lauantai 5. tammikuuta 2013

Lähiretkeilyä Espoossa

2.1.-4.1. Retkeily jäi melko vähiin ja rajoittui lähinnä työ- ja ruokatuntimatkoille. Samalla tuli aloitettua Tringan ekopinnaskabalajien keräily. Laajalahden rantatien varresta löytyi helposti mm. palokärki, varpushaukka, käpytikka, kuusitiainen, hippiäinen, närhi, vihervarpunen, punatulkku ja urpiainen. 2.1. lyhyt visiitti Maarin tornille toi mukavana yllärinä keskellä lahtea verkkoja päivystäneen merikotkan. Ilmeisesti saman merikotkan näin lennossa myös 3.1.
Merikotka tummana möhkäleenä lahden keskellä
Varpushaukka löytyi kyttäämästä koivussa tiaisten varoittelun avulla
3.1. Otaniemen rantamaisemista löytyi myös koiras kanahaukka joka oli viiden variksen jatkuvan häirinnän kohteena.

4.1. Vaikutti jäävän pinnattomaksi. Lähdimme kuitenkin illalla testaamaan Oittaalle E:n uusia suksia. Sää oli +1 astetta, tihkusadetta ja armoton sumu. Nousimme parkkipaikalta autosta ja saman tien kuului jostain rantametsästä selvä lehtopöllön huhuilu. En itsekään uskonut aluksi kuulemaani, mutta pöllö jatkoi aktiivista huhuilua ainakin varttitunnin. Tiesin kyllä, että paikalla oli jo huhuillut loppusyksyllä useana päivänä lehtopöllö, mutta ei olisi uskonut sen huhuilevan noin erikoisella säällä.

Tänään lauantaina päätettiin tehdä pieni bongauskierros tavoitteena nähdä muutamia lähialueella pitempään viihtyneitä lintuvieraita. Aloitimme Olarista, jossa keskellä kaupunkia on jo kuukauden verran hengaillut metsokukko. Se oli ilmeisesti jo kertaalleen viety Nuuksion metsiin, mutta palannut uudestaan samalle paikalle. Metsokukko löytyi helposti mattotelineen päältä kerrostalojen välistä. oli kyllä komean kokoinen lintu. Sitä en van tajunnut miksi, joillain kuvaajilla oli pakkomielle päästä ihan metson lähelle vaikka minun paljon lyhyemmälläkin objektiivilla siitä sai jo loistavia kuvia kauempaakin metsoa häiritsemättä.
Olarin metso
Ukkometso
Lyhyen metson ihailun jälkeen jatkoimme matkaa kohden Eestinmalmia, jossa erään talon ruokinnalla oli pidemmän aikaa viihtynyt mustakaularastas. Mustakaularastas on melko harvinainen Siperiasta aika ajoin Suomeen eksyvä harhailija. Ruokintapaikkaa oli tarkkailemassa parikymmentä henkilöä, mutta syömässä näkyi vain mustarastaita. Pienen odottelun jälkeen mustakaula käväisi pikaisesti vetämässä mahan täyteen tarjolla olleita marjoja. Kameran säädöt eivät valitettavasti olleet ihan kohdallaan ja valotus jäi vähän lyhyeksi, mutta kyllä tuosta kuvasta laji taittuu. Hatun nosto myös ruokintapaikan pitäjälle, joka on antanut luvan tarkkailla lintua aidan takaa! Samalla visiitillä kuultiin ymös Laajalahdesta kateissa olleet taviokuurnat vuodariksi.
Mustakaularastas
Mustakaulabongauksen yhteydessä usealla ihmisellä piippari hälytti Soukan venesatamassa ollutta grönlanninlokkia. Niitä on ollut viime päivinä muutamia Suomessa ja yksi Ämmässuon kaatopaikalla, josta lintu oli nyt siirtynyt helpommin bongattavaan paikkaan merenjäälle. Ajoimme Soukan venesatamaan, koska se oli vain muutaman kilometrin päässä. Paikalla oli jo useita kymmeniä bongareita ja grölis jossain suuressa lokkimassassa kaukana jäällä pilkkijöiden saaliita kyttäämässä. Minulla ei ollut kaukoputkeakaan mukana, kun en ollut ajatellut sitä tällä retkellä tarvitsevani. Yksi lahdella olleista useista (ainakin 4) metikotkasta pölläytti koko lokkimassan lentoon ja grölis niiden mukana kävi kääntymässä läheisen saaren päällä ja siitä ne menivät takaisin jäälle suoraan vasta-aurinkoon, mista sen erottaminen oli täysin mahdotonta. Ehdin nähdä luultavasti oikean linnun lennossa, mutta kiikareilla sen määrittäminen oli mahdotonta. odottelimme hyvän tovin lokkien uutta nousua, mutta kun sitä ei kuulunut jouduimme poistumaan tyhjinkäsin. Kuitenkin mustakaularastaan myötä uusi elis ja muutenkin loistavasti alkanut lintuvuosi!
Gröönlanninlokki vastavalossa

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti