perjantai 3. tammikuuta 2014

Pikkukajava

Vuoden alku on ollut todella harmaa. 1.1. retkeiltiin Kotka-Hamina maisemissa ja parhaana lajina oli pähkinänakkeli ja tammikuulle mukava laji oli myös merimetso. Pohjustukset pettivät pahasti muun muassa isolepinkäisen ja pyyn osalta. Muuten nähtiin lähinnä peruslajistoa. 2.1. tein lyhyen lähiretken Elfvikille ja aloitin samalla vuoden 2014 ekopinnojen keruun. Elfvikiltä löytyi pienehkön etsinnän jälkeen valkoselkätikka ja pikkutikkakin liikuskeli ruovikossa. Tämän lisäksi peruspinnoja tuli kuitattua muun muassa urpiaisesta ja vihervarpusesta. Vesilintujakin oli, mutta en jaksanut kaukoputkea raahata niin niistä jäi suurin osa määrittämättä. Tästä huolimatta 2.1. iltana olin ekopinnakisan sijalla 12. joka on paras sijoitus ikinä! 3.1. Vietin J.n kanssa valoisan ajan Porkkalaniemessä. Matkalta napattiin nisäkäspinna pienen pyörimisen jälkeen metsäkauriista. 5 kaurista ruokaili pellolla.
Metsäkauriista nisäkäspinna, tämä tosin kuvattu jo joulukuussa.
 Matkalla nähtiin vielä hiiripöllö kuusen latvassa.
Hiiripöllö
Hiiripöllö
Porkkalassa pyy ei vastannut houkutteluun ja kärkeen sai lampsia täysin hiljaisessa metsässä. Ainoastaan hippiäisten siritystä kuului muutamasta kohdasta. Kärjessä päivän pääkohde pikkukajava löytyi helposti kallion edustan kalalokkien joukosta. Lintu pyöri koko ajan hollilla ja syynä oli alhaalla päivystänyt pieni kuvaajaporukka, joilla oli kalaa lokeille.
Pikkukajava pesii Jäämeren ja Atlantin jyrkillä kalliosaarilla. Suomessa se on säännöllinen pikkuharvinaisuus, mutta minulle elis!

Välillä kajava haki kaloja ja pyörähteli kallion edustalla. Kuvassa näkyy hyvin mustat siiven etureunat ja valkoinen päälaki.
Vielä kajavaa
Kärjestä ei muita lintuja juurikaan näkynyt, mitä nyt muutama kyhmyjoutsen, isokoskelo ja telkkäparvi. Pidimme välikärjessä makkaranpaistotauon ja huomasin siinä lomassa meressä kolme lintua. Kaukoputkella ne määrittyivät pilkkasiiviksi, kaksi koirasta ja yksi naaras. Melkoisen hyvä laji tammikuulle. Metsästä yhytettiin vielä metsätiaisparvi, jossa mukana mm. töyhtötiainen ja puukiipijä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti