keskiviikko 4. maaliskuuta 2015

Kevään tuloa odotellessa

Toissa viikonloppuna käväistiin tarkistamassa eräs pesäköloista, mutta märkä räntäsade piti eläimet ja linnut piiloissaan. Joku oli kuitenkin levittänyt runsaasti uutta hiekkaan lumen päälle eli joku on ollut lämpiminä päivinä hereillä. Ihan tuoreita jälkiä ei kylläkään näkynyt.
Kevätsiivouksen jälkiä
Lauantaina ajeltiin Mäntsälän Kotojärven laavulle. Kotojärvi on hyvin kostea suo, joka on luonnonsuojelualuetta. Hiekkatie parkkipaikalle oli melko kelirikkoisessa kunnossa, mutta onneksi autossa oli maavaraa riittävästi. Perillä laavun vieressä oli ruokintapaikka ja useita läskinpaloja tikoille. Paikalla hääri vihervarpusia, pikkukäpylintuja ja tiaisia. Lisäksi käpytikka parsikunta naputteli lähipuita. Yritin matkia harmaapäätikkaa, joita alueella pitäisi liikuskella. Samoin tein jostain suon takaa lensi palokärki paikalle kovasti huudellen. Söimme laavulla eväät, koska suolle ei enää ollut menemistä (vettä runsaasti joka puolella). Lopulta päätimme jatkaa matkaa. Juuri kun lähdimme liikkeelle kapsahti jostain tikka, joka ajoi käpytikan tiehensä. Tikka oli odottamamme harmaapäätikka, mutta emme ehtineet ottaa kuvaa siitä, koska se katosi nopeasti takaisin rantametsään. Autolle päästyämme harmaapäätikan kuikutus kuului metsästä useampaan otteeseen.

Sunnuntaiaamuna kävin taas Sipoonkorvessa, mutta en ollut katsonut säätiedotuksia ja pian alkoikin tasainen sade ja aamulla hyvin äänessä olleet linnut hiljenivät. Istuin syömään eväitä, kun yläpuolelta kuusesta alkoi kuulua naputusta. Pohjantikka naaras oli etsimässä ruokaa kuusen oksistosta. Tämä oli vasta ensimmäinen pohjantikka tältä paikalta, vaikka sopivaa maastoa on runsaasti.
Pohjantikka
 Iltapäivällä kävimme vielä kauppareissun yhteydessä ihmettelemässä sulia Viikin peltoja. Ensimmäinen muuttolintukin näkyi kun uuttukyyhky lensi rantalehdossa. Lisäksi pellolla pyöri pieni räkättirastasparvi, kanahaukka ja pari sataa tilheä.
Tilhi peltolintuna
Ehkä ensi viikonlopun lounaistuulet käynnistävät ensimmäisen kunnon muuttoaallon.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti