sunnuntai 9. kesäkuuta 2013

Arktikan viimeiset rippeet

Kesäkuun ensimmäinen viikonloppu vietettiin Haminassa ja päästiin vielä ihailemaan ajankohtaan nähden myöhäistä arktisten hanhien muuttoa. Lauantaina nähtiin merellä muutamia valtavankokoisia hanhiparvia, mutta ne menivät niin kaukaa, että lajilleen emme saaneet niitä määritettyä. Luultavasti ne olivat sepelhanhia parvien nauhamaisesta muodosta päätellen. Kaikki manteretta pitkin ja läheltä menneet parvet olivat pienempiä ja lajipuhtaita valkoposkihanhiparvia.
Hanhiparvia muutti kaukana merellä vastatuuleen
Mantereen lähellä menneet parvet olivat valkkariparvia
Sunnuntaina kävimme aamulla rantakalliolla katselemassa menoa, mutta tyynessä aamussa lintuja ei muuttanut ollenkaan.
Merenrannallanäkyneet linnut olivat paikallisia pesimispuuhissa olevia peruslajeja kuten kuvan meriharakka
Iltapäivällä päätimme kuitenkin lähteä vielä moottoriveneellä lähisaarien edustalle. Näimme jo mennessä kaukana merellä muutamia suurehkoja hanhiparvia. Tarkistimme muutamia pikkuluotoja, mutta niitä kansoittivat lähinnä merimetsot.
Merimetsoja pesimisluodolla. Samalla luodolla oli myös mm. lokkeja, haahka, haapanoita, heinäsorsia ja tukkakoskeloita

Lopulta mereltä tuli muutama hanhiparvi aivan pinnassa ja suoraan venettämme kohti.

Tällä kertaa parvet olivat lajipuhtaita sepelhanhiparvia ja siitä sain uuden vuodarin.
Hanhimuuton ohessa nähtiin myös yksi  komea muuttava joutsenparvi. Olin melko varma, että linnut olisivat pikkujoutsenia, koska muuttoaika on melko myöhä, mutta kuvien tarkastelu kallisti määrityksen laulujoutsenten puoleen. Toinen noin 30 linnun joutsenparvi lepäili paluumatkalla Neuvottoman lahdella. Ovatkohan nämä matkalla jonnekin Venäjän pesimäalueille, mutta itätuulet ovat painaneet ne poikkeuksellisesti Suomen puolelle?
Harmaahaikaroita oli ainakin muutamia Summanjoella kevään hiljaiselon jälkeen
Merellä kalatiira päivysti merimerkin päässä.
Pihamännyssä sinitiaiset ruokkivat ahkerasti poikasia.
Talitiaisella oli puolestaan poikaset koivupöntössä

Kirjosieppoja lallatteli ainakin kaksi eri yksilöä useamman pöntön luona, mutta niiden pesimämenestyksestä ei saanut oikein selkoa 

Lauantai iltana tehtiin vielä yölaulajeretki noin 22:00-23:30. Saldona mm. Kirkkojärveltä rytikerttusia ja rastaskerttunen, sekä lukuisia satakieliä. Reitkallissa lauloi kaksi ruisrääkkää ja Lankamalmilla kehrääjä. Summasta saatiin vielä muutama viitakerttunen. Näiden lisäksi nähtiin lehtokurppa, kuultiin kolme käkeä, kuovi, punarintoja ja rastaita. Satakieliä oli paikoin niin paljon, että niiden laulun seasta oli hankala yrittää erottaa mitään muuta.

1 kommentti:

  1. Hienoja kuvia taas, varsinkin tuo harmaahaikara ja sinitiainen.

    VastaaPoista