maanantai 29. helmikuuta 2016

Helmikuu

Helmikuussa sääolosuhteet ovat vaihdelleet äärilaidasta toiseen. Välillä lumet sulivat kokonaan, mutta uutta lunta saatiin nopeasti tilalle. Lämpötila on vaihdellut plussasta pakkasasteisiin.

Jakson alussa käytiin kävelemässä Ruutinkoskella, jossa näkyi kohtalaisesti saukon jälkiä. Tiklejä oli muutamia, mutta muuten oli vielä melko hiljaista.
Jää oli kasautunut koskessa ja sulaa vettä näkyi siellä täällä.
Myyrän jälkiä on näkynyt melko runsaasti tänä talvena

Vanhanakaupunginlahdella käytiin uudelleen yrittämässä vesipäästäistä, mutta tälläkin kertaa nähtiin vain piisami. Vastasin ojan varrella puhelimeen ja samalla supikoira syöksähti ryteikössä juoksuun. Valitettavasti en ehtinyt sitä itse nähdä, mutta jälkiä seurailtiin tovi.
Korppi kuulutti reviirin omistusta Viikissä

Lumet olivat kateissa rantapolulla

Katselulavalta yhytettiin kevään ekat harmaalokit kalastajien avannoilta.
Suojasää sulatti nopeasti lumet ja tein yhden kävelyretken Sipoonkorpeen. Lintuja ei käytännössä näkynyt, mutta sulava lumi paljasti kymmenisen teeren ulostekasaa.
Sipoonkorvessa oli jälleen usvaa
Uutta lunta saatiin nopeasti ja päätin kiertää Lemmenlaakson uudessa nuoskassa. Supikoira oli täälläkin kierrellyt. Varmaan lämpimät kelit ja valuva vesi olivat herättäneet ne. Rinteen "mäyrän pesällä" ei näkynyt jälkiä.
Vihervarpunen lennähti vuodariksi näissä maisemissa

Keravajokikin oli auennut, mutta massiivisia jäälauttoja oli yhä runsaasti
Keinukallion hiihtolenkit tuottivat lumikon jäljet, runsaasti metsäjäniksen ja myyrän jälkiä, metsäkauriin jäljet ja parhaana Koukkusuon reunalla puputtaneen helmipöllö iltayhdeksältä. Kuun puolivälissä myös ensimmäinen mustarastas aloitti aamulaulunsa.

Helmikuun viimeinen viikonloppu vietettiin Varsinais-Suomessa. Aluksi pysähdyttiin Kaarinassa Kuusiston piispanlinnan raunioilla. Kartanon mäellä oli muutama kuvaaja etsimässä valkoslekätikkaa. Auringossa tiklit, viherpeipot ja tiaiset olivat kunnolla laulutuulella.
Kuusiston peltolakeuksilla sää oli jopa kirkas

Piispanlinna on varmasti ollut aikanaan komea paikka, mutta Kustaa Vaasa käski purkaa sen 1530-luvulla.

Kuusiston piispanlinnan rauniot
Sunnuntaiaamuna suunnattiin Turun kasvitieteellisen puutarhan luontopolulle. Linnut olivat hyvin äänessä ja tikat rummuttivat. Parin käpytikan jälkeen myös harmaapäätikka kuikutti. Vuoden ensimmäinen merilokki kierteleli korkealla taivaalla.
Ulkona ihmeteltiin erikoista vislailua, mutta syykin paljastui kun kasvihuoneessa oli muutama neitokakadu. Turun yliopiston kasvitieteellinen puutarha oli käymisen arvoinen paikka, vaikka aamun pakkaslenkin jäljiltä silmälasit hakivat ahkerasti huurua kasvihuoneiden kosteudessa.

Ruissalon luonnonsuojelualueen jaloa lehtimetsää

Puutarhan piha-aluetta

Täällä pähkinäpensaiden siimeksessä kuultiin harmaapäätikka.
Lopuksi ajattiin vielä Ruissalon eteläkärkeen, jossa meri oli melko avoimena. Vuodarilistalle napsahti telkkä ja kyhmyjoutsen. Myös muutama merimetso oli kareilla päivystämässä.
Näkymää merelle

Vuoden ensimmäiset telkät soidinsivat lähisaaren edustalla.
Kotimatkalla Salon paikkeilla auton ylitse lensi korkealla vajaa kymmenen linnun parvi, jotka taisivat olla töyhtöhyyppiä, mutta sen verran ruostetta on taas talven jäljiltä, että varma määritys jäi tekemättä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti