maanantai 28. maaliskuuta 2016

Pääsiäisena kevät käyntiin

Pääsiäinen meni tänä vuonna Harjalassa sukuloimassa torstai-sunnuntai ja maanantaina retkeilyä Viikissä.
Työreissun takia olin Lappeenrannassa yötä keskiviikko-torstai yön ja tehtiin silloin pöllöretki täydellisessä tyynessä säässä täysikuun loisteessa. Pakkastakin oli vain muutamia asteita. Ajoittain toki itärajan toisella puolella sotaharjoituksista kuului hyvin erikoisia ääniä. Matkalla Konnunsuon suoralla näkyi yksi myyra, joka viipotti auton edestä. Konnunsuolla yritettiin hämärtyvässä illassa etsiä hiiripöllöä siinä kuitenkaan onnistumatta. Penttilässä kuultiin kaksi sarvipöllöä ja jatkettiin siitä Kuurmanpohjan suuntaan. Matkalla kuultiin yksi sarvipöllö lisää, helmipöllö ja viirupöllö. Kuurmanpohjassa kuultiin vielä 1-2 viirupöllöä (luultavasti kaksi oli äänessä samassa paikassa) ja metsän pimeydessä karmivaa soidinhuutoa huutanut kettu. Metsäjäniksiä nähtiin yhteensä noin 10. Osa ihan valkoisia ja osa jo ruskeita. Lappeenranna city huuhkajaa ei nähty, mutta Hanhikempissä kuultiin vielä yksi sarvipöllö.

Perjantaina oli tihkusatiesta ja välillä tuli myös räntää. Päätettiin ajella Poriin Toukarin suunnalle. Heti Harjavallan keskustassa näkyi tuttuun tapaan mustavariksia. Toukarissa E näki pyrähtävän lintuparven. Laitettiin auto ympäri ja ajettiin se pellonreunaan. Kettu juoksenteli pellolla ja kaukoputken virittely paljasti massiivisen pulmusista ja kiuruista koostuvan parven melko kaukana pellon pinnassa. Pulmusia ihmetellessä piekana lennähti viereiseen sähkötolppaan.
Piekana
Piekana
Pulmusia
Pulmusia
Jatkettiin matkaa kohden Toukatin lintutornia ja harthailtiin vahingossa eräälle peltolohkolle, jossa oli hanhen-joutsen parvi aivan tien reunassa. Sain kuvailla lähellä olevia lintuja kivasti auton ikkunasta. Kaukana pellolla oli myös useita lyhytnokkahanhia metsähanhi porukassa.
Merihanhia ja laulujoutsenia
Lopulta päästiin Toukarin tornille, josta on hyvä näkymä pelloille. Vuodariksi napsahti fasaani ja sepelkyyhky. Jokirannassa oli majavan syömiä puita.
Laulujoutsenia
Alueella asustelee majava
Iltapäivällä käytiin Eurassa. Matkalla näkyi mm. isolepinkäinen, 3 metsäkaurista ja eräs suurempi hanhiporukka.
Metsähanhia
Lauantaina aamulla siirrettiin retkeä hieman myöhemmäksi, koska ilma oli melkoisen sumuinen. Lopulta ajeltiin Teemuluotoon, jonka rantalehdosta löytyi mm. peukaloinen, pyrstötiainen, pikkutikka, valkoselkätikka ja puukiipijä. Tornilla jokisuisto oli yhä jäässä ja lähinnä nähtiin muutamia hanhia, harmaahaikaroita ja telkkiä.
Pikkutikka

Teemuluodon maisemia
Koska sumu ei helpottanut, käytiin vielä syömässä ennen kuin ajeltiin Yyterin leitteille. Perillä sumu hävisi ja aurinko alkoi porottaa jäälakeutta. Kauempana meri oli avoin, mutta lahti oli yhä pitkälti jäässä. Vanhalle tornille kuultiin tylli ja nähtiin ohi lentävä ristisorsa. Uudella tornilla nähtiin mm. haahkoja, tukkakoskeloita, kaksi tylliä, 4 merikotkan pelottamaa ristisorsaa, 3 merikotkaa, naurulokki, muuttavia kiuruja ja hanhiparvia.
Merikotka

Ristisorsia

Tylli

Paljastuvia lietteitä
Lauantaina aamulla kävin Harjavallan Paratiisipolulla ja siellä sorsaporukassa oli useampia haapanoita vuodariksi. Lehdossa lauloi peippo ja huuteli pikkutikka. Kotimatkalla näin vielä vuoden ensimmäisen kurjen.

Tänään suunnattiin vahvistunein joukoin Viikkiin, jossa mentiin ensin Fastholman. Ruokinnan lähellä männyssä torkkui kaksi lehtopöllöä ja valkopäätiainenkin ilmestyi pienen odottelun jälkeen. Lintutornista nähtii Purolahden sulassa mm. 4 uiveloa, nokikanoja, taveja, haapanoita, valkoposkihanhi ja runsaasti harmaahaikaroita. Kävelymatkalla edestä lensi vuoden eka lehtokurppa.
Kaksi lehtopöllöä

Lehtopöllö

Valkopäätiainen
Seuraavaksi käytiin Etu-Viikin pelloilla, joilla alkoi olla jo aika paljon porukkaa. Vuodarit napsahtivat niittykirvisestä, tundrahanhesta ja räkättirastaasta. Lopuksi käytiin vielä Lammassaaressa, mutta siellä porukkaa alkoi olla jo lähes sietämättömän paljon. Linnuista nähtiin lehtokurppa, naurulokkeja ja pajusirkkuja.

tiistai 22. maaliskuuta 2016

Talvi ei vielä luovuta

13.3. Kevätseurannan polte kävi kovaksi ja päätettiin suunnata Porkkalaan. Keli oli tyyni ja maasto oli komeasti kuurassa yöpakkasen jäljiltä. Porkkalan tiellä nähtiin pari metsäkaurista ja pari valkohäntäkaurista. Myös ensimmäiset kanadanhanhet olivat golfkentän huudeilla. Perillä kärjessä voimakas merisumu haittasi havainnointia ja muutto oli täysin seis. Nähtiin kuitenkin muutama sata allia, isokoskeloita ja kyhmyjoutsenia. Aika nopeasti touhu meni makkaranpaistoksi.
Porkkala

Näkymä välikärjestä

Näkymä kärjestä
17.3. Ikkunasta näkyi ekat 15 töyhtöhyyppää matkalennossa kohti pohjoista. Tästä innostuneena suunnattiin 18.3. Aamulla Viikin pelloille. Yöllä oli tullut uutta lunta ja maisema oli melko talvinen.
Viikin pellot

Viikin lato ja taustalla lumipilvi
Rantametsässä soidinteli kanahaukka, joka teki myös ohilennon nostattaen ilmaan kottaraisia ja hyyppiä. Lahdelta saapui kanadanhanhia pikkuparvissa ja seassa oli myös muutama merihanhi. 15 kiurua kierteli ja lähti mahdollisesti takaisin etelään. Myös yksinäinen hemppo pyörähti yllämme. Paluumatkalla ihailtiin vielä puun latvaan tupsahtanutta uuttukyyhkyä.
Kanadanhanhia

Merihanhia

Uuttukyyhky
 19.3 Päätin käydä Viikissä Pornaistenniemen puolella. Vanhankaupungin koski oli avannut jokisuun. Jäällä törötti ekat 7 harmaahaikaraa ja laulujoutsenia. Myös telkkäpari oli sapunut ja kanadanhanhia oli runsaasti.
Haikaroita ja joutsenia

Vanhankaupunginkosken suu

Kanadanhanhia

Telkkiä
Kävelin pitkoksia pitkin Lammassaaren torniin, mutta siellä maasto oli melkoisen jäistä ja talvista. Yksi muuttava kiuru kuitenkin suristeli yli.
Kanahaukka päivysti sähköpylvään päässä

Lumikon tai kärpän parijäljet kiemurtelivat Lammassaaressa.

Auringon lämmittämiltä paikalta puski jo versoja.
Pornaistenniemen kierros tuotti vielä lopuksi tikliparin ja naaras pikkutikan.
Pikkutikka

Pikkutikka

Tikli


keskiviikko 16. maaliskuuta 2016

Kuu

Muutama vuosi sitten kuvasin super kuuta ja nimesin siinä näkyviä kohteita ja muutaman Apollon laskeutumispaikan. Nyt samainen kuva putkahti esiin tietokoneen syövereistä...

lauantai 5. maaliskuuta 2016

Päiväretki Fastholmaan

Eilen kävin viemässä kiikarit huoltoon ja samalla yritin käydä bongaamassa Hietaniemen hautausmaan kahta sarvipöllöä. Muutama muukin etsijä oli paikalla, mutta pöllöjä ei näkynyt. Eilen illalla tehtiin lyhyt pöllöretki Sipoonkorpeen, mutta ehkä sateesta johtuen pöllöjä ei kuultu.

Tänään käytiin aamulla parin kuukauden tauon jälkeen helsingin Vanhankaupunginlahden Fastholmassa. Ruokinnalle suunnattiin aluksi ja siellä pomppi yksinäinen punarinta vuodariksi. Valkopäätiaista ei näkynyt, joten päätettiin kierrellä lähialueilla. Yritettiin etsiä alueen lehtopöllöä, joka oli viikolla päivehtinyt talon savupiipussa. Mustarastaat varoittelivat aktiivisesti talon takana olevaa mäntyä, mutta varoittelun syy jäi epäselväksi. Savupiipussa ei mitään tällä kertaa näkynyt.

Ruovikossa kuului murtuvan jään ääni ja sieltä loikki hämmentynyt, mutta kuivan näköinen jänis.
Jänis jäi eteeni ihmettelemään..

...mutta pelästyi kameran ääntä
Palailtiin ruokinnalle, jossa valkopäätiainen käväisi pikaisesti.

Valkopäätiainen
Alueelle oli tuotu uusia linnunpönttöjä ja sinitiainen oli jo varailemassa omaansa.
Käytiin vielä katsastamassa paikka jossa mustarastas oli aikaisemmin varoitellut ja vinkattiin asiasta muutamalle muullekin kiikarikaulalle. Yksi nohevasti kiersi talon toiselle puolle ja viittoi meidätkin sinne. Männyssä torkkui todella hyvässä jemmassa oksien suojissa lehtopöllö vuodariksi!
Lehtopöllö tuuhealatvaisen rantamännyn suojissa

Lehtopöllö

Lehtopöllö