sunnuntai 29. tammikuuta 2017

Sateinen viikonloppu

Lämpötila on viime päivinä kohonnut +3 asteeseen ja lumipeite on huvennut vauhdilla. Lisäksi useamman päivän on ollut melko voimakasta sumua. Lauantaina tein pienen kävelyn Helsingissä Kaivopuistoon sulia satama-altaita ihmetellen. Noin 100 kalalokkia oli ilmestynyt kauppatorin edustalle ja isokoskelo ja kyhmyjoutsen löytyivät niinikään. Kaivopuistosta bongasin hiiripöllön.

Hiiripöllö

Hiiripöllö

Eilen kävin Viikissä aamulla, mutta mitään kovin erikoista ei löytynyt. Koskikara oli ilmestynyt Vanhankaupunginkoskeen.
Koskikara

Koskikara

Koskikara

Koskikara

Koskikara

Koskikara

Koskikara
Pornaistenniemessä suuri lintuparvi ruokaili lumenpinnalta siemeniä. Suurin osa urpiaisia, mutta mukana myös sateenkastelemia tiaisia, vihervapusia ja tiklejä.
Tikli

Urpiainen

Urpiainen

Urpiainen

Vihervarpunen
Urpiainen
Pari pulua oli soidintunnelmissa.
Pulut
 Iltapäivällä kävin Tuusulan tutkimusmetsän kiertämässä. Saldona kaksi palokärkeä, pyy ja 3 puukiipijää.
Palokärki


lauantai 28. tammikuuta 2017

Jokirannan talvisia kulkijoita

Minulla oli riistakamera itsenäisyyspäivän tienoilta tähän aamuun asti eräällä rauhallisella paikalla joen rannassa. Ajatuksena oli kaapata kuvaan saukko, minkki tai jotain muita jokirannan kulkijoita. Jaksolla jääpeite vaihteli melko paljon ja ajoittan tästä kohtaa koko joki oli jäässä. Pääosin keskiosa pysyi kuitenkin sulana.
Näkymä joulukuun alussa.
Näkymä vuodenvaihteen tienoilta
Kulkijoita näkyi harvakseltaan. Selkeästi eniten kameran edessä pyöri supikoira. Nämä eivät tunnu näillä talvilla enää nukkuvan talviunta.
Jäljet näkyvät hyvin vasta sataneessa lumessa

Supikoira

Supikoira

Supikoira
Myös kettu käväisi ihmettelemässä supikoiran jälkiä.
Kettu näyttää paljon talviturkkista supikoiraa pienemmältä.
Myös metsäkauris käväisi kuvassa.
Metsäkauris
Joen jäädyttyä rusakoita näkyi muutamana yönä hyvin. Ne tykkäävät liikuskella jäätynyttä joenuomaa pitkin.
Rusakko

Rusakko

Myös kettu liikuskeli uudelleen rusakoiden jäljillä.
Paras havainto syntyi jossain vuodenvaihteen tietämillä. Valitettavasti otus tarttui vain tähän yhteen kuvaan. Onneksi matal profiili, tunnusomaiset jalat ja kaulan väriraja riittävät määrittämään kulkijan saukoksi. Viime talvena alueella näkyi jonkin verran saukon jälkiä.
Saukko puikahti kuvassa

sunnuntai 22. tammikuuta 2017

Kanahaukka viikonloppu

Viikonloppuna oli mukavaa pikku pakkasta ja aurinkoa. Lauantain ja sunnuntain agendaksi muodostui molemmille päiville Vanhankaupunginlahti aamupäivä ja metsään iltapäiväksi. Lauantaina aloitettiin Vanhankaupunginkoskelta, jossa oli tällä kertaa mukavasti saukon jälkiä näkyvillä. Myös minkin jälkiä näkyi, samoilla paikoilla, kuin edelliskerralla.
Saukon jälkiä

Saukko hengaillut kivellä

Munkin jälkiä
Jatkettiin Pornaistenniemeen ja Lammassaaren pitkoksille. Pornaistennimessä koiras pikkutikka nakutteli vuodariksi.
pikkutikka
Pitkoksilla kuulin palokärjen ääntä lahden yltä ja sillähän olikin kanahaukka perässä. Vaivoin palokärki sai väisteltyä kanahaukan ja pääsi Keinumäen metsään. Haukka jäi voimalinjalle istumaan. Viiksitimaleita ei ruovikossa kuulunut ja ruokinnallakin perus lintuja.
Keltasirkku
Vajaan kymmenen tiklin parvi toki ilahdutti. Löysimme toisesta voimapylväästä kanahaukan joka huuteli aktiivisesti. Metsästä pyrähti esiin sen kaveri ja yhdessä ne tekivät hetken soidinlentoa.
Kanahaukka

Kanahaukka
Iltapäivällä menin Lemmenlaaksoon ja kiersin nyt käytännössä koko alueen. Tikkojen osalta oli edelleen hiljaista ja vain muutama käpytikka löytyi. Joki oli pääosin jäässä ja jäällä näkyi lähinnä jäniksen ja ketun jälkiä.

Tänään aamulla menimme Keinumäen ja Hakalanniemen puolelle Viikissä. Viikin puhdistamon sulassa oli kolme tavia sinisorsien kanssa. Jälleen palokärki kierteli ja huomattiin kaksi kanahaukka väijyssä.
Kanahaukka

Kanahaukka
Timaleita ei tälläkään puolella kuulunut, mutta kanahaukat astuivat taas kuvaan kun yksi yritti pyydästää oravaa Hakalan ruokinnalta. Se jopa hyppi epäonnisen iskun jälkeen oksia pitkin oravan perässä kuusessa. Paluumatkalla puhdistamolla kaikki varislinnut olivat ilmassa ja nuoret harmaalokit lensivät merelle. Syy selvisi kun kanahaukka oli iskenyt yhden lokeista. Se oli tippunut lokin kanssa veteen ja uinut lokki jaloissa rantaan. Se ei kuitenkaan jaksanut nostaa sitä siitä.
Kanahaukka ja harmaalokki
Iltapäivällä teinkin sitten kunnon metsäretken. GPS:n mukaan reitti oli reilut 6 kilometriä ja se suurimmaksi osaksi umpihangessa kaatuneiden runkojen yli hyppien. Suuntasin Rörstrandin suojelumetsään Sipoon ja Järvenpään rajamailla. Kuljin pelipaikoille sähkölinjaa pitkin ja siirryin siitä metäsn puolelle. Kuljin pääasiassa kosteapohjaista syvennystä pitkin ja tavoitteena oli etsiskellä pohjantikkoja. Jälkiä niistä olikin todella paljon noin kilometrin matkalla.
Suuri osa puista on pystyyn kuolleita.

Pohjantikka suorittanut pintakuorinnan.
Metsän tikka saldoksi jäi lopulta 7 käpytikkaa ja palokärki. Ponut pysyivät piilossa. Pyy sentään pyrähti jaloista suon laitamilta ja kallion harjalla kiemurteli teeren jälkiä. Ketun ja metsäjäniksen jälkiä oli niinikään runsaasti. Mielenkiintoisin jälki oli valitettavasti hiukan liian vanha ja siihen oli satanut viime yönä kevyt lumikerros päälle tehden tarkemman analyysin mahdottomaksi. Jälkijono kulki suoraan ja määrätietoisesti metsässä, askeleen koko ja pituus viittaisivat vahvasti ilvekseen. Paikalta löytyi myös todennäköisiä näädän jälkiä mutta nekin olivat hiukan turhan vanhoja.
Jäljen pituus noin 9 cm, ja vasemman jalan jälkien väli noin 120 cm. Jos tämä ei ole ilves niin mikä?

sunnuntai 15. tammikuuta 2017

Tuulen ja jään lintu

Tunturikiuru
Tänään ajelin Kaakkolan talviruokinnalle jossa äänekkäästi kotkotteli fasaani. Paikalla nyt myös 2-3 käpytikkaa kun aikaisemmin en ole siellä tikkoja nähnyt. Jätkoin Järvenpään vanhalle maankaatopaikalle bongaamaan kahta tunturikiurua. Paikalla ei ollut muita vaikka kaakkolassa porukkaa oli viitatiaista bongaamassa kymmenkunta. (Minä en tänään viitatiaista nähnyt).

Kasan huipulla oli todella hiljaista ja meni tovi ennen kuin hokasin tunturikiurun avoimella hangella. Se ei siis ollut rikkaruohostossa josta sitä etsin. Kunnioitusta herättävää selviytymistä muuttaa Norjan vuorilta talvehtimaan tuulen ja tuiskun armoille napsimaan rikkaruohon siemeniä.
Tunturikiuru
Käväisin vielä Keravan myllynumella jossa taas vakio piekana ja myös noin 10 tiklin parvi.
Piekana

Tiklejä tiellä auton ikkunan läpi kuvattuna
Viimeviikonloppuna kävin Viikissä kun pakkanen huiteli melkein -30 asteessa. Vanhankaupungin koskella oli minkin jälkiä. Lammassaaren pitkokset olivat täysin autiot. Keinumäellä loputkin sulan rippeet olivat jäässä. Kärppä oli nuohonnut metsämyyrät ruokinnalta. Punarinta edelleen sinnitteli nousevan auringon lämmöttömässä valossa.
Punarinta
 Tuusulan Jokipuistossa näkyi minkin jälkiä. Se oli ylittänyt pitkiäkin maataipaleita ja pulahtanut aina lopuksi jokeen. Tavikin oli vielä paikalla. Tällä reissulla onnistuin taas näkemään viitatiaisen joka nyt oli aktiivisesti äänessä kelien lauhduttua.
Lauantaina 14.1. käytiin Haltialan aarnimetsässä, Emme löytäneet "parempia" tikkoja, mutta käpytikkoja sentään 6 kpl. Nähtiin melko vaalea rusakko ja lukuisia metsä- ja valkohäntäkauriin jälkiä.Alueella myös mahdollisesti liito-oravia. Papanoita ei löytynyt mutta muuten sopivan väristä lunta jättihaapojen tyvillä.

Ennen suojakeleja 8.1. Tein Sipoonkorvessa pitkän umpihankikierroksen. Lumijälkiä oli vähän, oikeastaan vain ketun, metsäkauriin ja supikoiran (ei talviunilla pakkasista huolimatta?). Myös kolmen metsäkauriin sulat makuupainanteet löytyi. Termarikahvia nautiskellessa kaksi pähkinähakkia kailotti metsän omistajuutta ja yksinäinen teeri rysähti päältäni lentoon kallion laella. Siellä näkyi myös vähän teeren jälkiä. Käpytikkoja näkyi 4 ja muutamia metsätiaisia. Oravan ja jäniksen jäljet täysin kateissa.

tiistai 3. tammikuuta 2017

Harmaapäätikka Lemmenlaaksossa

Tänään käväisin tekemässä Lemmenlaaksossa pienen kävelyn. Lunta oli tullut kivasti. Ketun ja pyyn jälkiä näkyi ja kutakuinkin ainoa lintu jonka näin oli hiljaa kuusikossa puita kuorinut harmaapäätikka.

Harmaapäätikka
Alla vielä muutamia kuvia loppu vuodelta. Piekana Haminassa ja varpuspöllö Harjavallassa.
Piekana

Piekana

Varpuspöllö

Varpuspöllö

Varpuspöllö

Varpuspöllö