tiistai 29. huhtikuuta 2014

Keski(uuden)maan linturetkeilyäOsallistuin lauantaina Tringan järjestämään Itä-Uudenmaan lintukierrokseen klo 7:00-18:00. Aloitimme Hyvinkään Ridasjärvellä upeassa tyynessä kelissä. Havaintoina mm: ampuhaukka, kapustarinta (30), haarapääsky, pajulintu, valkoviklo (6), liro, rantasipi (2), kalasääski, ruskosuohaukka, tuulihaukka (2), kaulushaikara, lapasorsa, jouhisosrsa, härkälintu (8), leppälintu, metsähanhi (5), taivaanvuohi, teeri, pikkulokki (6), kalatiira (2) yms. muuta pikkukivaa. Siirryimme tästä läheisille sorakuopille bongaamaan kangaskiurua ja sellainen lepattelikin ylitse ja esitti vähän aikaa laululentoa. Lopuksi nähtiin vielä kaksi muutakin kangaskiurua. Paikalla lisäksi mm. metsäkirvinen, kulorastas, keltasirkku, pajulintu, kalasääski, ruskosuohaukka (2), pikkutylli (3). Tämän jälkeen ajelimme keskelle maalaismaisemaa Pukkilan kantelejärvelle. Paikalla saalisteli koko ajan komeasti kaksi ruskosuohaukka paria. Yksi koirasta oli hämmentävän vaalea. Jos tummissa alueissa ei olisi ruskeanhäivähdystä, tätä voisi luulla siperiansuohaukaksi. Vähän samannäköinen koiras aiheutti Suomessa pari vuotta sitten hämminkiä. 

Erikoisen värinen ruskosuohaukka. Normaalisti ruskeaa pitäisi olla pidemmälle vatsaan ja siiville.

Saman linnun selkäpuoli

Muita lintuja kantelejärvellä mm kurki (2), 6 tundrametsähanhea ja 1 taigametsähanhi, harmaahaikara, kapustarinta (2), suokukko (30), nuolihaukka, varpushaukka, jouhisorsa, punasotka, kiuru, niittykirvinen yms. yms. Kanteleelta ajettiin Pukkilan Popedalle. Paikka on kuulemma saanut nimensä siitä, että siellä on ollut vanha Popeda –merkkisen auton raato. Paikka muistutti jonkin verran Konnunsuota ja yleensä siellä on kuulemma kovia tulvia keväisin. Nyt erotettavissa oli ainoastaan yksi märkä lätäkkö, jossa mm. pikkulokki, liro (2), punajalkaviklo (2). Pellon noin 200 hanhen potissa oli 5 lyhytnokkahanhea, muutama valkoposkihanhi, noin 15 tundrahanhea ja loput metsähanhia. Ruskiksia näkyi taas yksi, tuulihaukka (4), kapustarinta (50), suokukko (40), kuovi, kivitasku (2), mustavaris (2). Lopuksi pysähdyttiin vielä peltoalueen toisella puolella jossa isompi 500 hanhen potti valitettavan kaukana. Paikalla myös tuulihaukka, kulorastaita ja keltavästäräkki, jonka ainoastaan minä onnistuin näkemään, koska muut olivat jo ehtineet takaisin bussiin. Pukkilasta ajettiin vielä Porvoonjokisuistoon, jossa oli edellispäivinä ollut ruskosotka. Nyt sotkaa ei löytynyt, mutta vesilintuja oli muuten hyvin mm uivelo (1+6), lapasorsa, punasotka, tukkasotka, harmaahaikara, rantasipi yms yms. Koko reissun lajimäärä oli huhtikuulle kova, yli 90 lajia ja itse nuijasin niistä vain mustaviklon ja tiltaltin.

Sunnuntai-iltana pyöräiltiin katsastamaan Keravan Myllynummen teollisuusalueen lintupaikat. KO. paikassa on vanha kaatopaikka, voimalaitos, Anttilan keskusvarasto ja erinäisiä lätäköitä, joten mikään silmää hivelevän kaunis paikka ei ole kyseessää, mutta jotain mielenkiintoisia lintuja lätäköistä tuli kuitenkin spotattua, kuten liejukana, telkkä (7), heinäsorsa (4), tavi (2), pikkutylli, metsäviklo (2), hemppo (2), tikli, räystäspääsky (3), kivitasku (2) ja vielä pari rusakkoa päälle. 
Hemppo

Kivitasku

Metsäviklo

Telkät
 Ajattelin merkkailla havaintoja tiiraan jatkossa vähän tiheämmin, koska Keravalta havaintoja ilmoitetaan aika vähän. Katsoin lisäksi kunnan lajilistaa ja lajeja on nähty Keravan alueella 211. Ihmetystä herätti se, että esimerkiksi silkkiuikkua, härkälintua, punajalkavikloa tai luhtakanaa ei ole nähty Keravalla koskaan. Vaikea kuvitella, että Etelä-Suomesta löytyisi toista kuntaa, jossa ei ole koskaan nähty silkkiuikkua...

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti