maanantai 16. syyskuuta 2013

Yyterin lietteillä


Testailin perjantaiyönä kuun kuvaamista ja ihan kivoja kuvia siitä saikin lintukameralla.

Lauantaina 14.9.2013 muu porukka tiputti allekirjoittaneen Yyterin lietteiden parkkipaikalle ja jatkoivat matkaa shoppailemaan Poriin. Näimpä useamman tunnin rauhallinen havainnointijakso oli taattu. Heti parkkipaikalla pyy patsasteli keskellä tietä ja tiltaltti lauloi täysin rinnoin. Hakkuuaukean reunassa näkyi mm. punarintoja, tiaisia, käpytikka, peippojen ja järripeippojen sekaparvi, viherpeippoja ja käpylintuja.

Lietteiden reunalla kiipesin ensin vanhaan lintutorniin, joka sijaitsee metsän reunalla. Jo täältä näki, että kahlaajia on ja ensimmäisestä lahdekkeesta löytyi 5 punakuiria ja muutama isosirri. Päätin jatkaa pitkoksia myöten uudelle tornille, joka sijaitsee lähempänä rantaa. Pitkosten vierestä pomppi taivaanvuohia lentoon tasaisena syöttönä ja taivaalta kuului jatkuvaa muuttavien ja kiertelevien pikkulintuparvien ääniä. Aurinko kurottautui lähes peinityynen lahden ylle ja lämpötila kohosi nopeasti pariinkymmeneen asteeseen. Uusi torni oli edelleen keskeneräinen ja tästä syystä jouduin tepastelemaan tornin kohdalta rantaan. Liikkumisrajoituksista lietteillä on aika huonosti tietoa saatavilla, joten päätin pysyä samalla paikalla. Toki muuta porukkaa lappasi lietteillä tuttuun tapaan.
Hanhimuuton kärki oli liikkeellä. Muutamam metsähanhiparvi lenteli etelää kohden. Tässä parvessa myös yksi (isompi) merihanhi.
Niittykirvisiä kierteli lietteillä, myös pajusirkkuja, västäräkkejä, lapinkirvisiä ja kivitasku piipahti havaintopaikan liepeillä. Kerran kaukoputken ruutuun piirtyi myös lapinsirkku, mutta melkein samoin tein se ponkaisi lentoon. Koska lapinsirkku ei ole minulle niin hyvin hallussa ja tärkeitä tuntomerkkejä jäi painamatta mieleen, niin en laske sitä tämän vuoden listalle.
Havaintopaikalleni saapui myös kaksi vanhempaa turkulaista herrasmiestä ja jatkoimme lintujen selailua porukalla leppoisasti jutustellen. Jostain syystä useilla lintureissuilla olen saanut seurakseni ennenkin turkulaisia... No ainakin he ovat yleensä puheliasta porukkaa.
Kun rannalla seisoskelee paikallaan ja välttää äkkiliikkeitä, niin kahlurit tulevat todellä lähelle. Tässä elegantti suokukko poseeraa.
Suorirrejä oli paikalla vajaat sata. Pukujen kirjo oli melkoinen, koska osa oli yhä lähes juhlapuvussa, kun taas osa hyvin vaaleassa talvipuvussa. Alkuviikosta paikalla olleita pulmussirrejä ei valitettavasti näkynyt.
Tylli oli ehkä vielä suosirriäkin runsaampi. Muita pikkukahlurieta olivat kolme pikkusirriä ja yksi talvipukuinen karikukko. Isosirrejäkin laskettiin huimat 38!
Kapustarintanuorukaisia oli rannan niittymäisellä osalla ainakin neljä.
Ainut tundrakurmitsa löytyi tuhatpäisen valkkariparven edustalta. Tämä yksilö oli edelleen hyvin tummavatsainen, vaikka Laajiksella näkyneet tundrakurmitsat olivat vaihtopukuisia jo viikkoja sitten.
Yksi kaikkiaan seitsemästä punakuirista. Punakuirit viihtyivät hieman syvemmissä vesissä. Myös kaksi valkovikloa ja kaksi nuorta mustavikloa näkyi.
Hienoista havainnoista huolimatta ainut vuodari tuli vasta loppumetreillä kun kauempana rantavallilla istui ampuhaukka. Myös yksi nuori sinisuohaukka muutti lähietäisyydeltä, mutta kuvat linnusta epäonnistuivat. Täydellisen lintupäivän kruunasi vielä lähes kesäisessä kelissä iltaretkin menestyksekkääseen jääkiekkopeliin Raumalle.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti