tiistai 9. huhtikuuta 2013

Pönttöjen huoltoa

Viikonloppuna Haminassa oli edelleen melko talvista. Jäälläkin pääsi vielä helposti kulkemaan.
Summanjoen suualuetta
Kevään merkkinä nähtiin kuitenkin kaksi kiertelevää kyhmyjoutsenta ja pesimäluodoilleen saapuneet harmaa- ja merilokit.
Vietiin samalla reissulla yksi pönttö Summanlahden rantalepikköön. Toiveissa olisi saada käenpiika pesimään, vaikka todennäköisempi laji lienee leppälintu.
Viikonlopun uudet vuodarit tulivat ajomatkalla nähtyä sepelkyyhkyä lukuun ottamatta Kotkasta Hallan sillalta, jonka alla oli nopeasti laajeneva sula. Kävimme paikalla pe-iltana viimeisissä valoissa ja la-aamuna. Tavoitteena oli nähty paikalla ollut kuningaskalastaja. Kuningaskalastaja oli täsmälleen samalla paikalla 2011 ja silloin onnistuimme missaamaan sen.
Kuvan keskellänäkyvän saaren rantakiviltä yritettiin yhyttää kuningaskalastajaa.
Kunkku oli kuulemma nähty sillan rakenteissa, taustalla olevan saaren rantakivillä ja Sunilan lauhdesulan suunnalla. Nyt kunkku kuitenkin pysyi meiltä piilossa tai oli vaihtanut maisemaa. Vuodareiksi kuitenkin paikalta tuli kyhmyjoutsen, merimetso, kanadanhanhi ja naurulokki. Sulassa myös isokoskeloita ja telkkiä.

Koska linturintamalla ei kummempaa ollut tarjolla päätettiin putsata loput linnunpöntöt ja ripustaa vielä muutamat uudet.
Pihan takakulman pöntössö oli pienehkö pesä ja käpytikka oli suurentanut lentoaukkoa

Männyssä oleessa sinitiaispöntössäkin oli pesitty

Koivupöntössä pesää oli jo melkein lentoaukolle asti. Tämä pönttö on ollut tali- ja kirjosiepon jokakeväisen taistelun kohteena. Nyt päätimme ripustaa ko pöntön takaisin vasta toukokuun alussa, kun kirjosiepot saapuvat. Näin talitiainen ei turhaan kyhää omaa pesäänsä siihen.
Laitan tuohon vasemman puolen sivupalkkiin kevään ja kesän mittaan päivitystä mahdollisista pesinnöistä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti