lauantai 28. maaliskuuta 2015

Sorsia

Aamulla kiersin Suomenojan altaat. Päivä oli kostea, pilvinen ja tyyni. Ensimmäisessä altaassa oli runsaasti punasotkia ja muutamia nokikanoja, tukkasotkia ja heinäsorsia.
Punasotka
Toisesta altaasta löytyi harmaasorsa pari, kyhmyjoutsen ja useita nokikanoja. Kesken kiikaroinnin taivaalle ilmestyi pieni sorsa, joka osoittautui koiras heinätaviksi! Heinätavi tipahti altaalle ja naristeli aktiivisesti. (Ääni muistuttaa kammanpiikkien raapaisua).
Heinätavi

Erään ojan reunalta löysin vielä nukkuvan tavin heinärosien joukosta. Jatkoin matkaa Laajalahdelle, mutta sumu tiivistyi ja kun pääsin torniin, oli näkyvyys jo melko heikko. Onneksi pienen odottelun jälkeen välillä sumu aina hälveni ja välillä sakeni. Myös vettä tihkutti, mutta lintuja oli paljon paikallisena.

Lietteellä piipersi tylli useiden töyhtöhyyppien seurassa ja taveja oli useampia pareja. Lahdella oli paljon mm. uiveloita, isokoskeloita, haapanoita ja heinäsorsia. Myös ensimmäiset silkkiuikut olivat saapuneet. Lisäksi näkyi kanadanhanhia ja merihanhia. Pikkulinturintamalla oli hiljaisempaa, mutta yllättäen jostain kuului västäräkin ääntä ja yksinäinen västikkä tipahti sumusta lietteelle ja jatkoi saman tien matkaa itään. Ennen lähtöä huomasin vielä hyyddiä solakamman kahlaajan juoksevan lietteellä ja kun sain sen kaukoputkeen osoittautui se vuoden ensimmäiseksi taivaanvuoheksi. Näin viime vuonna ensimmäisen västäräkin, harmaasorsan ja taivaanvuohen täsmälleen samana päivänä eli 28.3. Silkkiuikun ja heinätavin myötä maaliskuussa (vuodet yhteensä) näkemieni lintulajien määrä nousi tasaan sataan.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti