lauantai 14. maaliskuuta 2015

Isolokki!

Tänään oli reippaasti aamulla Viikissa samaan aikaan nousevan auringon kanssa. Pakkasta oli auton mittarin mukaan kuusi astetta ja kanadanhanhi/merihanhi parvikin vasta heiräilemässä.
Hanhia Viikin pelloilla
Tikliä on saapunut todella paljon ja laskin kävelymatkalla Hakalan tornille jopa 30 tikliä pikku parvissa. Muita kulkijoita ei vielä näkynyt, mutta kahdet märät supikoiran tassunjäljet risteilivät polulla. Yöpakkanen oli vetäissyt rannat jäähän ja tornin lähettyvillä näkyi vain kaksi laulujoutsenta ja yksi töyhtöhyyppä. Uuttukyyhkyjä suihki edes taas jatkuvasti, mutta yhtään sepelkyyhkyä ei sekaan mahtunut.
Laulujoutsenet lähes täysin jäätyneellä Purolahdella.
Katselin lähes heti torniin päästyäni kaukoputkella Kulosaaren sillan suuntaan ja taas aallonmurtajalla kökötti suuri vaalea lokki, joka nyt näkyi torstaita selvemmin kun väreily ei vielä haitannut. Lokki nousi kertaalleen lentoon ja hävisi läheisen niemen taakse, mutta en saanut edelleenkään keskeisiä tuntomerkkejä varmistettua, vaikka samalla paikalla pyörineet perus meri- ja harmaalokit oli helppo määrittää. Pian lokki palasi vakipaikalleen ja istui siinä ainakin tunnin verran.
Kesken lokin tuijottelun havahduin jäisiltä lietteiltä kuuluvaan tyllin ääneen. Jotain vikaa äänessä oli, mutta silti se kuulosti erehdyttävästi tylliltä. Lintua ei tosin löytynyt mistään. Lopulta syyllinen löytyi kun isolepinkäinen nökötti pajukossa ja piti tyllimäistä ääntä! Käänsin putken uudestaan lokkiin ja se oli hävinnyt, vaikka vielä minuutti sitten se oli paikalla. Nopea kiikarointi ja löysin sopivan lokin lentämässä kohti nyt paljon lähempänä. Lokki teki pari kierrosta jään pinnalla ja puhtaan valkoiset siivenkärjet näkyivät nyt hyvin. Pian lokki lensi kuitenkin takaisin aallonmurtajalle, josta porukkaa kävi sitä bongaamassa. Minulle tämän vuoden ensimmäinen elis odotetusta lajista eli isolokista! Niitä on joka talvi pyörinyt pääkaupunkiseudun merialueilla.
Isolokki näkyi Kulosaarensillan aallonmurtajalla kokovalkoisena. Ainoastaan nokassa erottui tummaa. Kuvan laatu välitettavan huono, kun etäisyyttä on lähes 3 km.

Hienosta säästä huolimatta muutto oli lähes nollassa. Pari kiurua toki muutti ja useita suuria vihervarpusparvia. Lisäksi sain vuodarin yksinäisestä urpiaisesta ja ruovikossa liikkuneesta pajusirkusta. Kanahaukka ajoi taas harmaahaikarat lentoon ja jäi niiden pesimäluodolle kytistämään. Lisäksi mainittavaa oli kuuden uivelon parvi jään reunassa.

1 kommentti: