sunnuntai 15. tammikuuta 2017

Tuulen ja jään lintu

Tunturikiuru
Tänään ajelin Kaakkolan talviruokinnalle jossa äänekkäästi kotkotteli fasaani. Paikalla nyt myös 2-3 käpytikkaa kun aikaisemmin en ole siellä tikkoja nähnyt. Jätkoin Järvenpään vanhalle maankaatopaikalle bongaamaan kahta tunturikiurua. Paikalla ei ollut muita vaikka kaakkolassa porukkaa oli viitatiaista bongaamassa kymmenkunta. (Minä en tänään viitatiaista nähnyt).

Kasan huipulla oli todella hiljaista ja meni tovi ennen kuin hokasin tunturikiurun avoimella hangella. Se ei siis ollut rikkaruohostossa josta sitä etsin. Kunnioitusta herättävää selviytymistä muuttaa Norjan vuorilta talvehtimaan tuulen ja tuiskun armoille napsimaan rikkaruohon siemeniä.
Tunturikiuru
Käväisin vielä Keravan myllynumella jossa taas vakio piekana ja myös noin 10 tiklin parvi.
Piekana

Tiklejä tiellä auton ikkunan läpi kuvattuna
Viimeviikonloppuna kävin Viikissä kun pakkanen huiteli melkein -30 asteessa. Vanhankaupungin koskella oli minkin jälkiä. Lammassaaren pitkokset olivat täysin autiot. Keinumäellä loputkin sulan rippeet olivat jäässä. Kärppä oli nuohonnut metsämyyrät ruokinnalta. Punarinta edelleen sinnitteli nousevan auringon lämmöttömässä valossa.
Punarinta
 Tuusulan Jokipuistossa näkyi minkin jälkiä. Se oli ylittänyt pitkiäkin maataipaleita ja pulahtanut aina lopuksi jokeen. Tavikin oli vielä paikalla. Tällä reissulla onnistuin taas näkemään viitatiaisen joka nyt oli aktiivisesti äänessä kelien lauhduttua.
Lauantaina 14.1. käytiin Haltialan aarnimetsässä, Emme löytäneet "parempia" tikkoja, mutta käpytikkoja sentään 6 kpl. Nähtiin melko vaalea rusakko ja lukuisia metsä- ja valkohäntäkauriin jälkiä.Alueella myös mahdollisesti liito-oravia. Papanoita ei löytynyt mutta muuten sopivan väristä lunta jättihaapojen tyvillä.

Ennen suojakeleja 8.1. Tein Sipoonkorvessa pitkän umpihankikierroksen. Lumijälkiä oli vähän, oikeastaan vain ketun, metsäkauriin ja supikoiran (ei talviunilla pakkasista huolimatta?). Myös kolmen metsäkauriin sulat makuupainanteet löytyi. Termarikahvia nautiskellessa kaksi pähkinähakkia kailotti metsän omistajuutta ja yksinäinen teeri rysähti päältäni lentoon kallion laella. Siellä näkyi myös vähän teeren jälkiä. Käpytikkoja näkyi 4 ja muutamia metsätiaisia. Oravan ja jäniksen jäljet täysin kateissa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti