sunnuntai 30. elokuuta 2015

Elokuun loppupuolen retkeilyä

Elokuu on mennyt perinteisesti melko nopeasti ohi työkiireiden yms takia. Retkeilyäkin on toki ehtinyt vaikka lähinnä lyhyehköjä viikonloppuretkiä. Toissa viikonloppuna oltiin Haminassa, jossa edelleen helteinen keli ja sen johdosta esim Kirkkojärvellä linturintamalla melkoisen hiljaista. Mustikoita toki löytyi ja muutama kanttarelli.
Metsikön keskeltä löytyi vanha Helsinki-Viipuritien kyltti.
Ajomatkalla kotiin nähtiin useampikin petolintu pyörimässä kuuman moottoritien yllä. Pääosin linnut olivat hiirihaukkoja.

Viime viikolla käytiin tekemässä iltakävely Lemmenlaaksoon. Paikka oli aika hiljainen. Töröt olivat edelleen samassa hiekkaisessa kohdassa joen pohjalla. Lämpimän kesän johdosta myös erilaisissa pensaissa on runsaasti marjoja. Takametsän rinteestä löytyy mm. marja-aroniaan ja terttuseljaa. Lemmenlaaksossa oli runsaasti reilun metrin korkuisia punamarjaisia pensaita, jotka tulkitsin kirjan avulla lehtokuusamaksi.
Lehtokuusama
Pihapiirissä on hyörinyt kohtalaisen kokoinen tikliporukka. Ilmeisesti pesintä on näillä onnistunut. Lähipyöräteiden rikkaruohikoissa on muutenkin näkynyt jonkin verran pikkulintuja, vaikka pesinnät ilmeisesti pääosin ovat menneet pieleen kylmän kesä-heinäkuun takia. Paikalla on tiklien ohella näkynyt ainakin hemppoja, pajulintuja, harmaasieppoja ja yksi nuori pikkulepinkäinen.
Tiklikoiras
Usein tiklit ovat muutamien korkeimpien mäntyjen latvuksessa
Viime viikon lauantaina pistäydyin myös ohimennen Maarin tornilla, jossa oli nyt lintuja vähän vähemmän. Kuitenkin mm. suosirri, pikkusirri ja lapinsirri, sekä hiiri- ja kanahaukka.

Sunnuntaina hain riistakameran pois pienen puron rannasta ja samalla kävimme Sipoonkorvessa. Kameraan ei ollut tarttunut yhtään kuvia ja purokin oli melkein kuivunut. Sipoonkorvessa kannatti olla aamulla ensimmäisenä liikkeellä sillä noin 30 metrin päästä edestämme nousi matalalta lentoon suurehko pöllö, joka kaarsi osittain puiden takana, laskeutui hetkeksi mäntyyn, mutta jatkoi heti lentoaan syvälle metsän siimekseen. Lintu oli pitkäpyrstöinen ja vaalea, joten melko varmasti se oli viirupöllö! Myös sipoonkorvessa oli todella kuivaa ja sammakot olivat tuleet soratien vesilätäköihin. Paluumatkalla mutaan oli ilmestynyt myös kahden hirven jäljet. Pähkinähakki raakkui syvemmällä metsässä. Illalla muutama pohjanlepakko pyöri takametsässä perinnemaisemaniityn yllä.
sammakko
Perjantaina palailtiin iltahämärissä Porvoon ostostenyöstä ja parkkipaikan yläpuolella lenteli kehrääjä vuodariksi. Matkalla nähtiin myös metsäkauriita, siili ja rusakko. Vuodaririntamalla uusi ennätys alkaa häämöttää. Kolmella lajilla se on jo varma ja puutteina vielä mm. pyrstötiainen, lapasotka ja lapinkirvinen.

Eilen käväistiin taas Maarintornilla, jossa nyt lintuja mukavasti. Paikalla oli ollut isosirri ja mielestäni näinkin sen lyhyesti, mutta sitten se otti siivet alleen ja hävisi johonkin täydellisesti. Paikalla myös muutama lapinsirri, suosirri, kapustarinta, liroja, metsäviklo ja runsaasti töyhtöhyyppiä ja suokukkoja. Taivaalla näkyi kalasääski ja varpushaukka. Lietteellä käväisi myös yksi kanahaukka, joka sai muihin lintuihin liikettä.
Kanahaukka
 Illalla kun palailtiin leffasta tien reunassa nähtiin taas neljä metsäkaurista.

Tänään käytiin Nuuksiossa makkaranpaistoretkellä. Matkalla nähtiin pari hiirihaukkaa ja perillä yksi mehiläishaukka. Kaakkurilammella oli nuori kaakkuri, myös muiden kaakkureiden kaklatusta kuului lähilammilta. Tiaisetkin olivat alkaneet parveutua ja ilahduttavasti töyhtötiaisten ääntä kuului useammassakin paikassa.
Nuori kaakkuri

Kaakkuri
sinisorsa

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti