lauantai 4. lokakuuta 2014

Hankoon, Helsinkiä pakoon Suomen Hankoon tjsp

Vuoden 2014 kesähitti päässä soiden vietettiin tänään onnistunut "tiaisretki" Hankoon. Olimme noin klo 9 perillä ns pohjoisportilla, josta talsittiin hiljalleen niemen kärkeen noin 3 km. Niemessä ihmeteltiin hiljaista lintumuuttoa. Lintuaseman rengastajat kuitenkin kirjaimellisesti kantoivat lintuja näytille, joten kerrankin syntyi myös lähikuvia. Paluumatkalla spottasin tyynestä merestä harmaahylkeen ja illan jo hieman hämärtyessä tsekattiin Raaseporin Lappträsketin hanhet.

Menomatkalla satoi välillä aika kovastikin, mutta Hangossa sää selkeni ja lämpeni. Merellä tosin koko päivän ajan oli enemmän tai vähemmän sumua ja utua. Heti alkumatkasta huomasin telkkäporukan mukana hengailleen sepelhanhen, josta saatiin hanhirikkaan reissun ensimmäinen hanhilaji. Kärkeen kävellessä nähtiin myös lokakuulle kova harmaasieppo, pähkinänakkeli, pähkinähakki, peukaloinen, rautiainen yms.
Ihmeteltiin puulaatikon tasapainoilukykyä.
Matkanvarrella ohitettiin vanha parakki/työsiirtola-alue.
60-luvulla hylätyt parakit olivat melko heikossa hapessa.

 Kärjessä katseltiin tyyntä merta ja todettiin, että muutto oli nollassa. Silti päivän aikana muuttavina nähtiin mm muutama alli, 3 kaakkuria, sinisuohaukka, 14 hiirihaukkaa, 5 varpushaukka, runsaasti tiaisia, puukiipijöitä ja pyrstötiaisia, kangaskiuru yms.
Maisemaa etelään. Auringossa tarkeni ilman takkia.
Kahdeksan hiirihaukan "tolppa" meni kivasti ohi.
Naarassinisuohaukka. Tämä kuvattiin illemmalla Raaseporissa. Hangossa vastaava meni vähän kauempaa.
Varpushaukat menivät ihan läheltä.
Melkein koko kärjessäoloajan muuttohaukka nökötti linjataulun päällä. Kertaalleen se koppasi jostain ruokaa ja söi sitä toisella linjataululla.
Myös yksi nuori merikotka nähtiin.
Hangon lintuasemalla oli paljon rengastajia, joten he kävivät välillä tuomassa meillekin lintuja näytille. Pääasiassa kuvaaminen tapahtui seuraavasti:
Pyrstötiaispotretti
Pyrstötiainen, huomaa keltainen silmäluomi!
Puukiipijä
Kuusitiaiset
Lokakuulle kova lehtokerttu
Sympaattisia hippiäisiä oli rantapuissa runsaasti.

Töyhtötiaisiakin oli tänään mukavasti liikkeellä, vaikka se olikin harvalukuisin tiainen. Näiden rengastus Hangossa ei ole kuulemma ihan jokapäiväistä.
Varpushaukkakin otti poseeraamisen lunkisti.
The look
Yllättäen lehtokerttu osoittautui porukan äkäpussiksi, eikä sietänyt ko. toimintaa alkuunkaan.
Tämä oli vissiin joku Hangon rari-sudenkorento. Piti kuvata, jos näitäkin alakaa joskus opettelemaan.
Paluumatkalla löydettiin lahden pohjukasta pikkujoutsen ja samalla saatiin katsella löytämääni harmaahyljettä, joka sukelteli erään pikkuluodon ympärillä. Muuttohaukasta ja pikkujoutsenesta tuli vuodari ja harmaahylkeesti "perinteinen" nisäkäsässä.

Paluumatkalla pysähdyttiin Raaseporissa, missä suurin osa keksittyi kahvin juontiin huoltoasemalla. Muutamat meistä lampsivat vielä Lappträsketin lintutorniin, jonka edustalla oli mukavasti kanadan-, valkoposki ja merihanhia, sekä pari uiveloa, tukkasotkia yms. Melkein heti torniin päästyämme löydettiin merihanhiporukasta tiibetinhanhi, joka luokitellaan tarhakarkulaiseksi, vaikka on pesinytkin Suomessa. Minulle siis "epävirallinen" elis komeasta hanhesta.

Tiibetinhanhi lienee korkeimmalla lentävä muuttolintu, koska niiden on raportoitu lentävän Himalajan yli.
Tämä tiibettiläinen lähti yksin painelemaan kohti länttä hämärtyvässä illassa.




Ei kommentteja:

Lähetä kommentti