sunnuntai 9. maaliskuuta 2014

Kevätmuuton ensiaskeleet

Ulkona näyttää keväiseltä ja kiikareihin katsominen vahvistaa asian. Viikolla piipahdin muutamaan otteeseen pikaisesti lähimaastossa ja mm. töyhtöhyyppiä oli perjantai-iltapäivänä Maarintornin edustalla. Tosin ne lähtivät läpsyttelemään etelää kohden. Elfvikin tornilta näkyi samana päivänä kaksi kiertelevä hanhea ja vähintään 7 pyrstötiaista. Päivän kuumin vihje kertoi, että Elfvikin pitkoksilla oli nähty mäyrä! Lauantai aamuna päätettiin ilman kirkastuttua käydä taas Nuuksiossa. Nahkiaispolun maastosta löytyi kolmesta uudesta paikkaa liito-oravan papanoita ja hirvi oli käynyt purolan niityllä. Pyytä jallitettiin hetki kuvausetäisyydelle pillillä, mutta lintu tyytyi viheltelemään takaisin puolivillaisesti.
Nuuksiossa jo melko keväistä, mutta polut edelleen umpi jäässä
Lauantai iltapäivällä pyöräilin Elfvikille, jonka tornissa oli auringon paisteessa ja suojassa tuulelta suorastaan lämmin. Otaniemen edustalle oli ilmestynyt sula, jossa oli telkkä ja kyhmyjoutsen. Lisäksi varisten ja lokkien määrä oli lisääntynyt selvästi. Kalalokkejakin jo kierteli rannalla.

Tänään aamulla menin taas Elfvikille, missä oli melko viileää kovasta tuulesta johtuen. Onneksi en antanut ikkunanäkymän hävätä ja pukeudun edelleen "talvivarustukseen". Ruokinnalla oli hiljaista, mutta koiras valkoselkätikka löytyi Elfvikin takaa.
Valkoselkätikka rantapajussa

Samalla kun kuvasin lintue Ruukinrannan suunnalta kuului toisen vasetin rummutusta. Tällä petti heti hermo. Se naksutti muutaman kerran ja syöksyi sitten heti rummutuksen suuntaan.
Ranta puissa pörräsi kolme uuttukyyhkyä.
Yksi vanhaa reviiriään tarkistamaan tulleista uuttukyyhkyistä.
Suuntasin tästä Elfvikin torniin, jossa tihrustin menoa tunnin verran melkoisessa tuulessa. Edellis illan sula oli jäätynyt yöllä ja kyhmyjoutsen oli häipynyt. Menoa oli kuitenkin ihan mukavasti. Varsinkin töyhtöhyyppiä pyöri jo runsaasti. Ensin 8 lensi SW suuntaan, sitten 4 NW, sitten 13 S ja lietteilläkin oli ainakin 20 hyyppää. Yhteismäärän arviointi oli hankalaa. Kieruja muutti 2, kottaraisia oli 4 parvi, 11 laulujoutsenta eteni aurassa SE suuntaan, yksinäinen sepelkyyhky meni länteen ja kolme tn uuttukyyhkyä niinikään länteen. Tämän lisäksi yksi merikotka kiersi lahden ja suuntasi merelle ja tikli kiereli rantapuissa.
Elfvikin lietteistäkin jo osa näkyvissä, sulaa kuitenkin yhä niukasti.

Laulujoutsenia muutolla Otaniemen lämpökeskuksen takana.

Sinitiainen oli jo sisustuspuuhissa.

Töyhtöhyyppiä sinkoili sinne tänne.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti