torstai 2. helmikuuta 2017

Sydäntalven menoa?

Kävin viime viikolla kuuntelemassa Riku Lumiaron hienoa esitystä Suomen luonnon nopeista muutoksista seuraavan 50 vuoden aikana ilmastonlämpenemisestä johtuen. Jollain tapaa tätä tuli myös konkreettisesti todistettua helmikuun alun Helsingin retken aikana.

Reissu alkoi pienellä pysähdyksellä erään sulan ojan suistossa, jossa kuulemani mukaan saattoi nähdä mukavan talvehtijan. Paikalla oli pari varista ja sopiva vesipäästäisbiotooppi houkutti kiikaroimaan ojantöyräitä. Siinä kameraa räplätessä näin sivusilmällä liikettä ja viidne metrin päässä ruokailikin tavoitelaji aktiivisesti noin puolen minuutin ajan kunnes katosi äänettömästi ruovikkoon. Minun ensimmäinen talvinen luhtakana ja ylipäätään eka luhtakana josta saa järkeviä kuvia.
Luhtakana

Luhtakana

Luhtakana

Luhtakana

Luhtakana

Luhtakana
Jatkoin Vanhankaupunginlahdelle jossa Lammassaaren pitkoksiltä kuulin ja näin vilaukselta pari viiksitimalia. Timali kuvaajia oli paikalla ja osa taisi soittaa timalin ääntä atrappina mikä pisti vähän ketuttamaan. Ruokinnalla yritin kuvata metsäpäästäistä ja samalla otin muutaman kuvan ihan viereen tulleesta puukiipijästä.
päästäisen kurkistus


Puukiipijä

Puukiipijä

Puukiipijä
Tapasin Pornaistenniemen tornissa pari muuta harrastajaa jotka kertoivat nähneensä kärpän Purolahden tornilla. Sinne siis pikamarssia vaikka ilta alkoi jo hämärtää. Reipasta kävelyä harjoittaessa huomasin ylläni omituisen lokin. Pitihän sitä vilkaista kiikarilla ja juma, sehän oli harmaahaikara! Se laskeutui hetkeksi Keinumäen suuntaan, mutta noisi pian ja siirtyi Viikin puhdistamon suuntaan.
Harmaahaikara

Ojanvarresta löytyi haikaran laskeutumispaikka
Piti välillä oikein ihmetellä sitä, että tosiaan nyt oli 1.2. vaikka meno oli kuin huhtikuussa. Tiklit yms virittelivät jo lauluaan.
Kärppää ei löytynyt ja ruokinnatkin hiljenivät. Ojanvarren eräät jäljet jäivät vähän askarruttamaan... Joku oli hiippaillut ojan vartta ja välillä uinut vähän matkaa. Määritin kyseisen kulkijan piisamiksi ja niitä tässä ojassa näinkin viime talvena. Jäljen muoto, koko ja häntä erityisesti viittaavat piisamiin.
Jalan ja hännän jälkiä. Piisami

Erikoista jälkisekamelskaa

1 kommentti: