perjantai 15. elokuuta 2014

Paluumatka Lapista

Kesäkiireiden takia pallaksen reissun paluumatkasta en ehtinyt laittaa kuvia,
Lähtöaamuna tunturissa oli taas sumuista, mutta alempana huomattavasti kirkkaampaa. Poroja oli nyt tiellä todella paljon ja vauhtia piti hidastaa tuon tuosta.

muonion keskustassa tehtiin pikkupysähdys ja siinä sivussa tuli esittyä virtacvästäräkkiä muutamilta pikkukoskilta tuloksetta.
Perusnäkymää paluumatkalta. Porotokka on tukkinut tien.
Tornionjoen kuohuja ihasteltiin muutamalta levähdyspaikalta.
Yövyttiin Oulun Nallikarin kesähotellissa. Illa kahlailtiin uimarannalla.
Alueella muutama peloton merihanhi.
Paluumatkan toinen päivä aloitettiin Lumijoen Sannanlahden tornilta. Tornin edustan matala lahti oli melko täynnä vikloja ja suokukkoja.
Myös useampi mustapyrstökuiri viihtyi paikalla.
Suopöllö saalisteli pellolla Lumijoella. Yritettiin löytää Siikajoen Tauvon lintupaikkoja, mutta opasteita ei ollut lainkaan ja melkon pitkän pyörimisen jälkeen meinasi hermo mennä ja päätettiin ajaa kahville suoraan seuraavaan kuntaan. (Niihin opasteisiin kannattaisi panostaa, jos haluaa, että joku ulkopuolinenkin käytisi kunnan palveluita)

Kalajoen hiekoilla pysähdyttiin evästauolle ja ajettiin sieltä Kokkolan Ohtakariin, jossa oli jotkin kesämarkkinat. Kaunis paikka, jossa ulkomerellinentunnelma, vaikka autolla pääsee perille asti.
Pääasiallinen syy ohtakariin menoon oli nähdä kuvan jatulintarha, jolla on muinaisina aikoina ollut ilmeisesti kalaonnea edistäviä vaikutuksia. Valitettavasti perimätieto ei kerro mitä paikalla tarkalleenottaen pitäisi tehdä, jotta kalaonni paranisi.
Pooki Ohtakarin luontopolulla. Ohtakarista lähdettyämme nähtiin pellolla reissun ainut hirvi.

Oravaisissa käytiin oravaisten taitelun taistelupaikalla. Kuvan mäeltä Adlercreutz oli tarkkaillut sodan etenmistä ja vanhentunut ruotsi-suomen tykistö oli yrittänyt estää veneläisten etenemisen. Taistelu oli Suomen sodan rajuin ja lopulta ruotsi-suomen joukot joutuivat vetäytymään kohden Ruotsin rajaa.
mutta tässä vähän niitäkin.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti