lauantai 10. tammikuuta 2015

Vesipäästäinen! NIsäkäselistä ei voi välttää..

Tänään oli tarkoitus osallistua Tringan kävelyretkelle Viikkiin, mutta koska tietokone hajosi eilen ja sen parissa meni melko myöhään, viiväistyi aamulla lähtö ja päätimme tehdä oman kävelyretken samoille huudeille. Gardenian ruokinnalta ei irronnut lajeja ja pellotkin olivat tyhjät. Päätimme seurailla yhtä lupaavaa sulaojaa talvehtivat kurpat mielessä. Ojan reunojen millintarkka haravointi kannatti sillä kurppien sijaan löysimme Suomen ainoan myrkyllisen nisäkkään vesipäästäisen!

Ensimmäinen päästäinen pääsi katoamaan rantapenkereeseen, mutta noin 30 metrin päästä löysimme toisen, joka sukelteli aktiivisesti ja nousi syömään vedestä löytämiään hyönteisiä pinnalle.
Vesipäästäinen nousi karahkalle ruokailemaan

Vesipäästäinen uimassa
Päästäinen oli todella nopea ja teki aina noin metrin pintauinnin, jonka jälkeen se sukelsi joiksikin sekunneiksi ja syöksyi pinnalle päästyään heti rantaan. Sama toistui monta kertaa. Uidessaan päästäinen muistutti mustavalkoista ongenkohoa. Vesipäästäinen lamauttaa saaliinsa myrkyllisellä syljellään, jota sen puremasta erittyy saaliiseen. Hauska sattuma, kun eilen iltalenkillä spekuloitiin vesipäästäisen näkemisen mahdollisuutta. Myöhemmin muutamat muutkin lintumiehet lähtivät yrittämään päästäisen bongaamista, kun kuulivat siitä meiltä.

Päästäispaikalta vuodariksi tuli noin 40 vihervarpusen parvi ja hömötiäinen. Epävarmaksi jäänyt varpushaukka vilati ruokinnalla ja isolepinkäinen päivysti lahden keskellä sähkötolpan päässä. Pihlajanmarjojen kimpussa oli monikymmenpäinen rastasparvi, josta löytyi myös yksi punakylkirastas. Paluumatkalla Gardenian ruokinnnalla oli kolme tikliä. Keravan keskusta nähtiin vielä naakkojen hätistelemä kanahaukka.

2 kommenttia:

  1. Hei Ville, voitko kertoa tarkan paikan vesipäästäiselle.

    T. Vesa Jouhki , gsm 0504123978

    VastaaPoista
  2. Hei, Sori huomasin tämän kommentin vasta nyt. Tarkka paikka on Keinumäen lintutornista noin 100 m NW sijaitseva suuri oja. Sen kävelytien rannan puoleinen osa. Eli Säynäslahden itäreunan oja.

    VastaaPoista