maanantai 3. joulukuuta 2012

Tuulen ja jään laulu

Marraskuun lopussa lumimyrsky heittä itätuulen saattelemana kunnon lumikerroksen Etelä-Suomeen. Perjantai aamupäivänä kuuntelin tuulen ulvontaa ja ruokatunnilla oli pakko lähteä tekemään pieni kävelykierros. 
Laajalahden rantapolku

 Lunta pöllysi ja jäähileet pistelivät naamassa. Rantapolku oli kokonaan ummessa. Lahdelle näkyvyys oli niin heikko, että en nähnyt oliko vesi saanut jo jääpeitteen.
Rantalaidun
En uskaltanut mennä Elfvikin lähettyville, koska viimevuotinen Tapaninpäivän myrsky kaatoi siellä suuren joukon vanhoja kuusia. Ihmettelin tuoreita metsäkauriin jälkiä aidan ympäristössä, kun metsän suunnalta kuului valtava rysähdys jonkun suuren puun kaaduttua.


Lauantaiaamuna tuulen tyynyttyä, mutta pakkasen kiristittyä kävimme tekemässä kunnon kävelykeirroksen ja ihmettelemässä myrskyn tuhoja.Elfvikin portin eteen oli romahtanut yksi kuusi, joka oli samalla vetänyt sähkölinjat lähes maahan asti. Myös pari muuta kuusta ja yksi leppä olivat kaatuneet.
Myrskyn kaatama kuusi
Tuoreessa hangessa lumijälkiä oli kivasti näkyvissä. 3 metsäkaurista oli kierrellyt ranta-aitaa ja loikkinut kepesti sen yli. Lisäksi ketun, rusakon, oravan, metsähiiren ja kärpän tai lumikon jälkiä näkyi. Paikkapaikoin niityllä sai polkua avata polken yli ulottuvassa hangessa.
Tämä kuusi oli vielä pystyssä, vaikka kaatuminen lienee lähinnä ajan kysymys
Tornilta näkyi, että lahti oli tukevasti jäässä, mutta Helsingin puolella lahden keskusta oli yhä avoin. Tämäkin osa oli jo sunnuntaiaamuna jäätynyt. Elfvikin tornista nähtiin lyhyellä ajalla 15 kiertelevää kanadanhanhea, 10 kiertelevää heinäsorsaa, 10 merelle suunnannutta laulujoutsenta, merilokki, yksi kiertelevä harmaahaikara ja kaukana sulassa muutamia kyhmyjoutsenia. Pistin Elfvikin ruokintapaikalle talipötkön tikoille, mutta ylipäätään lintuja oli ruokinnalla vähän.
Elfvikin tornin edustan ruovikkoa
Sunnuntaina aurinkokin vähän näyttäytyi.

Sunnuntaiaamuna pihapihlajan marjojen rippeitä kävi pitkän tauon jälkeen syömässä neljä kuurnaa.
Taviokuurna

Taviokuurna

Lahitalojen pihlajoissa näkyi myös muutama räkättirastas lukuisten mustarastaiden seurana.

1 kommentti: