keskiviikko 29. toukokuuta 2013

Nuuksion reissua taas

Viime perjantaina oli jälleen tyyni ilta ja päätettiin mennä taas paistelemaan makkaraa Nuuksioon. Viime viikosta hyttysten määrä oli ryöpsähtänyt uusiin lukemiin ja hyttyskarkote piti ottaa käyttöön ensimmäistä kertaa tänä vuonna. Kaakkuri oli palannut pesimälammelleen. Näimme niitä vain yhden tosin lukumäärän hahmottaminen oli välillä hankalaa kun ääni tuntui kuuluvan eri järviltä ja välillä näimme myös kaakkurin lennossa lampien välissä.
Kaakkuri on parhaimmillaan hiljaisella metsälammella

Kaakkuri
 Kävimme kiertelemässä muutamia mäennyppylöitä idänuunilinnun toivossa, mutta saimme tyytyä lähinnä kallionlaen männyllä poseeranneeseen käpytikkaan ja kauempana huudelleeseen harmaapäätikkaan. Äänessä myös metsäkirvisiä, peippoja, kirjosieppo, pyitä, vihervarpusia ja töyhtötiainen, jotka ovat olleet melko lailla kateissa tänä vuonna.
Käpytikka
Kävelimme nahkiaispolun taas ympäri, koska se tuntuu olevan lintumielessä monipuolisin paikka. Nyt puronvarsilehto raikasi lehto- ja mustapääkerttujen laulusta rastaiden säestäessä taustalla. E huomais erikoisen luikeron purossa ja pian niitä löytyi lisää. Nyt "nahkiaspolun" nimi selvisi! Olemme monta kertaa pohdiskelleet, onko purossa oikeasti nahkiaisia. Näillä oli mittaa noin 10-15 cm eli olivat vielä keskenkasvuisia.
Nahkiainen

Pajulintu päätti pistää siipirikkoesityksen pystyyn kun tulimme ilmeisesti liian lähelle sen pesää. 
Nahkiaispolulla kuulimme myös yhden odotetun lajin kun pikkusieppo viritteli lauluaan viimevuodelta tutulla paikalla. Toinen pikkusieppo kuultiin ko. paikan pohjoispuolella. Illan hämärtyessä käytiin vielä yrittämässä viitasirkkalinnun bongausta "lyhytnokkahanhi paikalta", mutta olimme ilmeisesti liian aikaisin liikkeellä ja jouduimme tyytymään kiurun luritukseen ja satakielten naputukseen. idänuunilintu jäi vielä odotuttamaan itseään, mutta nyt on hyvä syy uusille metsäretkille.

Lauantai aamuna ennen muita velvollisuuksia sain Maarintornilta vuodariksi pikkusirrin ja tiistaina työmatkalla Kymen paviljongin rantapuskista käenpiian. Muuten linturintamalla ollut vähän hiljaisempaa muutamia satunnaisia muuttoparvia lukuun ottamatta. Tänään kävin ennen töitä Maarintornilla, mutta mielenkiintoisin laji jäi luhtakerttuseksi. Ilmeisesti paikalla olisi ollut myös tundrakurmitsa, mutta missasin sen kyllä täysin. Lähitienoilla on nähty muutamia mukavia lajeja mm mustatiira, kuhankeittäjä, viitasirkkalintu ja suopöllö, joten toiveita uusistakin vuodareista olisi.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti