sunnuntai 9. joulukuuta 2012

Ganalim Barttal


Pidennetty itsenäisyysviikonloppu meni pikavisiitillä Hollannissa. Siinä sivussa tuli katseltua vähän paikallista lintulajistoa. Junamatka Amsterdamin lentokentältä Delftiin tarjosi tasaisia maisemia. Pellot olivat melko tyhjiä, mutta kaikenlaiset lätäköt ja kanavat olivat tasaisen täynnä vesilintuja. Lajilaskuri naksutti tunnin aikana peruslajeja kuten kandanhanhen, merihanhen, heinarin, nokikanan, harmaahaikaran, harakan, nokivariksen, naakan, nokikanan, kala- ja naurulokin, merimetson, tukkasotkan ja kyhmyjoutsenen. Osa saattoi olla suomalaisiakin talvenviettäjiä. Delftissä heti kättelyssä tuli elis kun pienessä kanalinvarren kitukasvuisessa puussa piipersi kaksi etelänpuukiipijää!
Silkkiuikku, Delft
 Yksinäinen silkkiuikku sukelteli kanavassa.Siinä näkyi myös jonkinlaisia juhlapuvun piirteitä. Delftin keskustasta listalle ynnättiin vielä tali- ja sinitiainen, peukaloinen, joka jopa lauloi, sekä pulu ja sepelkyyhky.

Perjantai aamu valkeni pikkupakkasessa ja yön aikana maa oli saanut kevyen lumipeitteen. Jonkinlaiseen lumikaaokseen maa kuitenkin ajautui, kun puolet junista oli peruttu, KLM oli perunut kaikki lentonsa ja autot sudittelivat kesärenkailla kanaalin reunoilla.
Delft ja lumikaaoksessa
 Arktisista olosuhteista huolimatta hurautimme junalla päiväksi Haagiin.
Tukkasotkat, nokikana ja naurulokit Haagin keskuslätäkössä
Haagissa vesilintupaljous oli pitkälti painottunut kaupungin keskustan lätäkköön. Täällä kun ei nääs ole kanavia. Keskuslätäkön saaressa oli aiemmin kuulemma hengaillut kauluskaijoja, mutta nyt ne lienevät siirtyneen etelämmäs. Yksi punasotkakin oli tukkasotkien seassa.
Punasotka, Haagi
Harmaalokki, Haagi
Etsiessämme erästä taidemuseota eksyimme vahingossa "kuningattaren puistoon"? Yhä vihreänä loistavien kasvien seassa tiksutteli yksi punarinta ja mustarastaitakin näkyi siellä täällä. Puiston lammikossa patsasteli yksinäinen harmaahaikara.
Harmaahaikara, Haagi
Ja kuinka ollakkaan reissun toiseksi elikseksi löytyi upea ja ihmeellinen Egyptian goose eli afrakinhanhi (kavereiden kesken vaikka "niilinhanhi") Nämä linnut on aikanaan tuotu Afrikasta ja niillä on elinvoimainen populaatio Hollannissa ja Brittein saarilla. Nämäkin linnut olivat täysin lentokykyisiä.
    
Afrikanhanhi
Erään toisen lätäkön reunasta löytyi muutama alueen tyyppilintu eli liejukana. Suomessa läpitunkemattomimpien luhtalampareiden piilotteleva otus on Keski-Euroopassa aina peloton ja täysin näkyvillä.
Liejukana, Haagi
Lauantaiaamu valkeni rapsakassa pakkaskelissä, joka oli jäädyttänyt osan kanavista.
Nokikanat, Delft
Vaemmalla hotellimme. Aamulla sai aina herätä nokikanojen kipsutteluun ja nahistelun ääniin. Suuntasimme lauantaina kohden Amsterdamia, jossa oli tarkoitus viettää päivä. Junan ikkunasta lajilistalle napsahti tällä kertaa jalohaikara, kottarainen, närhi ja piekana/hiirihaukka. Amsterdamin syvemmissä kanavissa lintuja oli vähemmän, mutta muutamassa paikassa tavanomaisia vesilintuja oli kokoontunut ruokailemaan.
Kyhmyjoutsenia, heinareita ja nokikana, Amsterdam
 Jostain syystä täällä näkyvistä heinareista melko iso osa oli enemmän tai vähemmän värivirheellisiä.




2 kommenttia: