maanantai 28. maaliskuuta 2016

Pääsiäisena kevät käyntiin

Pääsiäinen meni tänä vuonna Harjalassa sukuloimassa torstai-sunnuntai ja maanantaina retkeilyä Viikissä.
Työreissun takia olin Lappeenrannassa yötä keskiviikko-torstai yön ja tehtiin silloin pöllöretki täydellisessä tyynessä säässä täysikuun loisteessa. Pakkastakin oli vain muutamia asteita. Ajoittain toki itärajan toisella puolella sotaharjoituksista kuului hyvin erikoisia ääniä. Matkalla Konnunsuon suoralla näkyi yksi myyra, joka viipotti auton edestä. Konnunsuolla yritettiin hämärtyvässä illassa etsiä hiiripöllöä siinä kuitenkaan onnistumatta. Penttilässä kuultiin kaksi sarvipöllöä ja jatkettiin siitä Kuurmanpohjan suuntaan. Matkalla kuultiin yksi sarvipöllö lisää, helmipöllö ja viirupöllö. Kuurmanpohjassa kuultiin vielä 1-2 viirupöllöä (luultavasti kaksi oli äänessä samassa paikassa) ja metsän pimeydessä karmivaa soidinhuutoa huutanut kettu. Metsäjäniksiä nähtiin yhteensä noin 10. Osa ihan valkoisia ja osa jo ruskeita. Lappeenranna city huuhkajaa ei nähty, mutta Hanhikempissä kuultiin vielä yksi sarvipöllö.

Perjantaina oli tihkusatiesta ja välillä tuli myös räntää. Päätettiin ajella Poriin Toukarin suunnalle. Heti Harjavallan keskustassa näkyi tuttuun tapaan mustavariksia. Toukarissa E näki pyrähtävän lintuparven. Laitettiin auto ympäri ja ajettiin se pellonreunaan. Kettu juoksenteli pellolla ja kaukoputken virittely paljasti massiivisen pulmusista ja kiuruista koostuvan parven melko kaukana pellon pinnassa. Pulmusia ihmetellessä piekana lennähti viereiseen sähkötolppaan.
Piekana
Piekana
Pulmusia
Pulmusia
Jatkettiin matkaa kohden Toukatin lintutornia ja harthailtiin vahingossa eräälle peltolohkolle, jossa oli hanhen-joutsen parvi aivan tien reunassa. Sain kuvailla lähellä olevia lintuja kivasti auton ikkunasta. Kaukana pellolla oli myös useita lyhytnokkahanhia metsähanhi porukassa.
Merihanhia ja laulujoutsenia
Lopulta päästiin Toukarin tornille, josta on hyvä näkymä pelloille. Vuodariksi napsahti fasaani ja sepelkyyhky. Jokirannassa oli majavan syömiä puita.
Laulujoutsenia
Alueella asustelee majava
Iltapäivällä käytiin Eurassa. Matkalla näkyi mm. isolepinkäinen, 3 metsäkaurista ja eräs suurempi hanhiporukka.
Metsähanhia
Lauantaina aamulla siirrettiin retkeä hieman myöhemmäksi, koska ilma oli melkoisen sumuinen. Lopulta ajeltiin Teemuluotoon, jonka rantalehdosta löytyi mm. peukaloinen, pyrstötiainen, pikkutikka, valkoselkätikka ja puukiipijä. Tornilla jokisuisto oli yhä jäässä ja lähinnä nähtiin muutamia hanhia, harmaahaikaroita ja telkkiä.
Pikkutikka

Teemuluodon maisemia
Koska sumu ei helpottanut, käytiin vielä syömässä ennen kuin ajeltiin Yyterin leitteille. Perillä sumu hävisi ja aurinko alkoi porottaa jäälakeutta. Kauempana meri oli avoin, mutta lahti oli yhä pitkälti jäässä. Vanhalle tornille kuultiin tylli ja nähtiin ohi lentävä ristisorsa. Uudella tornilla nähtiin mm. haahkoja, tukkakoskeloita, kaksi tylliä, 4 merikotkan pelottamaa ristisorsaa, 3 merikotkaa, naurulokki, muuttavia kiuruja ja hanhiparvia.
Merikotka

Ristisorsia

Tylli

Paljastuvia lietteitä
Lauantaina aamulla kävin Harjavallan Paratiisipolulla ja siellä sorsaporukassa oli useampia haapanoita vuodariksi. Lehdossa lauloi peippo ja huuteli pikkutikka. Kotimatkalla näin vielä vuoden ensimmäisen kurjen.

Tänään suunnattiin vahvistunein joukoin Viikkiin, jossa mentiin ensin Fastholman. Ruokinnan lähellä männyssä torkkui kaksi lehtopöllöä ja valkopäätiainenkin ilmestyi pienen odottelun jälkeen. Lintutornista nähtii Purolahden sulassa mm. 4 uiveloa, nokikanoja, taveja, haapanoita, valkoposkihanhi ja runsaasti harmaahaikaroita. Kävelymatkalla edestä lensi vuoden eka lehtokurppa.
Kaksi lehtopöllöä

Lehtopöllö

Valkopäätiainen
Seuraavaksi käytiin Etu-Viikin pelloilla, joilla alkoi olla jo aika paljon porukkaa. Vuodarit napsahtivat niittykirvisestä, tundrahanhesta ja räkättirastaasta. Lopuksi käytiin vielä Lammassaaressa, mutta siellä porukkaa alkoi olla jo lähes sietämättömän paljon. Linnuista nähtiin lehtokurppa, naurulokkeja ja pajusirkkuja.

2 kommenttia:

  1. moro minkaslaisia kiikareita suosittelisit ei mitaan overi kalliita

    VastaaPoista
  2. Moi, Mulla on itselläni Hawket, joihin olen ollut todella tyytyväinen. Ne on vähän edukkaammat kuin nuo huippukiikarit, mutta ei mitkään ilmaiset (noin 600 euroa). Nikonilla oli monarc niminen malli joka on vielä tätä edukkaampi ja se vaikutti hyvältä joskus kun kaupassa testailin. Muuten kokemukset rajoittuu lähinnä noihin mitä itse käytän. 8x suurennos on minun makuuni enemmän kuin 10x, jotta kiikarin koko ei kasva liikaa. Aina kannattaa kuitenkin testata mitkä sopii omille silmille. Esim minulle silmälasin käyttäjänä monet kalliitkin kiikarit saattavat sopia heikosti. Kannattaa mnennä kokeilemaan eri malleja vaikka fotofennicaan tai heidän eri puolilla Suomea oleviin esittelytilaisuuksiin.

    VastaaPoista