perjantai 11. heinäkuuta 2014

Hajakuvia heinäkuun puoliväliltä

9.5. vietin pari tuntia aamulla Porniastenniemen piilokojussa. Paikalla ei juuri ihmisiä ollut joten linnut olivat rohkeasti esillä. Jopa harmaahaikara uskaltautui hetkeksi piilokojun eteen.
Rytikerttuspoikue oli toistuvasti näkyvillä. Näitä pääsee harvoin näkemään ja nyt huomio kiinnittyi todella pitkänoloiseen nokkaan.
Ruutanoilla oli kutu käynnissä aivan tornin edustalla.
Nokikanan poikanen. Lampareen takareunassa pyöri noin 20 minuuttia viiksitimaliparvi,.mutta eivät olleet kunnolla kuvattavissa. Lisäksi kuulin mahdollisesti pusitiaisen äänen.
Pitkoksilla oli nuoria västäräkkejä hyönteisjahdissa. Sitruunavästäräkkiä ei näkynyt vieläkään. Kerran kuului lupaava ääni ja sopivan näköinen lintu suhahti ruovikkoon, mutta en nähnyt tuntomerkkejä kovassa vastavalossa.

Punarinnan poikasia oli rantalehto pullollaan. Hauskana havaintona oli myös nopeasti paikalla käväissyt puukiipijä.

8.5. Kävin taas Luukissa, mutta nyt varpuspöllöpoikueesta ei kuulunut pihaustakaan eikä niitä myöskään näkynyt. Sen sijaan neljä kaakkuria kalasteli Hauklammella.
Metsänsuopainanteista löytyi useita maariankämmeköitä.

Tänään päätin käydä Hyvinkään Ridasjärvellä bongaamassa siellä pesinnässä onnsituneita mustatiiroja. Niitä lentelikin useita aivan järven vastapäätä. Minulla on kolmen vuoden takaa yksi mustatiira havainto vaihtopukuisesta linnusta Porissa, mutta nyt pääsi näkemään lähes juhlapukuisia lintuja. Paikalla myös idänuunilintu, nuolihaukka, ruskosuohaukka, kalasääski, härkälintu ja käki.
Kertaalleen tiira käväisi järven tornin puoleisella rannalla ja sain siitä jonkinlaisen kuvan kaukoputken läpi.
7.7. Kävin Sipoonkorvessa kartoittamassa pääreitin ulkopuolisia polkuja. Metsä on heinäkuussa melko hiljainen. Kuitenkin parkkipaikalla sain vuodariksi pähkinähakin, joita alueella on ilemisesti muutamia pähkinäpensaiden pähkinöiden varassa. Muita havaintoja olivat mm närhi ja pyypoikue, 5 laulavaa peukaloista, ruisrääkkä, 2 tiltalttia, metsätiaisia, metsäjänis ja erittäin mielenkiintoiseen paikkaan keskelle metsää asetettu piilokoju.
Angervohopeatäplä. Löysin kirjastosta hyvän perhoskirjan ja se on innostanut kuvaamaan vastaan tulevia päiväperhosia.

Ensi viikon pohjoisen reissun suunnittelu on vienyt aika paljon aikaa.

Varusteinventaariota


1 kommentti:

  1. Kissa on kaikessa mukana :)
    Onkohan ne punarinnan poikasia, joita näinä aikoina lymyää puskissa ja sanoo tittiditti tjsp.?

    VastaaPoista