tiistai 11. elokuuta 2015

Lintu- ja kalaelis!

Kävin viemässä viikko sitten riistakameran erääseen lähimetsään puron varteen. Ajattelin selvittää liikkuuko lehtolaaksossa mutkittelevan puron reunamilla minkkejä tai muita eläimiä. Yhtään kuvaa ei ole kuitenkaan valitettavasti syntynyt. Toivottavasti tällä viikolla tärppää.
Riistakamera kuvaa metsäpuroa. Toiveena olisi etualan lietteellä levähtävä minkki tai vesimyyrä.
Sieniä tähyillessä löysin muutaman mäntykukan
Perjantai iltana päätin lintuhiljaiselon jälkeen tehdä pistokeikan Haltialaan bongaamaan mustaotsalepinkäistä. Lintu löytyikin keskeltä peltoa pensaan latvasta, jossa se hengaili koko havainnointijakson. Kaukoputkella lintu näkyi komeasti, mutta kuvien laatu jäi heikoksi.
Mustaotsalepinkäisestä elis! Useat aikaisemmat harvinaisten lepinkäisten bongausyritykset ovat tuottaneet vesiperän, mutta nyt tärppäsi.
Pariin kertaan lepinkäinen teki lentokierroksen palaten kuitenkin lähtöpaikalleen.
Mustaotsalepinkäinen
Lauantaina piipahdin todella pitkästä aikaa Maarissa. Siellä vanhan tornin viereen oli noussut uusi torni ja se oli jo melkein valmis. Vanha torni jäikin sesonkiaikaan yleensä liian pieneksi, mutta nyt torneja on siis kaksi ja ne ovat sillalla yhdistetty, joten porukkaa mahtuu nyt enemmän.
Maarin uusi torni vanhan tornin rappusilta kuvattuna.
Niittokone oli raivannut lietettä esiin ja lintuja oli todella paljon. Mainittavimpina useat nuoret mustaviklot, suosirri, jänkäsirriäinen, tyllit, lirot, töyhtöhyypät ja lukuisat sorsat.
Valkkareiden seassa nukkui minulle uusi Laajalahtilaji ristisorsa
Ristisorsa
Nuori tundrakurmitsa löytyi vuodariksi ja vuodari enkka on jo melkoisen lähellä.
Sunnuntaina tein iltapäiväretken helteiseen Lemmenlaaksoon. Mitään kovin mainittavaa ei rantaryteikössä näkynyt, joten päätin koettaa sudenkorentojen kuvaamista.
Sudenkorento
Korentoja odotellessa huomasin liikettä vedessä ja jonkinlaisia kaloja pyöri melkein jaloissa hiekkapohjalla. Yritin kiikaroida ja kuvata vajaa 10 cm mittaisia kaloja ja löi melkoisen tyhjää lajimäärityksen kanssa.
Kaloja Lemmenlaaksossa
Kaikilla kaloilla oli mustien pisteiden rivi, alaspäin suuntautunut suu ja evät jotenkin erikoisissa paikoissa. Kotona kirjallisuuden avulla kalat määrittyivät helposti töröiksi. Niitä on muutamissa Suomenlahteen laskevissa joissa.
Töröstä kalaelis. Kalaelikset eivät olekkaan joka vuotista herkkua!


2 kommenttia:

  1. Moi! Luultavasti et viestiä joko näe tai et vastaa mutta kysäsen silti.
    Olis tuossa varastossa juuri tehty harmaasiepon pönttö. Piha ei ole vilkas mutta kyllä siinä pikkasen melua on. Joten onko järkeä lähteä koittamaan josko harmaasieppo siihen pesisi vai kannattaako edes yrittää ettei lopeta pesintää kesken kuulemma aika arkoja siinä. Mitä mieltä? Ja minne kannattaisi laittaa?

    VastaaPoista
  2. Hei, Voihan sitä kokeilla. Harmaasieppo varmaan kuitenkin tarkkailee paikkaa ennen kuin rakentaa pesän. Kyllähän ne pihoillakin pesivät esim. kukkalaatikoihin jos ei valtavasti ole häiriötä. Muuten hyviä paikkoja lienevät sellaiset joissa on paljon lentäviä hyönteisiä esim niitynreuna metsä tai avara paikka metsässä. Minulla ei ole valitettavasti omakohtaista kokemusta harmaasiepon pönttöjen sijoittelusta. Onnea yritykselle. :)

    VastaaPoista