tiistai 30. kesäkuuta 2015

Pyhäjoen luontopolku ja Taivaskeron kierros

24.6. Yöllä oli tullut kovasti vettä ja aamukin alkoi sumuisesti. Käytiin kiertämässä Pallaksen luontotalon näyttely ja kun sää vähän kirkastui päätettiin suunnata Pyhäjoen luontopolulle. Tunturilinnusto oli jo ns. hallussa, joten metsälajit (kuukkeli ja lapintiainen) olivat nyt kiikarissa. Hyttysiä ei ollut metsässäkään ja lintuja ihan mukavasti jokirannoissa äänessä mm. peippoja, järripeippoja, peukaloinen, pyy, vihervarpusia ja pikkukäpylintuja. kävelimme pitkoksia pitkin erästä ryteikköistä joenpätkää kohden, kun sillan alta ilmestyi minkki, joka juoksi muutamia metrejä pitkoksia pitkin meitä vastaan, kääntyi ympäri ja puikahti takaisin sillan alle.
Erämaajärvi kahden kosken välissä
Pikkukäpylintu
Kosteus oli houkuttanut runsaasti sammakoita esiin
Minkin elinpiiriä.
Sammakko
Matkan edetessä kuulin tiaismaista ääntä, joka tuntui tulevan edessä olevasta kelopuusta. Puussa oli useita koloja. Päätimme jäädä odottelemaan puun läheisyyteen ja jo muutaman minuutin kuluttua alarinteestä ilmestyi pieni lintu, joka pujahti koloon ruokkimaan poikasiaan. Lintu oli kuin olikin lapintiainen. Se hävisi uudelle ruoanhakureissulle ja palasi taas muutaman minuutin kuluttua. Emo oli täysin äänetön, mutta poikaset pitivät melkoista mekkalaa.
Lapintiainen pesäkolollaan
Lapintiainen
Jatkoimme matkaa ja saavuimme pienelle suolaikulle. Suon vastareunalta kuului lupaavaa mekkalaa ja toinen tavoitelaji löytyi, kun kuukkeleita pyrähteli kuusissa.
Lakka kukki runsaana soilla
Kuukkeli!
Kuukkeleita oli useampia ja näyttivät tulevan pikkuhiljaa pitkoksia kohden. Odottelimme rauhassa ja kuukkelit tulivat ihan lähelle, pitäen vain muutaman metrin etäisyyden. Kaikkiaan niitä oli ainakin viisi. Lopulta kuukkelit siirtyivät suon toiselle laidalla ja hävisivät metsän hämyyn.
Kuukkeli
Kuukkeli
Kuukkeli
Kuukkeli
Palailimme iloisin mielin autolle ja yllätimme tiellä jolkottaneen poron.
Poron jolkuttelu keskeytyi kun se huomasi meidät
Käväisimme vielä Pallasjärven rannalla. Järvessä uiskenteli punasotka ja käki lensi edestämme.
Käki
Pallasjärvi
Teimme lounasta taas grillikodalla ja lounaan jälkeen lähdimme pidemmälle Taivaskeron kierrokselle. Matkalla näimme muutaman vähissä olleen kapustarinnan, kaksi pulmusta Taivaskeron huipulla, piekanan ja kaukana tuntureiden rinteillä kaarrelleen tunturikihun.
Grillikota
Hetta-Pallasreittiä
Taivaskeron huippua
Taivaskeron huipulta hotelli näkyi laakson pohjalta. Oikealla näkyvän tunturin rinteen pinnassa kierteli tunturikihu
Näkymää länteen, jossa aukeaa soiden ja järvien rikkomaa metsää.
 Tein vielä iltaretken lähimaastoon tavoitteena kuvata lapinmyyriä, joita päivällä vilisteli mm. vanhan hotellin rauniolla. En kuitenkaan myyriä nähnyt, mutta joku kuva tarttui porosta.


Poro
Sadepilviä

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti