Eteläkärkeen. Flunssa ja eilisen pitkät kävelyt tuntuivat ja täytyi hetkeksi istahtaa huilaamaan. Pari muuta lintumiestä sapui paikalla. Mereltä oli kuulemma tullut pöllö eteläkärkeen ja majakalta puhelimella annettujen ohjeiden avulla miehet tulivat oikean kohtaan ja komea sarvipöllö nousi lentoo ja meni aivan edestäni.
Sarvipöllö
Pöllö lensi vähän aikaa pensaasta toiseen tiirojen mekastaessa.
Haahkanmuna

Haahkat sisäsaaressa
Sitten olikin aika laittaa kamat kasaan ja suunnata kotimatkalle. Paluumatka meni pitkälti sisätiloissa flunsaa prannellessa. Kaiken kaikki mahtava reissu ja lintuja näkyi kivasti ja ne olivat hyvin kuvattavissa. Kuulemma nyt lintuja oli vieläpä normaalia vähemmän. Talvivaatteet tulivat tarpeeseen sillä tuulen vire oli oikeastaan alituinen ja paikallaan pysyessä viileys hiipi nopeasti. Majoitus oli todella hyvä mahdollisti keskittymisen olennaiseen. Rivitaloasunnon varustuksen taso myös yllätti meidät. Aika monta kilometriä tuli lampsiattua vaikka saari on vain noin 1,5 km kanttiinsa.

Hotelli alueesta huomaa, että se on aiemmin ollut puolustusvoimien käytössä
Merikotka paluumatkalla. Näitä näkyi pitkin matkaa.

Utö päivä 3.

Lauantainakin aloitettiin aamu staijauksella majakalla ennen aamupalaa. Pari merikihua ohitti paikan komeasti ja näin viimein riskilän erään luodon edustalla lennossa. Eräällä kauempana olevalla luodolla oli päivittäin komea hyljemassa, mutta vasta nyt niitä pääsi kuvaamaan, kun aallokko ja lämpöväreily ei haitannut.

Huilailin vielä flunssan takia aamupalan jälkeen tovin, mutta sitten retkeiltiinkin oikeastaan koko päivä kauniissa auringonpaisteessa ja lähes tyynessä kelissä. Aamupalan aikana saaren oli ohittanut punajalkahaukka. Tehtiin pari retkeä Eteläkärjen kallioille, joistä ensimmäisellä nähtiin potentiaalinen luotokirvinen laululennossa. Toisella retkellä saatiin jo luotokirvinen varmistettua. Lisäksi nähtiin yksi sekaparvi, jossa oli 7 punakuiria ja 2 pikkukuovia ja se tipahti eräälle pikkuluodolle. Illalla vahvistuksia saapui saareen ja tehtiin iltakävely ennen auringon laskua. Lintujen määrä tosin tuntui jo selvästi vähentyneen, kun tuuli oli tyyntynyt ja kääntynyt länteen.
Hyljeluoto
Hylkeet näkyvät vaaleina merimerkin jurella
Utö Itäniityltä katsottuna
Eteläkärki oli linnoitettu, kuin Iwo Jima
Hernekerttuja oli lähes joka pensaassa
Näkymää Itään
Hailakka keltavästäräkki Itärannalla
Käenpiika
Huomasin ylemmän käenpiian vasta kuvasta
Eteläkärjessä oli runsaasti tiirojen pesiä, joten polulta poikkeaminen oli kiellettyä.

Drakenin haaksirikon muistomerkki

Mustapäätasku näkyi jälleen Itäniityllä

Pajulinnut viihtyivät saaren harvoilla männyillä.

Punajalkaviklo
Sinirinta
Tyllejä pesi monin paikoin

Tylli
A staijaa Eteläkärjessä
Illalla E ja T saapuivat Eivorilla ja tehtiin vielä iltakävely, jossa kierrettiin saari Eteläkärkeä lukuun ottamatta.

Iltahämärissä löydettiin lähisaaren kalliolta komea huuhkaja jota ihailtiin pihaltamme
Huuhkaja on pesinyt naapurisaaressa kuulemma jo useamman vuoden ja esim hävittänyt Utön jäniskannan

Utö päivä 2.

Aamulla kello pärähti soimaan klo 5:00. Ajateltiin retkeillä aamulla tiukemmin, kun iltapäiväksi oli luvassa sadetta. Unenpöpperössä kuvailin ikkunasta hernekerttua, joka oli jotenkin outo. Kuvat olivat hämäriä ja mietittiin voisiko niissä olla tarunhohtoinen kirjokerttu, mutta päädyttiin "ehkä outoon hernekerttuun"
Kerttu piipahti aamulla pihapensaassa
Lähdimme pikkuhiljaa ulos ja lampsittiin majakalle staijaamaan. Aamu oli komea.
Aurinko nousee
Kylä aamuvalossa

Haahka aamuvaloissa kämpän läheisessä lahdessa


Kikittävän käenpiian silhuetti

Muutolta saapunut mustapääkerttu naaras oli pahasti väsähtänyt.
Majakan juurella oli sopivasti tuulensuojassa
Näkymä kylän ylitse
Näkymä etelään
Muutto oli huonosta tuulen suunnasta johtuen nollassa, mutta lahden pohjukassa oli mustakurkku-uikkuja, muutama ruokkiletka lensi merellä. Lähikontakti saatiin mereltä komeassa myötävalossa saapuneesta nuolihaukasta. Pensaskerttu lauloi itsensä taustalla vuodariksi.
Nuolihaukka
Majakalta jatkettiin Itäniitylle ja siellä nähtiin vilaukselta reissun eka sinirinta. Käytiin aamupalla ja sen jälkeen alkoi vähän sadella ja tuuli yltyi melko kovaksi päivän mittaa. Käytiin Eteläkarjessä ja eksyiltiin saaren jäteasemalle.
Ristisorsia Itärannalla.

Saatiin vinkki, että kirjokerttu oli nähty hotellilla. Suunnattiin sinne, mutta kerttua ei näkynyt monista etsijöistä huolimatta. Mentiin sadetta pakoon ja huomattiin, että sisäpihallamme oli ruokintapaikka, jossa oli vuoden eka punavarpunen.
Peippo, Viherpeippo ja punavarpunen ruokinnalla. Myös vihervarpuset ja västäräkki hyödynsivät ruokintapaikan antimia.
Sadekuuron aikana tutkailtiin uudelleen aamuista kerttukuvaa ja tultiin siihen tulokseen, että kyllä siinä taitaa kuitenkin olla kirjokerttu! Iltapäivällä sää parani ja käytiin jälleen Itärannalla ja Itäniityllä. Sateen jäljiltä matkalla oli paljon lintuja näkyvissä. Heti hotellin pihassa kirjokerttu oli taas löytynyt hiekkakentältä ja ihmeteltiin sitä aluksi.
Kirjokerttu ruokailemassa
Haahkammam oli hautomassa kiven kolossa hotellin kiviaidassa.
Karikukko Itärannalla
Kirjosiepot piti tarkistaa sepelsieppojen toivossa.
Kivitasku
Leppälintu pihan valotolpassa
Pikkulepinkäisiä oli noin 4 saaressa
Aina sympaattinen pikkusieppo hotellin pihalla.
Itärannan rakkolevävallit olivat houkutelleet useampia sinirintoja ruokailulle ja välillä ne vilahtivat avoimesti näkyville.
Sinirinta
 Illalla tuuli oli todella kovaa ja sateli, joten jätin iltaretken välistä, kun koko reissun vaivannut flunssakin äityi pahemmaksi ja vei voimia.