torstai 2. heinäkuuta 2015

Lommoltunturit, Piimäjänkkä ja kiertelyä

25.6. Oli reissun viimeinen päivä Pallaksella. Sää oli puolipilvinen ja päätettiin aluksi kiivetä lommoltuntureille, joilla emme ole aiemmin käyneet. Kuljimme metsän läpi tunturikoivikkoon ja jatkoimme siitä kivikoita ja notkelmiä kiertäen tunturin huipulle. Täällä ei ollut mitään selkeästi merkittyjä reittejä, mutta polkuja kierteli siellä täällä. Huipulla näimme pikkukuovin, pulmusen ja rinnemetsikössä kuukkeleita, jotka tosin pysyivät pääosin näkymättömissä.
Lommoltuntureilla maaperä oli kallioista Pallaksen kerojen louhikoihin verrattuna

Näkymää Lommoltuntureilta: vasemmalla Pallaksen huippuja ja oikealla Pallasjärvi
Uhkaavan sadekuuron takia tulimme tuntirilta alas melko nopeasti ja kävimme kävelemässä läheisen Piimäjänkkän pitkoksia. Suo oli vaivaiskoivun valtaama ja linnuista nähtiin mm tilhi, keltavästäräkkejä ja liro.
Keltavästäräkki
Liro
Suo-orvokkeja
Tilhi
Piimäjänkkä
Iltasella käveltiin vielä vähän metsässä osan matkaa Mäntyrovan kierrosta. Lintuja oli melko vähän näkyvissä tällä pätkällä.
Mörrimöykyn kolo

Naavaa ja luppoa
Ihan iltasella kierrettiin vielä Pallaksen luontopolku ja viimein löytyi yhteistyökykyinen lapinmyyräkin. Näimme reissun ihan jokaisena päivänä myyriä. Vielä lähtöpäivän aamupallakin nähtiin ikkunasta hotellin piharuohikolla pari myyrää. Luontokeskuksen oppaankin mukaan myyriä on nyt tavallista enemmän. Viime kesänä emme nähneet yhtään jyrsijää koko reissulla.
Lapinmyyrä. Tuntomerkeiksi peltomyyrään verrattuna mainitaan mm. mustakärkiset karvat selässä ja korvan yläreunan peltomyyrää tiheämpi karvapeite. Värivaihtelua näillä on jonkin verran, mutta suuri osa oli hyvin tummia. Eräs yksilö näytti kokonaan siniharmaalta. 
Lapinmyyrä
Tunturinrinnettä Pallaksella
Sateenkaari Pallaksella ja hotelli
Paluumatkalla ajettiinkin suoraan Pallakselta Etelä-Suomeen pysähdyksineen 14 h. Matkan parhaat havainnot olivat Limingan paikkeilla saalistellut suopöllö ja ladon katolle istahtanut sinisuohaukka koiras.

Laitetaan tähän vielä yksi matkan kovista havainnoista, jonka paikkaa en viitsi paljastaa. Olimme kävelemässä, kun S ja E huomasivat lähes samaan aikaan taivaalla kaartelevan linnun. Ihan ensin ajattelin sen olevan kanahaukka, mutta nopeasti aatokset muuttuivat ja kuvat varmistivat linnun vanhaksi muuttohaukaksi!
Muuttohaukka

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti