maanantai 26. marraskuuta 2012

Marraskuun keväinen aamu

Lauantaiaamuna oli vuodenajasta riippumatta hyvin keväinen ilma. Lämpötila huiteli 10 asteen lähettyvillä ja aurinko nousi lähes pilvettömälle taivaalle.
 Laajalahden Maarinranta oli paljastunut taas paremmin veden alta. Vastavalossa näkyi runsaasti joutsenia, sorsia ja kanadanhanhia.
 Lähimetsässä kävimme ihmettelemässä kalliolouhikoissa olevia vesilätäköitä, lähteitä?
 Lammikoiden ja kallioiden rikkomaan maastoon oli tuotu runsaasti uuttuja. Luultavasti kesällä lähialueilla näkynyt uuttukyyhky porukka pesii täällä. Olisi kiva tietää mitä kaikkia eläimiä louhikoissa pesii. Kettu ainakin lienee varma, koska niitä on jokunen alueella näkynyt. Elfvikin ruokintapaikalta näimme peruslajien lisäksi kuusitiaisen ja pari tikliä.
 Haavat ovat melko valokuvauksellisia kirkkaina syyspäivinä.
Pihapihlajassa on vielä pyörinyt jokunen taviokuurna, mutta pääjoukot lienevät siirtyneen etelämmäs.

lauantai 17. marraskuuta 2012

Sipoonkorpi


Käytiin tänään J:n ja S:n kanssa tekemässä noin neljän tunnin kävelykierros Sipoonkorven kansallispuistossa. Puisto on melko uusi ja tuntui, ettei sinne oikein ollut mitään opasteita. Lisäksi parkkipaikalta ei ollut "virallista" reittiä varsinaiselle luontopolulle. Karttaamme merkitty laavukaan ei ollut enää käytössä, mutta uusi laavu oli rakennettu reitin varrelle. Huomasimme sen tosin vähän liian myöhään, kun eväät oli jo syöty. Osa poluista olisi vaatinut pitkospuut ja nyt vaellus meinasi muutamin paikoin pysähtyä täysin mutaan. Reitti kulki vaihtelevassa ja melko rankassa maastosa. Maisemaa hallitsivat lukuisat suuret kalliojyrkänteet. Jyrkänteiden välissä virtasi pieniä puroja ja välillä reitti kulki avokallioiden päällä ja peltojen reunoja pitkin. Kartasta katsoen koko kansallispuisto on aika hajanainen kokonaisuus ja kävelimme nyt oikeastaan koko puiston ainoan "virallisen" reitin. Reitti toki vain raapaisi vähän kansallispuiston reunaa. Linnuista mainittakoon käpytikat, närhet, korppi, punatulkku, tiaiset ja pari tilhiparvea. Tässä muutamia kuvia retkeltä.
Tästä alkaa kansallispuisto
Alkumatka kuljettiin kalliomäen huipulla
 
Luonnonvoimat olivat muovanneet jännän altaan kallioiden väliin.

Pieni puro virtaa kuusimetsän poikki
Palokärjen tekosia
Mielenkiintoisen näköisiä onkaloita kalliossa
Metsää

perjantai 16. marraskuuta 2012

Järripeippo

Kaksi järripeippoa ja jokunen kuurna kävi eilen vielä syömässä pihlajanmarjan jämiä.
Järripeippo

Taviokuurna

Järripeippo
                                                                                                                                                                                                                                                         

maanantai 12. marraskuuta 2012

Taviokuurnia pihapihlajassa

Perjantaina aamun valjetessa pihapihlajassa näkyi lupaava hahmo, joka osoittautui taviokuurnaksi. Kuurnia oli ruokailemassa päivän aikana noin 10 ja yksi kuurna söi pihlajanmarjoja vielä lauantaina. Sisälle asti kuului niiden iloinen viheltely. Kuvia syntyi melko paljon ja tässä muutamia. Bussipysäkille näkyi kuurnia myös su aamuna.
Koiras taviokuurna
Naaras taviokuurna

Koiras taviokuurna


Nuori koiras

Kuurnakuvauksen lomassa silmään osui myös joku pikkulintu. Yleensä tässä pyörii lähinnä tiaisia, mutta tämä ei näyttänyt tiaiselta. Tarkensin kameran lintuun ja yllätys oli suuri kun se osoittautuikin järripeipoksi. Samana iltana näin myös tavallisen peipon Villa Elfvikin ruokinnalla.
Järripeippo

Mustarastas

Varpunen


Tänään pihassa näkyi ajankohtaan nähden erikoinen lintu nimittäin västäräkki!

Hiiripöllön myötä 199 lajia kasassa

Eilen sunnuntaina kävimme Helsingin keskustan tuntumassa Taka-Töölössä katsomassa, josko hiiripöllö suostuisi näyttäytyä meille. Paikalla olikin jo vajaat kymmenen muuta ihmistä ihmettelemässä pöllöä, joten myös me pääsimme ihmettelemään sitä melko lähietäisyydeltä.

Hiiripöllö
Hiiripöllö tervehti meitä tiukalla vilkaisulla ja jatkoi myyrien tähystämistä heinikosta. Saalistakin se oli ilmeisesti saanut mukavasti päivittäin. Hiiripöllön myötä 200 lajin rikkomiselle olisi nyt erä- ja ottelupallo. Alla vielä muutama kuva samaisesta veijarista.(Kuvia klikkaamalla ne saa isommiksi)

Hiiripöllö männyn oksistossa
Hiiripöllö
Hiiripöllön jälkeen käytiin Ateneumissa, mutta siellä Wrightin veljesten lintukuvat tuntuivat olevan täysin aliedustettuina.

Ei niin pitkä kävely Laajalahdelle

Koska edellisen blogi-palveluntarjoajan kanssa tuntui olevan kokoajan teknisiä ongelmia niin päätin siirtää blogini uudelle palveluntarjoajalle...

Luin viimeviikolla hienon yhdysvaltalaisen luontofilosofin John Muirin teoksen "Pitkä kävely Meksikonlahdelle". Tästä intoutuneena päätin toteuttaa lauantaiaamuna "ei niin pitkän kävelyn Laajalahdelle"
Metsäkauriit
Aamutuimaan muita ulkonaliikkujia ei ollut montaa. Kuitenkin tutut kolme metsäkaurista oli aamuruohon syönnillä.
Metsäkauris
Kauriit eivät juurikaan meistä välittäneet, mutta valuivat pikkuhiljaa ojantausryteikköjen suojiin. Niiden turkki oli alkanut muuttua kesäisen punaruskeasta marraskuisen harmaaksi ja tästä syystä niiden huomaaminen ei ollut ihan helppoa. Näimme ensi kaikkein kauimman kauriin sen valkoisen hännän ansiosta. Yksi kauris seisoi kuitenkin vain muutamien metrien päässä meistä, mutta hävisi hämmästyttävän täydellisesti harmaaseen taustaan. Viikon kaurissummaa kasvattaa vielä torstaina Lappeenrannan reissulla junan ikkunasta näkemäni 3+2 valkohäntäkaurista.