maanantai 29. kesäkuuta 2015

22.6. Skibotn ja Saanajärvi

Lahdettiin aamulla ajelemaan Norjan puolelle Skibotn (Suomeksi komea Yykeänperä). Matkaa tuli noin 50 km ja se taitettiin komeassa vuorten ympäröimässä jokilaaksossa. Suomen puolella näkyi yksi isolepinkäinen. Norjan puolella maasto näytti sopivalta peikkojen biotoopilta, mutta niitä ei yrityksestä huolimatta nähty.
Norja

Ajomatkan maisemia
 Perillä ohitettiin Skibotnin kylä ja parkkeerattiin auto Lyngen vuonon rantaan. Nähtiin haahkoja, koskeloita ja perus lokkeja, mutta muuten linnuston puolesta oli melko hiljaista.
Vuoria
Maisemia
Rantaa
Näkymä vuonon pohjukkaan
Haahkoja
Paluumatkalla pysähdyttiin Helligskogenissa, jossa on upea vuorilta ryöppyävä vesiputous. Kävelimme tieltä epämääräisiä polkuja pitkin putouksen rantaan. Kaiken kaikkiaan putous koostui useasta osasta, joten yhteen kuvaan ei koko kokonaisuutta saanut. Putouksen liepeillä oli runsaasti hirven jälkiä. Paluumatkan erikoisuus oli keskellä metsää löytynyt ruostunut hyvin vanha auto, jossa oli suuret lokasuojat yms. Liekkö saksalaisten 1944 hylkäämää kalustoa, jota alueella on runsaasti.
Helligkogenin putous

Helligskogenin putous

Isokissankäpälä

Lapinorvokki
Pidettiin läheisen joen rannassa evästauko, koska paikka oli upea ja keittimellekin löytyi sopiva tasainen kivi.
Upeita taimenjokia

Kenttälounaan valmistus
Suomen puolella syötiin erinomainen lounas retkeilykeskuksessa ja päätettiin sen jälkeen valita iltalenkiksi noin 4 kilometrin patikointi Saanan taakse Saanajärvelle. Tälläkin kertaa oli tunturikihu mielessä, koska sopivaa maastoa tuollakin suunnalla tuntui olevan. Lintuja näkyi kuitenkin vähän ja kihut loistivat poissaolollaan. Kivitaskuja, sinirintoja, niittykirvisiä, käki, korppi yms kuitenkin nähtiin.
Soistunutta tunturikoivikkoa
Saanan eteläjyrkänne
Avotunturin puroja ja lampia

Tunturikihuja ei näy

Polku nousee taustalla näkyvältä Kilpisjärveltä

Saanajärvi löytyi ja se olikin vielä osaksi jäässä. Kuvan puro tulvi niin kovasti, että kenkiä kastelematta ei olisi päässyt ylitse vaikka reitti oli siihen merkitty. 
Tälle päivälle ei uusia lintuhavaintoja kertynyt, mutta jälleen onnistunut päivä. Oli mielenkiintoista kahlata paahteisessa T-paitakelissä välillä metrisessä hangessa ja katsoa jäälauttojen ajelehtimista joissa. Alempana tunturikoivuvyöhykkeellä oli todella lämmintä ja litrainen vesipullo tuli tarpeeseen.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti