tiistai 19. toukokuuta 2015

Utö, päivä 1. saapuminen

Pidennetty helatorstaiviikonloppu ja suuntana legendaarinen Utön lintuparatiisi. Keskiiviikko iltana kävimme preretkellä Viikissä, jossa kovasta sateesta huolimatta havaittiin mm. luhtahuitti, luhtakana, sitruunavästäräkki, rytikerttunen ja nuolihaukka. Ajelimme torstaina A:n kanssa Nauvoon ja hyppäsimme kahden aikaan Eivorin kyytiin neljän tunnin merimatkalle kohti Utötä. Auton ikkunasta nähtiin Nauvossa hirvi ja kettu ja ensimmäinen merikihu kierteli Eivorin yllä jo ennen liikkeelle lähtöä. Matka taittui leppoisasti aurinkoisessa kelissä kohtalaisessa luoteistuulessa. Saaristomerelle tyypilliset (ja intistä tutut) korkeat kallioluodot vilisivät ohi ja pysähdyksiä tehtiin mm. Aspössä, Nötössä ja Jurmossa. Staijattiin laivan kannella koko matka. Myös muuta lintuporukkaa oli kohtalaisesti, mutta monet siirtyivät jo tunnin staijauksen jälkeen voimajuomien pariin.
Haahkoja näkyi joka puolella. Niitä tuntui olevan paljon enemmän kuin Itäisellä-Suomenlahdella.

Kalasääski kurkistaa pesästään. Vihdoin tästä lajista tuli vuodari.

Kalatiira kalasteli Jurmon pysähdyksen aikana.

Merikihu jahtasi kalalokkia. Taustalla Jurmon nummet. Merikihuja näkyi mukavasti pitkin reissua.

Merikihu ja kalalokit
Pääasiassa maisema näytti tältä. Karuja kalliosaaria.
 Onnistuin nuijaamaan laivan ohi lentäneen riskilän, mutta Utön läheisyydessä onnistuin näkemään kaksi ohi lentänyttä ruokkia.
Saapuminen Utöseen.

 Utössä lintuja tuntui olevan todella paljon, joka puussa ja pensaassa. Majoituttiin nopeasti upeaan rivitalo asuntoon käenpiikojen kikittäessä. Ikkunasta nähtiin mm leppälintu, pensastasku ja kivitasku. Sitten olikin aika suunnata vielä iltaretkelle.

Kuljimme kylän läpi Itäniitylle. Matkalla saimme nopean läpileikkauksen saaresta ja vuodariksi löytyi mm. pikkulepinkäinen.
Näkymä ikkunasta. Pensaissa hääräili käytännössä koko ajan pikkulintuja

Pensastaskuja oli todella paljon. Muita "joka paikan" lintuja olivat kivitaskut, leppälinnut, hernekertut, pajulinnut ja käenpiiat
Rannikkotykki
Saaren eteläosaa
Itäniitty
Kivikkoa
 Itäniityllä oli muutakin lintuporukkaa ja nähtiin mm. pikkukuovi, mustaleppälintu, pikkulepinkäinen ja lopulta myös mustapäätasku, josta sain jo toiseen kertaan eliksen. Vuonna 2011 näimme msutapäätaskun itäisen alalajin edustajan Lappeenrannassa, mutta se määritellään nykyisen taksonomian mukaan sepeltaskuksi. Tämä läntinen mustapäätasku on edelleen mustapäätasku ja nykyisin näitä siis pidetään omina lajeinaan.
Mustapäätasku niityllä

 Niityltä kuljettiin Itärannalle, jossa on saaren paras kahlaajaliete. Paikalla mm. tylli, liro, punajalkaviklo, kaksi suosirriä, suokukko, keltavästäräkkejä.
Liro
Punajalkaviklo
Suosirri
Myös ristisorsa kävi kääntymässä lietteiden edustalla
 Kuljettiin takaisin majakan kautta ja illalla katsottiin Suomen peliä. Tosin enemmän aikaa taisi mennä ikkunasta ulos katseluun.
Iltatoimia





1 kommentti:

  1. ettei vaan kuvatekstiin eksynyt merisirri olisi jäänyt reissulla haaveeksi? :)

    VastaaPoista