tiistai 27. toukokuuta 2014

Arktika viikonloppu

Lauantaina 5:00 hypättiin Haminan Tervasaaressa Kylyn arktikaretkiporukan mukaan kohti Itäisen Suomenlahden kansallispuiston Ulko-Tammiota. Aamu oli lämmin ja tuuli lähes nollassa. Pieni kaakkoinen tuulen vire virisi päivän mittaa. Alkumatkalla rannikkolinjaa pitkin muutti tasaisesti seplehanhia.
Sepelhanhiparven kärkijoukkoa
Ulommas merellee mentäessä vesilintumäärät kasvoivat ja mm. pilkkasiipiä, alleja ja mustalintuja oli kohtalaisen runsaasti meressä. Lisäksi saatiin havainnot riskilästä ja ruokista.
Riskilä kellutteli pinassa lähellä venettä

Pieniä haahkaporukoita näkyi tasaisesti mulommalla saaristolla

Meri oli tyyni ja väreilyä jo heti aamulla, mutta muuten parhautta.

Kuikkalintuja muutti niinikään pienissä parvissa ja seassa muutamia kaakkureita. Kuvan kaakkuri ylitti veneen melko läheltä.

Yksi retkellä nähdyistä merikotkista tarkastaa lokkiluodon.

Merimetsoja näkyi ehkä tavanomaista vähemmän?

Mustalintukoiras
Saaressa tapitettiin eteläistä ja läntistä merta länsikallioilta, mutta muutto oli ulkomerellä nollassa. Paikallisena onneksi ainakin 6 karikukkoa, punajalkavikloja, nuolihaukkoja yms.
Haarapääsky haki savea rantalätäkön reunasta.

Karikukkoja oli tänä vuonna ilahduttavan paljon.

Mehiläishaukka muutti itään meriharakat kannoillaan.
Päätimme keskittyä saaren kiertelyyn ja saaressa olikin runsaasti pikkulintuja. Idänuunilintuja ainakin 6, kultarintoja ja viitakerttusia useampi, pikkusieppo, mustapääkerttu, lehtokerttu, harmaasieppo, sirittäjiä yms. muuta mukavaa.
Sympaattinen idänuunilintu

Kultarinta

Sirittäjä
Viisi tuntia kului saaressa taas humauksessa ja ennen lähtöä ehdin vähän aikaa kuvailla rantavedessä pikkukalajahdissa olleita pieniä rantakäärmeitä.
Rantakäärme livahti kivenalle kulkijan edestä.

Rantakäärme omassa elementissään.

Myös sisiliskoja näkyi saaressa
Paluumatkalla nähtiin taas suuria vesilintuparvia ja tällä kertaa seassa myös lapasotkia ja yksi ulkomerelle suunnannut merikihu.
Kalasääskillä oli pesä sähköistetyssä, valaistussa ja lämmitetyssä merimerkissä.

Tumma merikihu. Nämä menevät aina kovaa ja kaukana väreilyssä. Nyt syntyi edes jonkinlainen kuva.
Illalla tehtiin yölaulajaretki Kirkkojärvi-Lupinlahti-Vilniemen kartano-Lankamalmi reittiä. Kirkkojärvellä laulajat olivat laiskasti äänessä ja hyönteisiä oli ilmassa uskomattoman paljon.
Hyönteismassaa Kirkkojärvellä. Äänessä mm. satakieli, rastas-, ryti- ja ruokokerttunen.

Siili
Lupinlahdella emme onnistuneet ruokosirkkalinnun bongauksessa, mutta Vilniemen kartanolla oli aktiivisesti äänessä pari viitasirkkalintua ja ruisrääkkää. Lopuksi kävimme vielä Lankamalmin vakiopaikalla kuuntelemassa ainakin muutamaa kehrääjää.

Suunnuntaina käytiin Virolahden arktikapäivillä Leerviikissä. Muutamia sepelhanhiparvia näkyi ja yksittäisiä kuikkia. Parhaana 150 punakuirin parvi, joka lensi aivan ylitsemme.
Isokoskelolla oli jo poikaset Virolahdella

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti