tiistai 27. toukokuuta 2014

Arktika viikonloppu

Lauantaina 5:00 hypättiin Haminan Tervasaaressa Kylyn arktikaretkiporukan mukaan kohti Itäisen Suomenlahden kansallispuiston Ulko-Tammiota. Aamu oli lämmin ja tuuli lähes nollassa. Pieni kaakkoinen tuulen vire virisi päivän mittaa. Alkumatkalla rannikkolinjaa pitkin muutti tasaisesti seplehanhia.
Sepelhanhiparven kärkijoukkoa
Ulommas merellee mentäessä vesilintumäärät kasvoivat ja mm. pilkkasiipiä, alleja ja mustalintuja oli kohtalaisen runsaasti meressä. Lisäksi saatiin havainnot riskilästä ja ruokista.
Riskilä kellutteli pinassa lähellä venettä

Pieniä haahkaporukoita näkyi tasaisesti mulommalla saaristolla

Meri oli tyyni ja väreilyä jo heti aamulla, mutta muuten parhautta.

Kuikkalintuja muutti niinikään pienissä parvissa ja seassa muutamia kaakkureita. Kuvan kaakkuri ylitti veneen melko läheltä.

Yksi retkellä nähdyistä merikotkista tarkastaa lokkiluodon.

Merimetsoja näkyi ehkä tavanomaista vähemmän?

Mustalintukoiras
Saaressa tapitettiin eteläistä ja läntistä merta länsikallioilta, mutta muutto oli ulkomerellä nollassa. Paikallisena onneksi ainakin 6 karikukkoa, punajalkavikloja, nuolihaukkoja yms.
Haarapääsky haki savea rantalätäkön reunasta.

Karikukkoja oli tänä vuonna ilahduttavan paljon.

Mehiläishaukka muutti itään meriharakat kannoillaan.
Päätimme keskittyä saaren kiertelyyn ja saaressa olikin runsaasti pikkulintuja. Idänuunilintuja ainakin 6, kultarintoja ja viitakerttusia useampi, pikkusieppo, mustapääkerttu, lehtokerttu, harmaasieppo, sirittäjiä yms. muuta mukavaa.
Sympaattinen idänuunilintu

Kultarinta

Sirittäjä
Viisi tuntia kului saaressa taas humauksessa ja ennen lähtöä ehdin vähän aikaa kuvailla rantavedessä pikkukalajahdissa olleita pieniä rantakäärmeitä.
Rantakäärme livahti kivenalle kulkijan edestä.

Rantakäärme omassa elementissään.

Myös sisiliskoja näkyi saaressa
Paluumatkalla nähtiin taas suuria vesilintuparvia ja tällä kertaa seassa myös lapasotkia ja yksi ulkomerelle suunnannut merikihu.
Kalasääskillä oli pesä sähköistetyssä, valaistussa ja lämmitetyssä merimerkissä.

Tumma merikihu. Nämä menevät aina kovaa ja kaukana väreilyssä. Nyt syntyi edes jonkinlainen kuva.
Illalla tehtiin yölaulajaretki Kirkkojärvi-Lupinlahti-Vilniemen kartano-Lankamalmi reittiä. Kirkkojärvellä laulajat olivat laiskasti äänessä ja hyönteisiä oli ilmassa uskomattoman paljon.
Hyönteismassaa Kirkkojärvellä. Äänessä mm. satakieli, rastas-, ryti- ja ruokokerttunen.

Siili
Lupinlahdella emme onnistuneet ruokosirkkalinnun bongauksessa, mutta Vilniemen kartanolla oli aktiivisesti äänessä pari viitasirkkalintua ja ruisrääkkää. Lopuksi kävimme vielä Lankamalmin vakiopaikalla kuuntelemassa ainakin muutamaa kehrääjää.

Suunnuntaina käytiin Virolahden arktikapäivillä Leerviikissä. Muutamia sepelhanhiparvia näkyi ja yksittäisiä kuikkia. Parhaana 150 punakuirin parvi, joka lensi aivan ylitsemme.
Isokoskelolla oli jo poikaset Virolahdella

maanantai 19. toukokuuta 2014

Super viikonloppu

Viikonloppuna sää suosi ja maastossakin tuli oltua sen mukaisesti. Lämpötila hipoi T-paita lukemia ja tuuli oli lähes nollassa. Tällä kertaa retkyeily oli vähän enemmän kuvauspainotteista. Reitti oli suunnilleen lauantaina Porkkala-Laajalahti ja sunnuntaina Viikki-Suomenoja-Laajalahti.

Aloitimme siis aamuvarhaisella lauantaina porkkalan kärjestä tavoitteena kyhmyhaahkan bongaus. Kyhmäri oli kuitenkin siirtynyt lännen suuntaan ja hävinnyt johonkin. Haahkoja oli alueella varmaan tuhansia, joten sinnikkäästä etsinnästä huolimatta lintua ei löytynyt. Luultavasti se oli siirtynyt Upinniemen edustan haahkamassoihin. Porkkalassa nähtiin kuitenkin mm. ampuhaukka, varpushaukka, nuolihaukka, 2x mehiläishaukka, 3xmerikihu, alleja, 50 pilkkasiipeä, kuikkia muutti kohtalaisesti ja ainakin 3 kaakkuria, joitain valkoposkihanhiparvia ja pari merikotkaa.
Osalla haahkoista oli jo poikaset
Kalalokki. Samoilla mestoilla pörräs tapaninpäivänä pikkukajava

Paluumatkalla nähtii Saltfjärdenin kohdilla naaraspukuinen suohaukka, joka kepoisasti lenteli golfkentän yllä. Tarkempi lajimääritys jäi tekemättä sini/niitty/arosuohaukka. Paikalla on pesinyt muutamaan kertaan niittysuohaukka.

Maarissa punavarpunen lauloi täyttä häkää ja tornissa oli porukkaa melkoisen paljon. Kattohaikara oli kuulemma äsken menny yli, mutta meillä oli tyytyminen lapinsirreihin, rytikerttuseen ja onnekkaasti kahteen tornin viereen tupsahtaneeseen pussitiaiseen.
Lapinsirri

Pajulintuja on taas paikat täynnä

Ruskosuohaukka pelotteli Maarin tornilla vesilintuja
Illalla pimeän jo laskeudutta käytiin kissan kanssa etsimässä siilejä takametsästä. Tuloksena pari rusakkoa, lehtokurppa, satakieli ja läheisen perinnetilan pihapiirissä lennellyt lepakko.

Sunnuntai alkoi taas bongaushylsyllä, kun Lammassaaren tornista Helsingin Viikistä ei irronnut sitruunavästäräkkiä, vaikka keltavästäräkkejä paikalla olikin runsaasti. Vuodariksi kuitenkin perus laululintuja kuten pensaskerttu, lehtokerttu ja kultarinta. Päätettiin piipahtaa piilokojun ihanaan viileyteen ja siinä tulikin napsittua useampi kuva.
Harmaahaikara

Kalatiira

Kyhmyjoutsen piti reviiristään tarkkaan huolta

Poikaskatrasta ohjannut heinäsorsain sai lähdöt.

Nokikana

Pajusirkku

Ruokokerttunen

Västäräkki
Naurulokki
Pornaistenniemen metsässä Viikissä lauloi kultarinta ja pikkusieppo. 

Iltasella päätettiin vielä hurauttaa Suomenojalle ajatuksena, että nyt voisi olla vielä hyvät kuvauskelit ennen kuin rannat ovat aivan tukossa kasvustosta.
Heinäsorsalla oli täälläkin pieniä poikasia.

Lapasorsia oli paljon, harmaasorsia sen sijaan melko vähän.

Liejukana poseerasi kerrankin oikein kunnolla lähietäisyydellä.

Liejukana

Mustakurkku-uikkusta tuli vuodari Suomenojalta


Nokikanan poikaset ovat super hauskan näköisiä

Piisameitä löytyi oikein kolmin kappalein

Piisami uimasilla

Telkälläkin oli poikasia.
Suomenojalta paluumatkalla pysähdyttiin vielä matkan varrella Maarin tornilla, jonne oli ilmestynyt useampi jänkäsirriäinen. Viime vuonna näin vain yhden jänkäsirriäisen, joten melko hyvästä lajista puhutaan. Retki sai vielä arvoisensa huipennuksen kun tornin edusruovikon reunaan pyrähti upea sinirinta koiras hetkeksi näkyviin, kadoten sitten yhtä nopeasti kuin oli ilmestynytkin. Iltasella lähimetsässä kikitteli vielä käenpiika ja pensaskerttu ja mustapääkerttu olivat tupsahtaneet reviireilleen yön aikana!

tiistai 13. toukokuuta 2014

Toukokuun alkupuolisko

Toukokuun alku aloiteltiin Haminassa, jossa retkeiltiin erityisesti akselilla Metsäkylän suuretniityt-Lupinlahti-Kirkkojärvi. Vuodareita tuli mm. vuoden ensimmäisestä käestä, käenpiiasta, ruokokerttusesta ja hernekertusta, sekä komeasta 11 pikkukuovin parvesta. Muita kivoja haviksia olivat mm. kangaskiuru, valkoselkätikka, kapustarinnat, suokukot, luhtahuitti- ja kana ja metsähanhet.
Tuulihaukkoja oli ainakin 4 kappaletta Mesäkylässä

Käenpiika pariskunta oli asettunut taloksi erääseen Kirkkojärvellä sijainneeseen linnunpönttöön.
Haminassa tuli vähän kuvattua sadekelin pihalle ja piharuokinnalle ajamia lintuja.
Järripeippo

