tiistai 13. toukokuuta 2014

Toukokuun alkupuolisko

Toukokuun alku aloiteltiin Haminassa, jossa retkeiltiin erityisesti akselilla Metsäkylän suuretniityt-Lupinlahti-Kirkkojärvi. Vuodareita tuli mm. vuoden ensimmäisestä käestä, käenpiiasta, ruokokerttusesta ja hernekertusta, sekä komeasta 11 pikkukuovin parvesta. Muita kivoja haviksia olivat mm. kangaskiuru, valkoselkätikka, kapustarinnat, suokukot, luhtahuitti- ja kana ja metsähanhet.
Tuulihaukkoja oli ainakin 4 kappaletta Mesäkylässä

Käenpiika pariskunta oli asettunut taloksi erääseen Kirkkojärvellä sijainneeseen linnunpönttöön.
Haminassa tuli vähän kuvattua sadekelin pihalle ja piharuokinnalle ajamia lintuja.
Järripeippo

Leppälintu

Orava

Peippo

5.5. työmatkanohella käytiin suunnitellusti Lappeenrannan Konnunsuolla. Tunnelmaa ei latistanut edes melkoisen kova takatalvi.
Toukokuinen Konnunsuo...Yleensä tältä näyttää pöllöretkiaikaan.
 Hangessa näkyi räntätuiskun seassa useita kuoveja ja hanhia. Suurin osa hanhista oli metsä ja tundrahanhia, mutta valkoposkihanhiakin mahtui sekaan. Iltaa kohden sade hälveni ja valkkariparvia tuli useampiakin. Mullokselta äkättiin komea ainakin 300 päinen kapustarintaparvi, jota tuki noin 10 suokukkoa ja 4 pikkukuovia. A äkkäsi myös upean koiras lapinsirkun viipottamassa samaisella mulloksella. Hauskaa oli myös kiurun esittämä laululento lumisateessa.
Osa Konnunsuon Kivisaarella pyörineistä kapustarinnoista.
Käytiin katsomassa Kotasaaren altaat, mutta odotettua mukurua ei irronnut. Sen "uudella" altaalla oli kymmenkunta liroa ja runsaasti kurkia. Myös hanhia pyöri siellä täällä.

Lauantaina käväisin ohimennen nopeasti Elfvikin tornilla ja tervapääsky tuli vuodariksi. Jalohaikarat ja mustapyrstökuirit kuitenkin loistivat poissaolollaan. La iltana päätettiin ajella Pukkilan Kantelejärven torniin bongaamaan alueella pyörinyttä niittysuohaukkaparia. Ilmeisesti samainen pari pesi alueella viimevuonnakin.
Tornissa oli upean lämmin ja lintujakin liikkeellä mm. pikkulokkeja, suokukkoja, kaulushaikara yms muuta perus lintujärvi lajistoa. Petoja ei vaan näkynyt. Lopulta suohaukkoja alkoi näkyä, mutta kaikki olivat ruskosuohaukkoja (ainakin kolme lintua) ja pari nuolihaukkaa.
Pikkulokki hyönteispyydissä Kantelejärvellä


Reissu alkoi jo haiskahtaa hylsyltä, mutta sitten harmaatakit raakkuivat taivaalta siihen malliin, että jotain tapahtuu ja suoraan tornin päällä melko korkealla niittysuohaukka naaras olikin pitkässä syöksyssä järven vastarantaa kohti. Haukka painui takapellillle asti ja havisi puiden taakse. Kameran asetukset ei olleet kohdillaan ja siksi kuvissa värit aivan pielessä.
Niittysuohaukka naaras
Pienen tapituksen jälkeen tornin vasemmalta puolelta, melko kaukaa löytyi matalalla rundaileva niittysuohaukka koiraskin, joka tosin teki katoamistempun kun siirsin kaukoputkea.
Siiven pinnat tummat raidat näkyy hyvin. Niittarin leijailu oli kyllä ihailtavan kevyen näköistä.

Niittysuohaukka koiras alhaalta.
Kävellessämme tornilta autolle hiekkarinteessä näkyi jotain erikoista. Tumma möykky heilui ja toi mieleen ensin kolossa piileskelevän käärmeen pään. Lähempi tarkastelu paljasti otuksen kuitenkin joksikin suureksi hyönteiseksi.
Otus oli selvästi kaivamassa kuoppaa ja jäi mysteeriksi. Kotona googletus paljasti, että kyseessä on toukohärkä naaras, joka kaivaa pesäkoloa ja vain sen peräpää näkyi. Tuolla möykyllä oli kokoa usemapi sentti! Paluumatkalla aivan auton edestä lähes tuulilasia hipoen lensi vielä reissun toinen vuodari eli harmaapäätikka!

Sunnuntaina käytiin Nuuksion Luukissa aamuretkellä. Tässä muutamia kuvia vastaan tulijosita:
Pohjantikka löytyi naputtelemasta vanhaa kuusta noin 100 metrin päässä paikasta missä nähtiin pariskunta talvella. Sammassa metsikössä kuului myös kaksi harmaapäätikkaa ja palkokärki. Liito-oravan papanoitakin oli edelleen. Lisäksi varpushaukka lensi muutaman kerran purolaakson yli, pyy vihelteli, ainakin viisi peukaloista lauloi, tiltaltti ja sirittäjä kuului metsästä, ilmeisesti metso rysähti karkuun vanhasta kuusikosta ja usemapi teeri yllätettiin metsittyneeltä niityltä.

Aamun kohmeinen rupikonna oli polulla.

Metsälammikot olivat täynnä sammakoita ja kutua.

Sammakko

Sinivuokkoja kasvoi melko paljon.

Tässä erikoinen vaaleanpunainen sinivuokko!
Söimme eväitä Hauklammen rannalla. Rannan tuntumassa oli paljon sammakoita ja jossain vaiheessa ihan rantaviivassa kuului kunnon loiskaus. Pian loiskauttaja selvisi, kun useamman kilon hauki lipui aivan pintavedessä ja jäi keskelle järvenselkää kelluttelemaan. Liekö hakenut sammakon helpoksi aamupalaksi.


2 kommenttia:

  1. Tosi hienoja kuvia taas! Tuo orava "irokeeseineen" on hauska :)

    VastaaPoista
  2. Kiitos! Oravat ovat yleensä aina aika kuvauksellsiia!

    VastaaPoista