keskiviikko 23. huhtikuuta 2014

Pääsiäisretkeilyä

Mustavaris Harjavallassa. Mustavariksen näin tällä viikolla hieman yllättäen myös maarin tornissa Espoossa ja Tuusulassa
Perjantaina ajeltiin harjavaltaa kohden sukulaisiin ja matkalta vuodarilistalle tuli odotetusti tuulihaukka ja mustavaris.


Lauantaiaamuna suunnattiin Porin lintupaikoille. Aamu oli sumuinen ja lämpötila nollassa, mutta odotuksia oli, että merituuli puhaltaisi sumun veks. Lietteillä sumu oli kuitenkin edelleen sakeaa ja näkyvyys vain noin 60 metriä. Käveltiin lämpimiksemme uudelle tornille ja siitä eteenpäin vielä seuraavalle rakennusvaiheessa olevalle tornille. Ruovikossa huuteli luhtakana ja lietteiltä kuului runsaasti kahlaajien, lokkien, sorsien ja hanhien ääniä. Vuodari tuli vielä sumunläpi erottuneista ristisorsista ja suosirrin surinasta. Päätettiin käydä läheisellä huoltoasemalla aamukahvilla odottelemassa sumun hälvenemistä. Kahvin jälkeen virinnyt tuuli alkoikin kuljetella sumulauttoja mantereelle ja ajoimme Teemuluodon tornille, jossa oli pyörinyt useampi nokkavarpunen. Emme ko. lintuja löytäneet, mutta mm. rautiainen, tiltaltti ja pikkutikka olivat äänessä. Teemuluodon tornista aukesi jo varsin oiva näkymä Kokemäenjoki suistoon, vaikka meri oli vielä sumun peitossa. Ainakin 5 ruskosuohaukka kierteli ja vuodari tuli suokukosta. Päätimme kuitenkin siirtyä melko rivakasti takaisin lietteille. Lietteillä taivas oli auennut ja lämpötila kohosi rivakkaa vauhtia. Vanhalta tornilta näkyi aamulla kuultu suosirri ja lisäksi mm. punakuireja oli mukavasti. Edellisillan amerikantavia emme taviporukasta löytäneet.
Taivas aukeni ja kurjet lähtivät muutolle. Muuten muuttorintamalla oli yllättävän hiljaista
Siirryimme uuteen torniin, josta näkyi merellä jo osin autereessa velloneet valtavat vesilintuparvet. Nopeassa tahdissa näkyi mm. haahkoja, kuikkia, mustalintuja, pilkkasiipi, tukkakoskeloita, härkälintuja, alleja yms muita perus veislintuja. Kesken vesilintujen tihrustuksen meidän lisäksi tornissa ollut lintumies hihkaisi kun upea suöpöllö vaappui aivan tornin edestä kohden yyterin kärkeä. Pöllö teki yllättäen kaarroksen ja lähti tulemaan takaisin kohti. Tässä vaiheessa oli kamerakin valmiina, mutta pöllö päätti tipahtaa ruovikon reunaan.
Suopöllö

Pöllö pyöritteli päätään, mutta pysyi koko havaintojakson loppuun asti samassa paikassa.
Välillä pöllö hävisi suojavärinsä ansiosta.
 Sunnuntaina käytiin keirtämässä Harjavallan paratiisipolku. Vuodariksi sain metsäviklon. Tikka mestoilla palokärjillä oli pesinnän aloitus vauhdissa.
Palokärki
Lehdossa myös kasvimaailma alkoi kukoistaa.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti