maanantai 20. toukokuuta 2013

Toukokuun alku

Kevät etenee jättiharppauksin ja lintujenkatselua ja kuvaamista on tullut tehtyä lähes päivittäin. Tässä taas vähän kuvia.
8.5. Iltana käytiin kyttäämässä liito-oravaa Nuuksiossa paikassa, jossa aiemmin keväällä löytyi kolojen alta runsaasti papanoita. Tällä kertaa kolmen tunnin odottelu ei tuottanut tulosta, mutta saimme ihailla lehtokurppien soidinta ja laulurastaiden ja punarintojen kuoroja hämärtyvässä kevät illassa. Muu porukka näki myös lepakon. Kun liito-oravaa ei näkynyt päätimme vielä patikoida pimeässä metsässä läheielle suolammelle. Lammelta kuului hillitön sammakoiden kurnutuskuoro. Aluksi sammakoita oli vaikea nähdä, mutta taskulampunvalokeila järven pinnassa paljasti, että sammakoita oli tasaisesti noin metrin välein matalassa lammessa.

Osa sammakoista oli aivan rannan tuntumassa
9.5. iltakävely Villa Elfvikin ympäristössä tuotti vuodariksi harmaasiepon, joita tämän jälkeen on näkynyt runsaasti.
Samalla reissulla Elfvikin tornista näkyi mustavikloparvessa mustapyrstökuiri. Viime vuonna onnistuin missaan mp-kuirin samoilla huudeilla parikin kertaa ja nyt sain sen vihdoin Espoon pinnaksi. 

Viime päivinä Elfvikin edustan lietteillä on ollut kahlaajia jopa enemmän kuin Maarintornin edustalla. Tässä hiippailee liro iltavaloissa.
Suokukot olivat lietteiden runsain kahluri. Tässä yksi harvoista koiraista.
Hyönteissyöjä invaasio on saanut rantapusikot raikumaan. Tässä sirittäjä, joilla on muutamia keskittymiä ranta-alueella.
Elfvikin rantalietteellä nähtiin kaksi metsäkaurista pitkästä aikaa. Mielestäni kuvan kauriilla on sarvet eli ainakin yksi pukki on laumassa. Poikasia ei ole näkynyt, mutta kauriit on huomattavsti vaikeammin nähtävissä nyt kuin talvella.
Peukaloisia laulaa Elfvikin ympäristössä ainakin kolme. Tässä yksi joka suostui kuvausetäisyydelle tutkimaan juurakoita.
Peipolla on jo haudonta käynnissä haavan näreessä

11.5. Käytiin ruuhkaisessa ja aurinkoisessa Vanhankaupunginlahdessa. Pornaisten niemen lintutornin edestä nähtii pussitiainen pesänrakennuspuuhissa, mutta emme jääneet sitä häiritsmään vaikka sakkia päivysti lähimmillään muutaman metrin päässä pesästä. Ei aina kaikkien järjen juoksu ihan aukea.
Satakieliä oli ilmeisesti lämpimän yön johdost tullut lisää ja niitä tuntui olevan joka paikassa. Vanhankaupunginretki huipentui A:n löytämään sitruunavästäräkki koiraaseen Lammassaaren hoitoniityltä.
Iltaretkellä suunnattiin Suomenojalle hakemaan A:lle liejukanaa vuodariksi. Niitä löytyi kaikkiaan kolme, mutta kuvauksellisempina esiintyivät taas mukurut.
Tämä mustakurkku-uikku esitteli pyydystämäänsä vesiliskoa

Naurulokkeja oli tuttuun tapaan runsaasti

Lapintiiroja Porkkalassa. Muutto oli 12.5. merellä melko pysähdyksissä, mutta alleja ja haahkoja näkyi mukavasti. 


Hanhista näyttäytyi vain paikalliset valkoposkihanhet

Haahkojen laulu kaikui mereltä kauas sisämaahan. Paluumatkalla käytiin Saltfjärdenin tornilla petostaijissa ja nähtiin ruskosuohaukka, hiirihaukka, merikotka ja kaksi nuolihaukkaa vuodariksi.
Lisää kuvia tulossa lähipäivinä. (mm. Suomen ehkä suurin rantakäärme Nuuksiossa)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti