lauantai 28. joulukuuta 2013

Vuosi 2013 pakettiin

Tässä vuoden viimeisessä blogikirjoituksessa esittelen sekalaisen joukon kuvia vuoden varrelta, joita en ole aiemmin ehtinyt julkaista blogissa. Vuosi 2013 jää mieleen erityisesti uudesta vuodariennätyksestä 211 lajia, Tringan ekopinnakisasta ja nisäkäspinnojen laskemisesta, joiden saldo ylitti ennakko-odotukset. Uusina retkipaikkoina mieleen jäivät erityisesti Patvinsuo ja Pyhärannan Rihtniemi. Vaikka paljon on eri paikoissa tullut tänäkin vuonna retkeiltyä, niin ylivoimaisesti suurimman osan retkistä tein lähiretkenä Laajalahdelle. Paikan monipuolisuus ja monivivahteisuus alkaa paljastumaan pieni pala kerrallaan ja vaikka retkitunteja on siellä vietetty satoja, löytyy jokaisella käynnillä aina jotain uutta mielenkiintoista. Tänä vuonna fokuksessa ovat olleet erityisesti nisäkkäät (metsäkauriit) ja syksyn pöllöt. Kevät tuli tänä vuonna niin myöhään, että vesilintusesonki livahti ohitse vähän kuin varkain. Myös Nuuksiossa retkeilin ahkerasti erityisesti kesällä ja sielläkin törmäsi moniin ikimuisotisiin kokemuksiin, kuten nahkiaisiin, sukeltavaan rantakäärmeeseen ja vuoden kuningaslajina liito-oravaan. Mäyrä antoi vielä odottaa itseään...
Muita hyvin mieleen jääneitä retkiä olivat mm. Tringan kotka- ja koskikararetki, Hangon retki, pöllöretki, Konnunsuon kesäkuun ja lokakuun retket, Yyterin lietteet syyskuun retki ja Sipoon korvessa kohtaaminen hirvien kanssa. Kovimmista lintulajeista vastasivat rusorintakerttu, ruostesorsa ja aavikkotasku. Tästä huolimatta sävähdyttäviä hetki tuli koettua mm. lähirannan peukaloisten ja viiksitimalien, syksyisten isolepinkäisten, tammikuisten taviokuurnien ja Porkkalan allien ja haakojen parissa.
Kesän kelloja on mukava muistella sadepäivänä, Laajalahti

Harmaasieppo, Laajalahti

Idänuunilintu poikueeseen törmättiin saariretkellä, Ulko-tammio

Talkoo porukka laittoi Lajalahden yhden niityn heinät seipäille. Ko. niitty on ollut erityisesti metsäkauriiden ja rusakoiden suosiossa pitkin syksyä.

Ruovikossa näkyvää tummaa möhkälettä tuli ihmeteltyä yksi aamu. Päädyimme lopulta siihen, että se ei ole lintu, mutta mikä se oli ja mistä se siihen tupsahti. Lisäksi iltapäivällä se oli poissa.

Nuori kalatiira, Summanjoki

Kapustarinta, Laajalahti

Keltasirkku, Hamina

Kettu ylitti kalkkikivialtaat, Askolan altaat Lappeenranta

Kuutamo Laajalahti

Tuomenkehrääjäkoit söivät jälleen hetkessä kaikki tuomenlehdet. Toikkia ja seittiä oli niin paljon, että tässä lehmäaitakin on jäänyt niiden kouriin. Linnuilla sentään oli juhlaa toukkia popsiessaan. Näillä varmaan ruokittiin useita peippo, pensaskerttu ja pajulintupoikueita.

Aavemaiset seitin peittämät tuomet luovat voimakkaan kontrastin kesän pursuilevaan rehevyyteen. Loppukesällä tuomet kasvattivat kuitenkin uudet lehdet, mutta siementen tuotantoon paukut eivät taineet enää riittää.

Laajalahden Elfvikin puoleisen hoitoniityn lehmät ja valkoinen sonni, joka usein katsoi vihaisesti ohikulkijoita. Mukana myös muutama poikanen.

Meriharakoita, Iso Huopalahti

Itäinen Suomenlahti, Ulko-Tammio

Metsäkauriita koivikossa, Laajalahti

Nuoria naurolokkeja ahmimassa vedenpinnan hyönteismassoja, Espoon Suomenoja

Orava, Hamina

Pikku-uikku kuului vuoden harvinaisimpiin lajeihin Laajalahdella.

Pikkulepinkäinen, Hamina Kirkkojärvi

Sorsan/Sotkan poikanen, Espoo Suomenoja

Alkukesän Laajalahdella viihtynyt mustapyrstökuiri tässä nukkumassa Iso-Huoplahdella. (Naurulokkien keskellä vedessä) Kuvassa myös kalatiiroja, naurulokkej,a meriharakoita, haapana ja mahdollisesti telkkä.

Syksyllä ikkunantakana pihlajanmarjat hupenivat nopeasti rastas- ja tilhiparvien suihin.

Merilokki, Hamina Summanjoki

Kauan odotettu sinirinta Laajalahdella.

Nuori sinisuohaukka päivystää lokakuista auringonlaskua Laajalahdella.

Sudenkorento, Laajalahden "ruutana lampi"

Ahti kurkistaa Suomenojalla. Veden pinta näytti lähes kiinteältä vesikasvi ja hyönteismassoista.

Tukkasotka emo poikasineen, Espoo Suomenoja

Yksinäinen siipirikko tundrahanhi vietti koko loppukesän Laajalahdella. Sulkasadon jälkeen se sai lentokykynsä takaisin ja katosi alkosyksynä ehkä ohimenevän hanhiparven mukana etelään.

Paluumatkalla ulko-tammiosta uhkaavat sadepilvet riippuivat yhteysaluksen edessä.

Uuttukyyhky oli yksi kevään ensimmäisistä muuttolinnuista, Laajalahti

Varpunen pitämässä sadetta parvekkeen edustan pihlajassa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti