lauantai 23. elokuuta 2014

Vesipääsky

Eilen vietin töiden jälkeen koko illan Laajalahdella. Sateen uhka roikkui ilmassa ja meri oli korkealla, joten lietteet olivat piilossa. Linnut olivat hyvin pakkautuneet pienelle alueella.
Lintumassoja niityn reunassa
 Paikalla oli mm. suokukkoja, liroja, metsävikloja, taivaanvuohia, 3 kuovisirriä, 2 suosirriä, nuori mustaviklo, kaksi valkovikloa, sorsia, kaksi ruskosuohaukkaa, tuulihaukka ja luhtakana.

Välillä pilvet roikkuivat matalalla ja sateen uhka oli ilmeinen.

Illan mittaa aurinkokin pilkisti.

 Kauempana lahdella kalastelevien harmaahaikaroiden edessä näkyi liikettä. Kaukoputkella erottui, että jokin valtava kala uiskenteli selkä pinnalla matalassa vedessä. Niitä oli jopa useampi.
Kokovertaus harmaahaikaraan ja taviin. Kalat lienevät suuria karppeja mm selkäevän ja suomujen muodon perusteella,
 Harmaahaikara oli ihmeissään jättisaaliin edessä ja lopulta karppi ajoi haikaran pakosalle.Yksi vuodarikin reissuun mahtui kun jostain tupsahti tornin eteen vesipääsky kadoten muutaman minuutin päästä yhtä tehokkaasti kuin oli ilmestynytkin.
Töyhtöhyypät näyttävät jättiläisiltä vesipääskyn rinnalla
Auringonlaskiessa talsin pitkoksia pitkin Elfvikin puolelle. Valkkarit valmistautuivat yöpuulle.
Elfvikin puolella pidin lepakkodetektorin päällä, mikä pimeän tultua naksuttikin tasaisella syötöllä pohjanlepakoita ja tutussa viiksisiippapaikassa oli jälleen viiksisiippoja. Taskulampun valossa katselin kettua ja tähdenlennonkin näin. Lehopöllö vilahti ja piti ke-vit ääntään kesäisen pesäpaikan lähellä. Mukavan luontoillan kruunasi vielä muutaman metrin päässä rantaniityllä saalistellut kehrääjä.

Tänään aamupäivällä olin Nuuksion Kattilajärvellä ja Nahkiaispolulla. Saldona pannullinen herkkutatteja ja muutama kanttarelli.

Sieniä alkoi näkyi. Tässä ehkä mustesieniä?
 Kattilajärvellä näkyi kaksi hiirihaukkaa, joista toinen huuteli aktiivisesti. Myös kalasääski, kanahaukka, närhi, palokärki, käpytikka, puukiipijä ja kulorastas näkyivät. Nahkiaispolulla oli muutama punarinta ja peukaloispoikue ja pieniä käpylintuparvia. Lintuliikehdintää alkoi jo olla ja esim metsäkirviset sirahtelivat taivalla jatkuvasti.
Nahkiaispolkua

Vanhaa metsää

Puro











perjantai 15. elokuuta 2014

Superkuu ja Lappeenranta

Sunnuntaina kävin ottamassa muutaman kuvan superkuusta. Etsiskelin hetken myös lepakoita, mutta niitä ei näkynyt. Rusakko kuitenkin nassutti ruohoa mäellä.
 Työpäivän jälkeen Lappeenrannassa käväistiin Konnunsuolla, missä oli aika hiljaista. Pääskyjä ja sepelkyyhkyjä oli tosin paljon liikkeellä. Jossain kohtaa katsottiin pientä kurkiporukkaa, kun samaan kaukoputken kuvaan liukui petolintu, joka osoittautui haarahaukaksi!
Haarahaukka

Haarahaukka
 Vapon altailla oli pikkutylli ja 4 tyllin parvi laskeutui hetkeksi. Tosin altaat olivat lähes rutikuivat. Niittykirvisillä ja keltavästäräkeillä oli jotain pientä parveilua. Pikkulepinkäis poikue pyöri kouvukujalla. Juuri ennen kun päästiin autolle, jokin pieni peltokana juoksi kyyryssä polunreunalta kadoten heinikkoon (ruisrääkkä tai viiriäinen?).
Askolan altailta sain reissun toisen vuodarin kun juhlapukua pois vaihtanut vanha kuovisirri liittyi kolmen suokukon joukkoon. Lisäksi paikalla valkoviklo, kaksi suosirriä, rantasipi, 2 hemppoa, kivitaskuja ja pensastasku.

Myös nuolihaukka käväisi altailla juomassa.

Paluumatka Lapista

Kesäkiireiden takia pallaksen reissun paluumatkasta en ehtinyt laittaa kuvia,
Lähtöaamuna tunturissa oli taas sumuista, mutta alempana huomattavasti kirkkaampaa. Poroja oli nyt tiellä todella paljon ja vauhtia piti hidastaa tuon tuosta.

muonion keskustassa tehtiin pikkupysähdys ja siinä sivussa tuli esittyä virtacvästäräkkiä muutamilta pikkukoskilta tuloksetta.
Perusnäkymää paluumatkalta. Porotokka on tukkinut tien.
Tornionjoen kuohuja ihasteltiin muutamalta levähdyspaikalta.
Yövyttiin Oulun Nallikarin kesähotellissa. Illa kahlailtiin uimarannalla.
Alueella muutama peloton merihanhi.
Paluumatkan toinen päivä aloitettiin Lumijoen Sannanlahden tornilta. Tornin edustan matala lahti oli melko täynnä vikloja ja suokukkoja.
Myös useampi mustapyrstökuiri viihtyi paikalla.
Suopöllö saalisteli pellolla Lumijoella. Yritettiin löytää Siikajoen Tauvon lintupaikkoja, mutta opasteita ei ollut lainkaan ja melkon pitkän pyörimisen jälkeen meinasi hermo mennä ja päätettiin ajaa kahville suoraan seuraavaan kuntaan. (Niihin opasteisiin kannattaisi panostaa, jos haluaa, että joku ulkopuolinenkin käytisi kunnan palveluita)

Kalajoen hiekoilla pysähdyttiin evästauolle ja ajettiin sieltä Kokkolan Ohtakariin, jossa oli jotkin kesämarkkinat. Kaunis paikka, jossa ulkomerellinentunnelma, vaikka autolla pääsee perille asti.
Pääasiallinen syy ohtakariin menoon oli nähdä kuvan jatulintarha, jolla on muinaisina aikoina ollut ilmeisesti kalaonnea edistäviä vaikutuksia. Valitettavasti perimätieto ei kerro mitä paikalla tarkalleenottaen pitäisi tehdä, jotta kalaonni paranisi.
Pooki Ohtakarin luontopolulla. Ohtakarista lähdettyämme nähtiin pellolla reissun ainut hirvi.

Oravaisissa käytiin oravaisten taitelun taistelupaikalla. Kuvan mäeltä Adlercreutz oli tarkkaillut sodan etenmistä ja vanhentunut ruotsi-suomen tykistö oli yrittänyt estää veneläisten etenemisen. Taistelu oli Suomen sodan rajuin ja lopulta ruotsi-suomen joukot joutuivat vetäytymään kohden Ruotsin rajaa.








mutta tässä vähän niitäkin.

lauantai 9. elokuuta 2014

Kunkkujoella ja virtaväinö

Tänään tehtiin melontakierros "kunkkujoella". Alkumatkalla nähtiin kanahaukka, rantasipi, merikotka ja useampi harmaahaikara.
Harmaahaikara
Rehevää jokiosuutta
Sukellus "mangrovemetsään"
 Pääsimme pikkuhiljaa sen jokiosuuden toiseen päähän, jolla viikko sitten kuvasimme kunkkuja. Ehdimme edetä vain joitain satoja metrejä, kun lupaavaa tsit-tsit ääntä kuului edestä. E ehti nähdä päivän ekan kunkun joka syöksyi jokivartta eteenpäin. Toinen ja mahdollisesti kolmas kunkku nousivat korkeammalle lehvästöön näkymättömiin. Livuttelimme hiljalleen eteen päin ja kohta viereisessä pensaassa pällisteli kunkku muina miehinä (kokomusta nokka kertoo, että lintu on koiras).
Kunkku koiras
 Etenimme jokea pitkin ja melko pitkän pakomatkan päässä edessä vilahteli kunkkuja, välillä kaksikin kerrallaan.
Kunkku
Kunkuille sopivia tähystyspuita riitti joka puolella.
Etenimme jokea padolle asti. Kunkkukuvaajia ei näkynyt vakiopaikalla, joten päätimme syödä rannassa eväät.
Joki muuttuu puroksi padon kohdalla
Herukkaperhonen pyörähti hiekkalaikulla.
Eväspaikalla joki levenee pieneksi lammeksi.
 Yritettiin houkutella kaloja kuvattavaksi pullanpaloilla. Houkutukseen tarttuivat hanakoimmin vesimittarit. Kaloja näkyi matkan varrella runsaasti, joten kunkuille riittää ruokaa.


Vesimittarit leivänpalan kimpussa

Evästauon aikana lammen vastarannalle tuli kunkku, joka nappasi kalan.

 Paluumatka sujui leppoisasti myötävirtaan. Kunkkuja näkyi kuitenkin harvemmalti ja vastavalo haittasi vähän havainnointia. Jossain kohtaa pinnassa kellui kuollut noin 40 cm mittainen "viiksekäs" kala, joka oli mielestäni made.
made

 Paluumatkalla päätettiin kokeilla onneamme Vantaalta löytyneen virtavästärkin kanssa. Itseassiassa niitä on ollut paikalla jopa kaksi, naaras ja nuori. Pari kaveria kiikaroi koskea ja sanoi, että yksi lintu oli vilahtanut tunti sitten paikalla. Odottelimme tovin ja kiertelimme lähitienoita, mutta paras koskiosuus jäi jokasuunnasta katveeseen. Päätimme palata alkuperäiselle paikalle ja kuinka ollakkaan naaras ilmestyi noin minuutiksi kuuden havainnoijan ihasteltavaksi. Kuvat ovat vähän surkeita, kun reissussa oli vain pokkarikamera mukana.
Pallastunturilla ei onnistanut, mutta Vantaalla onnisti!

Virtavästäräkki




lauantai 2. elokuuta 2014

Kunkku!

Tänään käytiin aamupäivällä eräällä Etelä-Suomalaisella joella, jossa huhujen mukaan oli kuningaskalastajalla ollut onnistunut pesintä ja alueella pitäisi olla liikkeellä ainakin kuusi lintua.
Paikalla saatiin odotella jokunen tovi ja normaaleista kunkkubongauksista poiketen kerrankin tarkeni. Joki on kauttaaltaan tiheän kasvillisuuden peitossa ja sopivia tarkkailupaikkoja on oikeastaan vain yksi. Aluksi linnun etsiminen tuntui toivottomalta, mutta sitten jalokivi suhahti puuhun sininen selkä hohtaen.
Kuningaskalastaja!
Kaikkiaan kunkkuja nähtiin kolme, joista tässä kaksi. Voi olla, että niitä oli enemmänkin, mutta välillä ne hävisivät kasvustoon.
Pääasiassa linnut olivat aika kaukana, mutta kertaalleen yksi kävi vähän lähempänä. 

Kuningaskalastaja haki nimensä veroisesti useamman kalan lyhyessä ajassa ja monet olivat linnun kokoon nähden aika suuria.

Ohimennen nähtiin myös yli lentänyt mehiläishaukka.

Myös metsäviklo käväisi havaintopaikan lähellä.
 Helteiden takia lintuilut ovat jääneet muuten vähän vähemmälle, mutta sunnuntaina Viikissä oli isosirri ja kaksi mustapyrstökuiria ja perjantaina tundrakurmitsa ja kuusi lapinsirriä. Vuodareita on nyt kasassa saman verran kuin viime vuonna, joten seuraavalla uusi ennätys.
Tundrakurmitsa Viikissä