Leppälintu

Orava

Peippo

5.5. työmatkanohella käytiin suunnitellusti Lappeenrannan Konnunsuolla. Tunnelmaa ei latistanut edes melkoisen kova takatalvi.
Toukokuinen Konnunsuo...Yleensä tältä näyttää pöllöretkiaikaan.
 Hangessa näkyi räntätuiskun seassa useita kuoveja ja hanhia. Suurin osa hanhista oli metsä ja tundrahanhia, mutta valkoposkihanhiakin mahtui sekaan. Iltaa kohden sade hälveni ja valkkariparvia tuli useampiakin. Mullokselta äkättiin komea ainakin 300 päinen kapustarintaparvi, jota tuki noin 10 suokukkoa ja 4 pikkukuovia. A äkkäsi myös upean koiras lapinsirkun viipottamassa samaisella mulloksella. Hauskaa oli myös kiurun esittämä laululento lumisateessa.
Osa Konnunsuon Kivisaarella pyörineistä kapustarinnoista.
Käytiin katsomassa Kotasaaren altaat, mutta odotettua mukurua ei irronnut. Sen "uudella" altaalla oli kymmenkunta liroa ja runsaasti kurkia. Myös hanhia pyöri siellä täällä.

Lauantaina käväisin ohimennen nopeasti Elfvikin tornilla ja tervapääsky tuli vuodariksi. Jalohaikarat ja mustapyrstökuirit kuitenkin loistivat poissaolollaan. La iltana päätettiin ajella Pukkilan Kantelejärven torniin bongaamaan alueella pyörinyttä niittysuohaukkaparia. Ilmeisesti samainen pari pesi alueella viimevuonnakin.
Tornissa oli upean lämmin ja lintujakin liikkeellä mm. pikkulokkeja, suokukkoja, kaulushaikara yms muuta perus lintujärvi lajistoa. Petoja ei vaan näkynyt. Lopulta suohaukkoja alkoi näkyä, mutta kaikki olivat ruskosuohaukkoja (ainakin kolme lintua) ja pari nuolihaukkaa.
Pikkulokki hyönteispyydissä Kantelejärvellä


Reissu alkoi jo haiskahtaa hylsyltä, mutta sitten harmaatakit raakkuivat taivaalta siihen malliin, että jotain tapahtuu ja suoraan tornin päällä melko korkealla niittysuohaukka naaras olikin pitkässä syöksyssä järven vastarantaa kohti. Haukka painui takapellillle asti ja havisi puiden taakse. Kameran asetukset ei olleet kohdillaan ja siksi kuvissa värit aivan pielessä.
Niittysuohaukka naaras
Pienen tapituksen jälkeen tornin vasemmalta puolelta, melko kaukaa löytyi matalalla rundaileva niittysuohaukka koiraskin, joka tosin teki katoamistempun kun siirsin kaukoputkea.
Siiven pinnat tummat raidat näkyy hyvin. Niittarin leijailu oli kyllä ihailtavan kevyen näköistä.

Niittysuohaukka koiras alhaalta.
Kävellessämme tornilta autolle hiekkarinteessä näkyi jotain erikoista. Tumma möykky heilui ja toi mieleen ensin kolossa piileskelevän käärmeen pään. Lähempi tarkastelu paljasti otuksen kuitenkin joksikin suureksi hyönteiseksi.
Otus oli selvästi kaivamassa kuoppaa ja jäi mysteeriksi. Kotona googletus paljasti, että kyseessä on toukohärkä naaras, joka kaivaa pesäkoloa ja vain sen peräpää näkyi. Tuolla möykyllä oli kokoa usemapi sentti! Paluumatkalla aivan auton edestä lähes tuulilasia hipoen lensi vielä reissun toinen vuodari eli harmaapäätikka!

Sunnuntaina käytiin Nuuksion Luukissa aamuretkellä. Tässä muutamia kuvia vastaan tulijosita:
Pohjantikka löytyi naputtelemasta vanhaa kuusta noin 100 metrin päässä paikasta missä nähtiin pariskunta talvella. Sammassa metsikössä kuului myös kaksi harmaapäätikkaa ja palkokärki. Liito-oravan papanoitakin oli edelleen. Lisäksi varpushaukka lensi muutaman kerran purolaakson yli, pyy vihelteli, ainakin viisi peukaloista lauloi, tiltaltti ja sirittäjä kuului metsästä, ilmeisesti metso rysähti karkuun vanhasta kuusikosta ja usemapi teeri yllätettiin metsittyneeltä niityltä.

Aamun kohmeinen rupikonna oli polulla.

Metsälammikot olivat täynnä sammakoita ja kutua.

Sammakko

Sinivuokkoja kasvoi melko paljon.

Tässä erikoinen vaaleanpunainen sinivuokko!
Söimme eväitä Hauklammen rannalla. Rannan tuntumassa oli paljon sammakoita ja jossain vaiheessa ihan rantaviivassa kuului kunnon loiskaus. Pian loiskauttaja selvisi, kun useamman kilon hauki lipui aivan pintavedessä ja jäi keskelle järvenselkää kelluttelemaan. Liekö hakenut sammakon helpoksi aamupalaksi.