keskiviikko 26. joulukuuta 2012

Kohti lumiennätystä

21.12. Taviokuurna kävi toistaiseksi viimeisen kerran pihapihlajassamme. Lumituisku oli kohtalainen ja marjat käytännössä kokonaan syöty. Jotain rippeitä kuurna kuitenkin vielä löysi.
Taviokuurna
Mustarastaita on jäänyt eteläiseen Suomeen suurin joukoin hyvän pihlajanmarjavuoden siivittämänä. Pakkaset ja lumi verottanevat kantaa kovalla kädellä ellei osa onnistu suuntaamaan etelämmäs.
Mustarastas 
22.12. Kotkan Kuusisessa oli meri jo komeasti jäässä. Lintuja ei merellä näkynyt yhtä yksinäistä kiertelevää urpiaista lukuun ottamatta.
Näkymä merelle Kuusisen kärjestä
Katariinan tervaleppälehdon ruokinnalla kävi melkoinen vilske kun tiaiset, keltasirkut, mustarastaat, viherpeipot ja pikkuvarpuset mättivät nappulaa naamaan. Odottelin, tunnun hävitessä varpaista, paikalla oleillutta pähkinänakkelia kun kuulin tuttua tiksutusta ryteiköstä. Punarinta siellä piilotteli. Niitä taisi olla jopa kaksi paikalla.
Punarinnan varovainen kurksitus
Toinen punarinta käväisi paremmin näkyvillä
Oravillekin kelpasi ruokintapaikan tarjoilut
Punarintaa ihmetellessä ruokinnale ilmestyi toinenkin harvinaisempi pikkulintu. Aikaisen talven takia Suomeen jääneillä puukiipijöilläkin alkaa olla vitsit vähissä ja yksi totesi siementen murut paremmaksi murkinaksi kuin kaarnankolojen jäätyneet hämähäkit.
Puukiipijä
Tähän aikaan vuodesta käpytikkojakin tuntuu riittävän taajamissa
Kotipihan eturuokinta keräsi tali- ja sinitiaisia. Tämän lisäksi siinä pistäytyi ainakin vihervarpunen ja kuusitiainen.
Etupihan ruokinta
Takapihanruokinnalla lintuja oli enemmän. Pikkuvarpusia, keltasirkkuja, viherpeippoja, vihervarpusia, punatulkku, tali- ja sinitiaisia, harakoita, närhiä, käpytikka.
Keltasirkku

Närhen strategiana oli vedellä nopeasti muutamia maapähkinöitä kokonaisena ja kadota pienimmästäkin häiriöstä metsän suojiin.
Metsä talvisessa loistossaan

23.12. Illalla ilmassa leijuvat jääkiteet muodostivat upean halo-ilmiön lähes täyden kuun ympärille. Kuvassa vasemmalla loistaa ilmeisesti jupiter.
Halo kuun ympärillä
25.12. Käväistiin vielä ennen hämärtymistä Laajalahdella. Lunta tuntuu olevan erittäin paljon. Metsässä hyvin hiljaista. Ainoastaan palokärki piti mekkalaa.
Talventörröttäjiä Laajalahdella
Jouluaattona kamera koki kovia kun muutamat objektiivin ruuvit pettivät. Voi olla, että lähikuvien ottaminen jää lähiviikkoina vähemmälle...

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti