keskiviikko 8. elokuuta 2018

Alta

Kilpisjärveltä suunnattiin Skibotnin kautta Altaa kohden. Pysähtelimme välillä ihailemaan maisemia ja parhaat luontohavainnot olivat kiislat, merikihut ja E:n näkemät pyöriäiset.
Seuraavana päivänä Altassa suunnattiin katsomaan maailmanperintökohde kalliouurroksia. Niitä on naputettu Jäämeren rantakallioihin. Kuvista vanhimmat ovat jopa 6000-7000 vuotta vanhoja ja osittain aiheet ovat yhteneviä suomalaisten kalliomaalausten kanssa. Uurroksia on löydetty myös Karjalasta mutta ei yhtään Suomesta.
Suuri osa kuvista oli maalaamattoamia ja ne erottuivat hieman hankalasti kallioiden pinnasta.

Osa kuvista oli vahvistettu maalilla 70-luvulla. Tässä erilaisia hirviä.

Tyyppi saaliineen?
Oma lempikuvani. Venettä isompi kala ja karhu meinaa vielä viedä kalan ennen veneeseen nostoa. Maailman vanhin kalajuttu?

Pyöriäisiä

Tunturipeurojen ajamista aitauksiin ja karhun metsästystä?

Yläreunan luolasta tulee karhun jälkiä ja jokaisen jälkijonon päästä löytyi karhu.

Hirvi

Tyypit veneessä. Kädessä olevat esineet ovat arvoitus

Alueella on kivikaudella pyydetty siivettömiä ruokkeja. Tämä tapahtuma tässä kuvassa.

Hirvipäisiä veneitä, joita löytyy myös Suomen kalliomaalauksissa. Erikoiset kaarisauvat ovat arvoitus.

Maalaamaton jättikokoinen karhu

Erilaisia peuroja ja metsästäjä
Näkymää kaiverruksilta Altavuonoon. Tekoaikaan vedenpinta oli korkeammalla, jolloin kuvat sijaitsivat aivan rantaviivan yläpuolella. 
  Upeiden kalliouurrosten jälkeen käytiin katsomassa Altavuonon pohjukkaa, jossa toisen maailmansodan suurin sotalaiva Tirpitz oli asemissa useiden vuosien ajan. Paikalla oli paljon jälkiä mm. pommikuoppia, kun liittoutuneet yrittivät upottaa laivan. Kävimme myös pienessä aihetta käsittelevässä museossa.

Valtavasti savukranaattien hylsyjä vuoren rinteellä. Saksalaiset tekivät näiden avulla savuverhon piilottamaan Tirpitzin liittoutuneiden pommikoneilta.
Lopuksi kävimme vielä virvelöimällä muutamilla paikoilla, missä ranta oli sopivan loivaa kalastukseen ja saatiin yhteensä 7 seitiä. Takaisin ajettiin Kautokeinon ja Hetan kautta kohden Etelä-Suomea.
Tie Altasta Kautokeinoon kulki paikoin joen viertä syvässä kanjonissa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti