tiistai 24. toukokuuta 2016

Parin eliksen viikko



Perjantaiaamuna kävin Viikissä. Tällä kertaa katselin onneksi lintuja jo aivan parkkipaikan tuntumassa sillä näin vilaukselta maassa jonkin todella keltaisen linnun. Se siirtyi Gardenian hedelmäpuihin ja pienen etsiskelyn jälkeen löysin sen uudestaan. Komea keltahemppokoiras, jolla oli myös naaras mukana. Linnut olivat melko hiljaisia ja pääsin hetkeksi seuraamaan niiden puuhia ennen kuin joku koululuokka marssi ohitse ja yksi opettajista puhalsi pilliin ja kailotti jatkuvasti kovalla äänellä ja käskytti lapsia vaikka ne olivat ihan rauhallisesti. Joka tapauksessa keltahemposta tuli odotettu elis.

Keltahemppopariskunta
Koiras keltahemppo
Naaras keltahemppo
Purolahden tornilta löysin vielä vuodariksi jänkäsirriäisen lapinsirrin seurasta.
Jänkäsirriäinen

Lapinsirri ja jänkäsirriäinen

Lauantaina kävimme Hämeenlinnassa museo kierroksella ja paluumatkalla piti poiketa Hakoisten linnavuorella. Paikka jaksaa aina yllättää positiivisesti erikoisuudellaan. Huipulla kuulimme harmaapäätikan huutoa ja kaksi löytyikin eräästä kelopuusta. Valitettavasti minulla oli vain pokkarikamera mukana.
Hakoisten linnavuoren huippu

Kaksi harmaapäätikkaa

Hakoisista poikettiin vielä Ridasjärven lintutornille. Tiira kertoi, että paikalla oli aamulla ollut naaras punajalkahaukka, joka löytyikin järven toiselta rannalta korentopyynnistä muutaman nuolihaukan seurasta. Punajalkahaukka viiletti melko matalalla ja istahti pariin otteeseen koivun oksalle. Se näytti nuolihaukkoihin verrattuna hieman rotevammalta. Punajalkahaukasta tuli jo toinen elis kahteen päivään. Niitä oli nähty myös usealla muulla paikalla Etelä-Suomessa. Paikalla myös mm. härkälintuja, mutta mustatiiraa ei tällä kertaa näkynyt.

Loppuun vielä parin viikon takainen jalohaikara Elfvikin tornista.
Jalohaikara

sunnuntai 22. toukokuuta 2016

Hirviä Porkkalassa

Tänään käytiin Porkkalassa ja menomatkalla erään kosteikon reunalla möllötti kolme hirve, joita päästiin hetkeksi kuvaamaan ennen kuin ne siirtyivät metsän siimekseen. Ainakin kahdella oli pienet "nupusarvet"
Hirvet
Hirven kuvaaminen kunnolla on ollut pitkään minulla haaveena, mutta ihan helpolla se ei ole onnistunut. Upean mahtavia eläimiä!
Hirvet
Myös valkohäntäkauriita näkyi parissa paikassa.
Myös valkohäntäkauriille alkaa sarvet kasvaa
Karjessä oli mahtava keli ja leppoisaa lounaistuulta. Linturintamalla vaan oli aivan stopissa muutto. Parissa tunnissa muuttavina lähinnä 7 kuikkaa. Sepelhanhi parvi tipahti mereen lähiluodon katveeseen ja toisella luodolla tallusteli yksinäinen isosirri.  Paluumatkalla pysähdyttiin lupaavan näköisellä hakamaa/laidun alueella ja vuodarilistalle löytyikin pikkulepinkäinen.
Pensaskerttu

Pikkulepinkäinen
Kuvia on viimeviikkoina kertynyt runsaasti, mutta en ole juurikaan niitä ehtinyt käymään läpi, mutta pitänee tässä sopivissa väleissä yrittää niitä tännekin syöttää.

torstai 12. toukokuuta 2016

Lintuhuumaa

Pidin helatorstaiviikonloppuna pitkän vapaan ja nyt on tullut retkeiltyä lähialueilla melkoisen runsaasti.
2.5. Tein iltaretken Pornaistenniemeen ja Lammassaareen. Ilta oli upea ja enteili pitkän hellejakson alkua. Ensimmäinen lepakko pyöri Vanhankaupungin koskella. Pornaistenniemessä odotus palkittiin kun piskuinen pikku-uikku ui hetkeksi näkyviin. Samalla luhtahuitti aloitti huittailunsa useiden luhtakanojen jo säestäessä taustalla.
Pikku-uikku
 4.5. Olin palaverissa Lauttasaaressa ja kävin työpäivän päätteeksi Maarin tornilla ja Suomenojalla. Maarissa naaras sitruunavästäräkki näyttäytyi vuodariksi samoin kuin Suomenojalla mustakurkku-uikut. Suomenojalla oli taas mukava kuvailla vesilintuja.
Piisamikin vilahti
Harmaasorsat

Liejukana

Mustakurkku-uikku

Nokikana

Punasotka

Tukkasotkat
7.5. Käytiin porvoossa Emäsalon kärjessä, josta näkyi valtavan kaukana merellä pientä muuttoa mm. kuikilla. Vuodariksi napsahti härkälintu ja riskilä. Läheltä nähtiin myös muutamia mustalintuja ja alleja. Ruokailu vanhassa Porvoossa ja sen jälkeen staijailtiin muutama hetki tornientaistossa parhaimpana haviksena lapinsirri.
Näkymää Emäsalon kärjestä
Nuijapäitä oli kalliolammikot täynnä
Saman iltana pyöräiltiin Tuusulajärven ympäri, mutta lintuhavikset jäivät vähiin. Vuoden eka siili tosin löytyi Järvenpään Kaakkolan lintutornilta.

8.5. Aamuretkellä Haltialassa metsä pauhasi lintujen mm. mustapääkerttujen laulusta. Pellolta nähtiin myös upean kaunis peltosirkkukoiras.
Mustapääkerttu
Mustapääkerttu

Peltosirkku

Peltosirkku
Hernekerttu (kuva on edelliseltä viikolta, jolloin lehdet eivät vielä kunnolla olleet puhjenneet)

Kiuru

Löysimme yllättäen myös valkoselkätikan.
Iltaretki Lemmenlaaksoon tuotti vielä laulavan pikkusiepon.

Eilen 11.5. Vein E:n aamulla lentokentälle ja suuntasin Viikkiin, jossa olin jo viiden jälkeen. Pornaistenniemessä upea valkotäpläsinirinta lauloi taukoamatta, rastas- ja rytikerttusen säestäessä taustalla. Pitkoksiltä löytyi koiras sitruunavästäräkki ja pitkän hellenjakson tuomat kaksi punavarpusta. Viimein tuuli oli kääntynyt pohjoiseen ja ilma viilentynyt, joten toiveita harvinaisuuksistakin oli ilmassa...

Valkotäpläsinirinta aamuhämärissä

Valkotäpläsinirinta auringon kunnolla noustua

Valkotäpläsinirinta on sinirinnan alalaji. Sillän valkoinen täplä kurkussa siinä missä tavallisella sinirinnalla se on oranssi. Valkotäpläsinirinta pesii lähimmillään Virossa ja Laatokan rantamilla.
Kuivassa karikeessa kuuluu rapinat hyvin. Pikkunisäkkäitä tuntuukin olevan vähän joka puolella. Onnistuin saamaan super vikkelän päästäisen kuvaan "tuuri roiskaisulla". Nämä päästäiset näyttivät melko kookkailta. Valitettavasti lajein määrittäminen on vähän hankalaa.
Iltapäivällä harvinaisuuksia alkoikin sitten tippua eri puolille pääkaupunkiseutua. Otin fillarin kyytiin ja menin uudestaan viikkiin, jossa ehdin missata punajalkahaukan. Se oli saalistellut Pornaistenniemen lampareen yllä. Kuulemma juuri myös kattohaikara oli kadonnut horisonttiin. Siirryin hakalanniemelle, josta sain nähtyä palsasirrin ja lampiviklo sekä vielä vuoden ekan tervapääskyn.
Liroihin verrattuna lampiviklo oli syvemmässä vedessä ja poimi ruokaa miltei vesipääskymäisellä nopeudella.
Nyt tuntuu, että lintuja on kivasti liikkeellä ja pitäisi olla monessa paikassa yhtä aikaa. Viikonlopun matalapaine pudottanee jotain lisäkivaa.

perjantai 6. toukokuuta 2016

Mäyriä kevätillassa

Eilen noin 18:30-23:00 tehtiin J:n ja E:n kanssa retki tutuille mäyrämaille. Metsänpohja alkoi olla rutikuiva ja hiljaa liikkuminen oli mahdotonta. Noin 21:00 aikoihin, kun ensimmäinen lehtokurppa aloitti lentelyn näkyi liikettä metsässä. Saimme ihmetellä hetken kaikkiaan kolmen mäyrän touhuja. Ne eivät aluksi hokanneet meitä olleenkaan. Lopulta yksi mäyrä kävi tarkastamassa meidät lähempää. Se palasi pesälle ja selvästi kaksi muuta ei uskonut sitä, kun se joutui palaamaan kaverin kanssa uudelle tarkistukselle. Lopulta poistuimme paikalta kolmen raitanaaman valvovien silmien alla.
Mäyrä touhuilee metsän hämyssä


Kameran ääni kiinnitti kaverin huomion

Poistuvia retkeilijöitä tarkkailtiin.
Tässä video ensimmäisen mäyrän tarkistuskäynnistä: